Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Ορθιοι ή στο αεροπλάνο δεν κολλάει;

Παράδειγμα πρώτο: Σε λεωφορεία ή μετρό δεν είναι όλες οι θέσεις πλέον διαθέσιμες λόγω της πανδημίας. Η σχετική κορδέλα απαγορεύει να κάθεται ο ένας δίπλα στον άλλο. Και οι όρθιοι, κύριε; Εκεί φαίνεται ότι... δεν κολλάει ο κορονοϊός, διότι οι όρθιοι τις ώρες αιχμής μπορούν να είναι ο ένας κολλητά με τον άλλο και για την επίσημη πολιτεία να μην τρέχει τίποτα.
«Σαρδέλες κορονοϊού», θα το λέγαμε παλιά, αλλά ας μην παρασυρθούμε από τις σειρήνες του λαϊκισμού. Παράλογο; Προφανώς, αλλά ο σουρεαλισμός έχει και συνέχεια. Παράδειγμα δεύτερο: Στα πλοία κάνει ελέγχους ακόμη και το Λιμενικό μη τυχόν και δεν τηρούν οι επιβάτες την προβλεπόμενη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.
Οι ίδιοι ακριβώς επιβάτες στα αεροπλάνα μπορούν να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο στις θέσεις τους και να μην τρέχει τίποτα. Ειδικά κατά την άφιξη του αεροσκάφους, η εικόνα μοιάζει με το μετρό τις ώρες αιχμής. Ακόμη και μόνο όσοι κάθονται σε θέση προς τον διάδρομο να σηκωθούν όρθιοι, ο συνωστισμός είναι δεδομένος. Αλλά, η μάσκα, μάσκα. Εστω και της υποκρισίας.
Ο ιπτάμενος σουρεαλισμός δεν μένει μόνο στις θέσεις. Απαγορεύτηκε η δεύτερη, έστω και μικρή, τσάντα ως χειραποσκευή στο αεροσκάφος και παραδίδεται υποχρεωτικά. Στους επιβάτες ας υπάρχει συνωστισμός, αλλά τουλάχιστον να σώσουμε τις βαλίτσες από τον κορονοϊό.
Δεν ξέρω αν είναι σκάνδαλο ή σκευωρία, για να θυμηθούμε τη Novartis, αλλά καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να το εξηγήσουν σε εμάς τους αδαείς. Ή τουλάχιστον να είναι ειλικρινείς: Στα πλοία προέχει η υγεία, στα αεροπλάνα η εταιρεία και στα μέσα μεταφοράς «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
 
Χάρης Ιωάννου
Πηγή: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: