Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Αλαλούμ με τα «λουκέτα» στα σχολεία

Η απόλυτη σύγχυση επικρατεί έπειτα από τα «λουκέτα» σε σχολικές μονάδες λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Πριν από τη συμπλήρωση μιας εβδομάδας από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πέντε σχολεία ανέστειλαν τη λειτουργία ενώ σε ένα ακόμα χρειάστηκε να κλείσει ένα τμήμα.
Ανάμεσα στα σχολεία που έκλεισαν βρίσκεται και το 2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής όπου διαπιστώθηκαν δύο κρούσματα στο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα.
Γιατί αποφασίστηκε το κλείσιμο του σχολείου και όχι τμημάτων από τη στιγμή που δεν υπήρξαν τρία ή περισσότερα κρούσματα. Γνώριζαν οι αρμόδιες αρχές εδώ και πέντε μέρες την ύπαρξη κρουσμάτων.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το σχολείο έκλεισε μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας και όχι ύστερα από απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο;
Όχι, απλώς τέθηκε σε εφαρμογή η εγκύκλιος του υπουργείο Εσωτερικών που δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Παιδείας να αποφασίσει για την αναστολής λειτουργίας επιμέρους τμημάτων καθώς και ολόκληρων σχολικών μονάδων δημοσίων και ιδιωτικών.
Κλειστά σχολεία
Με το αλαλούμ να είναι εμφανές και την εξάπλωση της νόσου ραγδαία (ιδιαίτερα στην Αττική) η κυβέρνηση δείχνει να παραμένει σε σύγχυση παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων πως η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα βρει όλους έτοιμους.
Με την αγωνία χιλιάδων μαθητών, γονέων αλλά και εκπαιδευτικών για τη σχολική χρονιά που διανύουμε να είναι υπαρκτή οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας και αυτό παρατηρείται καθημερινά. Αρχικά είχαμε τα ευτράπελα με τις υπερμεγέθεις μάσκες που μοιράστηκαν στους μαθητές και τώρα τα κρούσματα και τη διαχείριση τους.
Έτσι, πέρα από το 2ο Γυμνάσιο Πύργου όπου είχε ήδη γίνει γνωστό πως κλείνει για 10 ημέρες το τμήμα του μαθητή που βρέθηκε θετικός στον ιό, υπάρχουν κι άλλα σχολεία που κλείνουν λόγω κρουσμάτων στο περιβάλλον μαθητών και μεταξύ του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κάτωθι σχολεία και τμήματα αναστέλλουν τη λειτουργία τους:
  • 2ο Λύκειο Καισαριανής,
  • 2ο Δημοτικό Βουτών στο Ηράκλειο Κρήτης,
  • Δημοτικό σχολείο ειδικής αγωγής Καλλιθέας Λήμνου
  • Νηπιαγωγείο ειδικής αγωγής Καλλιθέας Λήμνου
  • 7 Δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας και
  • το Β5 τμήμα του 2ου Γυμνασίου του Πύργου Ηλείας
Όπως έγινε μάλιστα γνωστό από αύριο (17/09) τίθεται σε ισχύ το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που παρέχει στον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δυνατότητα προσωρινής αναστολής λειτουργίας επιμέρους τμημάτων καθώς και ολόκληρων σχολικών μονάδων δημοσίων και ιδιωτικών, με σκοπό την πρόληψη και τον περιορισμό της . Επίσης ανατίθενται στους Συντονιστές και Αναπληρωτές Συντονιστές Εξωτερικού, για το σχολικό έτος 2020-21 συγκεκριμένες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας του Κορωνοϊού στις Δομές της Εκπαίδευσης στο εξωτερικό (καθορισμός έναρξης σχολικού και διδακτικού έτους, προσωρινή αναστολή λειτουργίας δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και μετακινήσεων μαθητών, θέματα απουσιών και εξ αποστάσεως διδασκαλία κλπ).
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: