Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Έφη Αχτσιόγλου: «Εκποιούν τη δημόσια περιουσία για να καλύψουν τα νέα τους ελλείμματα στο ασφαλιστικό»

«Η κυβέρνηση πουλάει σήμερα το 20% της περιουσίας του ΕΤΕΑΕΠ και "σπάει" τον κουμπαρά για την αλληλεγγύη των γενεών» τονίζει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης η ΝΔ μετέτρεψε το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε έλλειμμα. Σήμερα πουλάει το 20% της περιουσίας του ΕΤΕΑΕΠ και «σπάει» τον κουμπαρά για την αλληλεγγύη των γενεών», τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου και επισημαίνει:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ και μείωσε το ποσό που δαπανά για τις συντάξεις και εκποιεί περιουσία των ταμείων και δημιούργησε έλλειμμα και "σπάει" τον κουμπαρά της κοινωνικής ασφάλισης. Μέσα σε 11 μήνες όσα πέτυχαν οι πολίτες για το ασφαλιστικό σύστημα φαίνεται ότι πάνε στράφι».
Τι συμβαίνει με τον ΕΤΕΑΕΠ
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ, το αμέσως προσεχές διάστημα θα ρευστοποιηθούν ομόλογα ύψους 286 εκατ. ευρώ, από το ειδικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτως ώστε να καταβληθούν οι νέες αυξημένες επικουρικές συντάξεις καθώς και τα αναδρομικά τους στις 9 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, πρόκειται να ρευστοποιηθεί το 20% του αποθεματικού του ΕΤΕΑΕΠ, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ θα αντληθούν και 70 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ, το ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών.
Το σπάσιμο των ομολόγων ύψους 286 εκατ. ευρώ θα γίνει σε τρεις φάσεις: στις 20 Ιουλίου που θα ρευστοποιηθούν μερίδια αξίας 90 εκατ. ευρώ, στις 18 Αυγούστου που θα ρευστοποιηθούν 130 εκατ. ευρώ ενώ στις 18 Σεπτεμβρίου θα ρευστοποιηθούν μερίδια ύψους 66 εκατ. ευρώ.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: