Σε μια ευνοϊκή ρύθμιση για τις ερασιτεχνικές ομάδες προέβη το 2018 η ΕΠΟ, όσον αφορά τους παίκτες που αποκτώνται από ΠΑΕ και στη συνέχεια υπογράφουν επαγγελματικό συμβόλαιο.
Στην προσπάθειά της λοιπόν να βάλει τέλος στο «τζάμπα» και να προστατεύσει τα συμφέροντα των ερασιτεχνικών ομάδων που λειτουργούν τμήματα υποδομής, από την αφαίμαξη των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών τους, δίχως κανένα απολύτως αντίτιμο, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας μας είχε προσθέσει ένα άρθρο στην μεταγραφική εγκύκλιο σύμφωνα με το οποίο μια επαγγελματική ομάδα της SuperLeague και της Fοοtball League μπορεί να πάρει οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή, ακόμη και δίχως την συγκατάθεση της ομάδας του, με την απαραίτητη προϋπόθεση όμως ότι θα καταβάλει τροφεία στις ομάδες από τις οποίες πέρασε προηγουμένως και τον βοήθησαν να εξελιχθεί, διαφορετικά η ΕΠΟ δεν εκδίδει δελτίο. Και τα τροφεία που οφείλει να καταβάλει μια ΠΑΕ στις ομάδες που αγωνίστηκε επίσημα (με δελτίο ΕΠΟ) ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής είναι 35.500 ευρώ οι ΠΑΕ της Super League και 29.500 ευρώ της Β' Εθνικής, με τα λεφτά αυτά επαναλαμβάνουμε να μοιράζονται αναλογικά στις ερασιτεχνικές ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε πριν υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.
Με τον τρόπο αυτό, οικονομικό όφελος δεν έχει μόνο η τελευταία ομάδα στην οποία αγωνίστηκε ο παίκτης που υπογράφει το πρώτου επαγγελματικό συμβόλαιο αλλά και όλες οι υπόλοιπες στις οποίες αγωνίστηκε και που βοήθησαν να εξελιχθεί.
Αν ένας ποδοσφαιριστής έχει υπογράψει δελτίο ΕΠΟ στα 12 του χρόνια και μείνει σ' αυτήν μέχρι τα 21 του, δηλαδή 9 χρόνια και στη συνέχεια υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με ομάδα Α' Εθνικής τότε η ομάδα του δικαιούται το ποσό των 35.500 ευρώ.
Αν ο ποδοσφαιριστής ήταν 6 χρόνια στην “Χ” ομάδα, ένα χρόνο στην “ΧΒ” και 2 στην “ΧΓ”, τότε αναλογικά οι τρεις ομάδες μοιράζονται τις 35.500 ευρώ. Η  Χ θα πάρει τα 6/9, η “ΧΒ” το 1/9 και η “ΧΓ” τα 2/9.
Η διάταξη που προστέθηκε το 2018 στη μεταγραφική εγκύκλιο, προστατεύει τις ερασιτεχνικές ομάδες και κυρίως τις Ακαδημίες από την αφαίμαξη, δίχως να εισπράττουν, κανένα τις περισσότερες φορές αντίτιμο, των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών τους, ενώ αποδίδει και δικαιοσύνη, αφού δεν επωφελείται οικονομικά μόνο η τελευταία ομάδα στην οποία αγωνίζονταν και τον παραχώρησε αλλά όλες όσες αγωνίστηκε και βοήθησαν στην εξέλιξη του.
Αυτή βέβαια είναι η θετική πλευρά της διάταξης που προστέθηκε στην φετινή μεταγραφική εγκύκλιο, γιατί υπάρχει και η αρνητική. Μήπως το ποσόν που προβλέπεται για τα τροφεία του παίκτη κυρίως για τις ΠΑΕ της Β' Εθνικής και εκείνες που ενδιαφέρονται για το σήμερα και δεν τους ενδιαφέρει η πιθανή εξέλιξη του νεαρού απασχολεί μεγάλο και λειτουργήσει αποτρεπτικά στην απόκτηση ταλαντούχων παικτών από ερασιτεχνικές ομάδες στις οποίες θα πρέπει να καταβάλλουν ένα συγκεκριμένο ποσό (29.500 ευρώ η ΠΑΕ Β' Εθνική) και στραφούν σε ξοφλημένους έμπειρους επαγγελματίες μια λύση που κρύβει και μικρότερο ρίσκο.
Το συγκεκριμένο άρθρο της μεταγραφικής εγκυκλίου ανέφερε: "Οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές οποιασδήποτε ερασιτεχνικής ομάδας έχουν δικαίωμα ακόμη και χωρίς την συναίνεση της ομάδας τους, να συνάπτουν επαγγελματικά συμβόλαια με ΠΑΕ με την προϋπόθεση ότι η ΠΑΕ έχει την υποχρέωση άλλως δεν εκδίδεται δελτίο ιδιότητας από την ΕΠΟ να καταβάλλει μέσω κατάθεσης στην ΕΠΟ στην ομάδα για κάλυψη των δαπανών κατάρτισης το χρηματικό ποσό των: α) 35.500 ευρώ για ΠΑΕ Α' Εθνικής, β) 29.500 ευρώ Β' Εθνικής κατηγορίας. Το ποσόν μοιράζεται αναλογικά στις ομάδες στις οποίες υπήρξε παίκτης πριν υπογράψει το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο.