Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Στον Λίβανο μέχρι και το ψωμί το αγοράζουν βερεσέ

Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στον Λίβανο, όπου η πολύμηνη οικονομική κρίση με την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, στην οποία ήρθε να προστεθεί η κρίση της πανδημίας, σπρώχνουν τους πολίτες στην πείνα και στην ακραία φτώχεια.
Διεθνή μέσα όπως το Reuters καταγράφουν σε ρεπορτάζ τους την εξαθλίωση που ζουν εκατομμύρια Λιβανέζοι, ενώ μόνο σήμερα αυτοκτόνησαν δύο άνθρωποι από την πείνα.
Η κατάσταση στη χώρα, που βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση και απειλή αστάθειας μετά τον εμφύλιο του 1975-1990, είναι τόσο δραματική που πολλοί εξαρτώνται από την καλή πίστη του μπακάλη της γειτονιάς ή του φούρνου για να πάρουν το αναγκαίο ψωμί.
Μέχρι και τα όσπρια, όπως τα ρεβίθια, τα φασόλια και οι φακές, που αποτελούν παραδοσιακό μέρος της λιβανέζικης διατροφής, δεν είναι προσβάσιμα για ορισμένους.
Δύο αυτοκτονίες σε μια μέρα
Η σημερινή ημέρα σημαδεύτηκε από δύο αυτοκτονίες, με προφανή κίνητρα την ανέχεια και την πείνα.
Ένας άνδρας 61 ετών από την πόλη Χερμέλ, στον ανατολικό Λίβανο, αυτοπυροβολήθηκε στο πεζοδρόμιο του κεντρικού εμπορικού δρόμου της συνοικίας Χάμρα, στη Βηρυτό. Επάνω του βρέθηκαν ένα αντίγραφο του λευκού ποινικού μητρώου του και ένα σημείωμα. Σε αυτό ο αυτόχειρας αναφερόταν σε ένα δημοφιλές τραγούδι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο θάνατός του σχετίζεται με την οικονομική κρίση.
«Πέθανε λόγω της πείνας», ούρλιαζε ένας εξάδελφός του, την ώρα που η σορός του μεταφερόταν από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας μέσα σε ένα φέρετρο.
Νωρίς το απόγευμα στο σημείο της τραγωδίας οργανώθηκε μια καθιστική διαμαρτυρία. Οι διαδηλωτές άφησαν λίγα λουλούδια και σημειώματα. Ένα από αυτά απευθυνόταν στην κυβερνώσα ελίτ και έγραφε: «Δεν αυτοκτόνησε, τον σκοτώσατε».
Στο μεταξύ, στην πόλη Σάιντα, στην κοινότητα Τζάντρα, βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του ένας οδηγός φορτηγού ηλικίας 37 ετών, όπως έγινε γνωστό από τον δήμαρχο Ζοζέφ αλ Άζι. Ο αυτόχειρας αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.
Αυξήθηκε η τιμή του ψωμιού για πρώτη φορά σε 10 χρόνια
Αυτήν την εβδομάδα η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 33%, η πρώτη αύξηση σε 10 χρόνια. Αποτέλεσμα να είναι απλησίαστο για πολύ κόσμο.
Για κρέας ή ψάρι ούτε λόγος, όπως δηλώνει στο Reuters o 55χρονος Νταν. «Το κοντινότερο που μπορούμε να αποκτήσουμε σε αυτά είναι στα περιοδικά και στις εφημερίδες» λέει, καθώς ξεφυλλίζει ένα διαφημιστικό φυλλάδιο από σούπερ μάρκετ.
Όπως μετέδωσε σε σχετικό ρεπορτάζ η Telegraph, μέχρι τα τέλη Απριλίου πάνω από ο μισός πληθυσμός της χώρας δυσκολευόταν να αποκτήσει τροφή, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.
Εκτός από την ανατίμηση του ψωμιού πολλοί ανησυχούν ότι άλλα αναγκαία είδη όπως τα φάρμακα και η βενζίνη θα δουν επίσης αυξήσεις.
Πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από τη φιλανθρωπία, ενώ μερικοί χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ανταλλαγή επίπλων ή ρούχων για βρεφικές φόρμουλες ή πάνες.
Καταποντίστηκε η εθνική λίρα
Η λίρα έχει χάσει πάνω από το 80% της αξίας της στη μαύρη αγορά τους τελευταίους οκτώ μήνες.
Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 300.000 άνθρωποι, από τον συνολικό πληθυσμό των σχεδόν 6 εκατομμυρίων, έχασαν τις δουλειές τους από τον περασμένο Οκτώβριο.
Το France24 προσθέτει ότι μέσα στο 2019 σχεδόν οι μισοί Λιβανέζοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αλλά ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι σύντομα θα μπορούσε να αγγίξει το 75% του πληθυσμού, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Την ίδια ώρα έχουν παγώσει οι συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω διαφωνίων της κυβέρνησης, των τραπεζών και της κεντρικής τράπεζας ως προς τα οικονομικά στοιχεία που πρέπει να δώσουν στο ταμείο για να λάβουν δάνειο.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: