Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Θα ακούσει κανένας τους ειδικούς;

Καθημερινές και επίμονες οχλήσεις δέχεται ο πρωθυπουργός προκειμένου να ματαιώσει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των σπάνιων αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό Βενιζέλου. Οι τελευταίες βαρύνουσας σημασίας επιστολές εστάλησαν από Ελληνα και Αυστριακούς βυζαντινολόγους, όπου και επισημαίνεται ο κίνδυνος ανεπανόρθωτων ζημιών, αλλά στο Μαξίμου δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί τους.
Ειδική θυρίδα με τις διαμαρτυρίες επιφανών αρχαιολόγων από όλο τον κόσμο και πνευματικών ανθρώπων της χώρας θα πρέπει να ανοίξουν στο πρωθυπουργικό γραφείο για να τοποθετούν τις επιστολές διαμαρτυρίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφαση ξηλώματος των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Οι τελευταίες βαρύνουσας σημασίας εστάλησαν προσωπικά στον πρωθυπουργό από τον πρώην πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Παναγιώτη Βοκοτόπουλο, τον Αυστριακό καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Johannes Koder και την καθηγήτρια Claudia Rapp, πρόεδρο της αυστριακής Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών.
Δεκέμβρης του ΄19. Διαμαρτυρία αρχαιολόγων κατά της μετακίνησης των αρχαιοτήτων
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
«Σας απευθύνω έκκληση να επέμβετε προσωπικώς για την ορθή αντιμετώπιση του ζητήματος των εξαιρετικής σημασίας αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά τις εργασίες κατασκευής υπογείου σιδηροδρόμου», γράφει σε δραματικούς τόνους ο κ. Βοκοτόπουλος, τονίζοντας ότι «οι αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου συνιστούν ένα εύρημα με μοναδική αξία για την τέχνη και την πολεοδομία της πρωτοβυζαντινής Θεσσαλονίκης, ανάλογο του οποίου δεν έχει διατηρηθεί σε άλλη σύγχρονη πόλη με βυζαντινές καταβολές».
Θυμίζοντας στον κ. Μητσοτάκη ότι ήδη για το θέμα έχουν εκφραστεί διεθνείς φορείς, όπως η Διεθνής Ενωση Βυζαντινών Σπουδών (AEIB), το Comite Francais d’ Etudes Byzantines, η Europa Nostra και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, ο κ. Βοκοτόπουλος σχολιάζει ότι «ο απειλούμενος τεμαχισμός και η μετακίνηση των αρχαιοτήτων που εξηγγέλθη προσφάτως, ενώ υπάρχει μελέτη του ειδικευμένου στην κατασκευή υποσκάφων φορέων Ομίλου Μελετών Παναγιώτη Βέττα, που προβλέπει τη διατήρηση των ευρημάτων παράλληλα με τη λειτουργία του σιδηροδρόμου, θα επιφέρει οριστική απώλεια της αυθεντικότητός των και θα υποβαθμίσει, κατά την επιεικέστερη διατύπωση, ένα μοναδικό αρχαιολογικό σύνολο του ενδόξου μας βυζαντινισμού, που θα αποτελούσε κόσμημα και σημαντικό αξιοθέατο για τη συμπρωτεύουσα».
«Με μεγάλη ανησυχία πληροφορήθηκα για τα μέτρα που θα ληφθούν στην περιοχή του σταθμού Βενιζέλου σχετικά με τα σημαντικότατα, χωρίς αμφιβολία, αρχαιολογικά τεκμήρια που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο κέντρο της βυζαντινής Θεσσαλονίκης», γράφει ο καθηγητής Koder.
«Σας παρακαλώ θερμά να ενεργήσετε ό,τι δει ώστε να βρεθεί λύση, με την εφαρμογή της οποίας θα αποφευχθεί η απόσπαση», προσθέτει, αναφέρεται σε ανάλογες περιπτώσεις σωτηρίας μνημείων στο εξωτερικό και υπογραμμίζει ότι «απόσπαση και εν συνεχεία επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου εμπεριέχει όχι μόνον τον μεγάλο κίνδυνο ανεπανόρθωτων βλαβών κατά τις δύο αυτές μετακινήσεις αλλά και την απώλεια της ιστορικής και τοπογραφικής αυθεντικότητας όσο και μνήμης».
Στο ίδιο ύφος και η κ. Rapp σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Πληροφορήθηκα μεν ότι προβλέπεται στο μέλλον η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, αλλά δύο μετακινήσεις τέτοιας κλίμακας εμπεριέχουν, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, τον κίνδυνο να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές σε αυτά τα μοναδικά ευρήματα. Επίσης, η επανατοποθέτησή τους κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει στην ακριβή θέση εύρεσής τους και συνεπώς θα αλλοιωθεί η αυθεντικότητα του μνημείου».
Για την κυβέρνηση και την «Αττικό Μετρό» όλα αυτά είναι «λεπτομέρειες», ενοχλητικές μεν αλλά «λεπτομέρειες». Χαρακτηριστική η αρνητική απάντηση του Νίκου Ταχιάου στην πρόσκληση των οκτώ κοσμητόρων του ΑΠΘ για την ημερίδα που οργανώνουν στη Θεσσαλονίκη στις 2 Ιουλίου, αφού, όπως τους έγραψε, η όποια συζήτηση για το θέμα «εκτρέφει την παράταση μιας εκκρεμότητας που ταλαιπωρεί τη Θεσσαλονίκη από το 2015, ειδικά όταν η θεματική της διευρύνεται σε πεδία με κατά κανόνα θεωρητικές και ιδεολογικά διαστάσεις»!
Την πρεμούρα αυτή τη διαβάζουν κι άλλοι. Ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Φωκίων Δεληγιάννης, μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης» ανέφερε πως «οι πληροφορίες μας λένε ότι μέσα στον Ιούλιο θα κατατεθεί η μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης στο ΚΑΣ για να αρχίσουν οι εργασίες απόσπασης ακόμη και μέσα στον Αύγουστο», στην προοπτική να ξηλώσουν τα αρχαία μέχρι τέλος του χρόνου, «αλλιώς δεν τους φτάνει ο χρόνος να τελειώσουν το 2023».
Στην ερώτηση πότε θα προλάβουν να κάνουν προκήρυξη, διαγωνισμό και μελέτη απόσπασης απάντησε ότι θα υπάρχει «μανδύας νομιμότητας», αφού «στοιχεία δεν έχουμε, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι η μελέτη είναι ήδη σχεδόν έτοιμη, διαγωνισμός θα γίνει διά το τυπικόν του πράγματος…».
 
Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: