Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Άνοιξε την πόρτα για εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ»

Σε μια περίοδο που απαιτείται στήριξη στο σύστημα υγείας και στους νευραλγικούς τομείς εργασίας και παιδείας, η κυβέρνηση επιλέγει να μπει δυνατά στο παιχνίδι των εξοπλισμών με αφορμή την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία.
Όσον αφορά την οικονομία, εξήγγειλε μέτρα που έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και μοιάζουν με... ασπιρίνες μπροστά στη μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας, ενώ ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές αναμένονται να εφαρμοστούν το 2021. Σημαντικό είναι επίσης ότι όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας μίλησε για «κατάργηση παρωχημένων ρυθμίσεων του περασμένου αιώνα» και «καθιέρωση νέων δικαιωμάτων, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας».
Οι λόγοι είναι η αβεβαιότητα της πανδημικής κρίσης, οι ενστάσεις των δανειστών για διευρυμένες φοροελαφρύνσεις και τα μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό, υποχρεώνει την κυβέρνηση να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών ανακοινώνοντας μέτρα που θα ισχύσουν μόνο το 2021.
Άμυνα
Όπως εξήγγειλε, όσον αφορά την άμυνα της χώρας, έξι είναι τα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα:
  1. Αγοράζεται άμεσα για την πολεμική αεροπορία μοίρα 18 Rafale που σε συνδυασμό με τα F-16 και άλλα ιπτάμενα μέσα θα ενισχύσουν τη δύναμη αποτροπής της χώρας μας
  2. Εντάσσονται στον στόλο του πολεμικού ναυτικού 4 νέες φρεγάτες και εκσυγχρονίζονται 6 φρεγάτες που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO.
  3. Ενισχύεται συνολικά το οπλοστάσιο των 3 κλάδων, για στρατό, ναυτικό, αεροπορία ως εξής: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό. Νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική Αεροπορία
  4. Ενισχύεται το προσωπικό με πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας - επαναξιολόγηση στρατιωτικής εκπαίδευσης, ώστε να εξασφαλίζονται και επαγγελματικά εφόδια για τους στρατευμένους
  5. Ενεργοποιείται η αμυντική βιομηχανία, με στρατηγικό επενδυτής στο Σκαραμαγκά, ιδιωτικοποίηση ΕΛΒΟ, ενώ αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στα ναυπηγεία Ελευσίνα
  6. Ενισχύεται η ψηφιακή λειτουργία και η άμυνα των ενόπλων δυνάμεων από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.
Οικονομία
Δώδεκα μέτρα για οικονομία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για φορολογική ελάφρυνση της εργασίας με την ενίσχυση της απασχόλησης, για επενδύσεις και νέες δομές, τα οποία χαρακτήρισε «αντίδοτα» στη βαριά φορολογία, την οικονομική κρίση και τη διαρροή εγκεφάλων.
Μίλησε για πρόγραμμα συνολικής αξίας σχεδόν 7 δισ.
  1. Μειώνονται 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για το 2021
  2. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύει κατ΄ αρχάς για ένα έτος, το 2021.
  3. Θεσμοθετείται πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, υπό τον όρο ότι οι θέσεις εργασίας δεν θα μειώνονται
  4. Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020. Θα συνεχίσουν, έτσι, να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία. Χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού.
  5. Ανοίγει 3ος κύκλος του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, συνολικού ύψους 1,5 δισ., θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που υποχρεούνται σε καταβολή ΦΠΑ
  6. Μετά την παρέμβασή μας στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023.
  7. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, συνολικά 1,4 δισ. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
  8. Καταργείται άμεσα ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά που δοκιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες
  9. Για τους επαγγελματικούς κλάδους που έπληξε ο κορονοϊός αναβάλλεται ή καταβολή κάθε υποχρέωσης στο δημόσιο έως το 2021, ενώ ισχύουν άλλες ρυθμίσεις που προηγήθηκαν.
  10. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες.
  11. Σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020. Από τον Ιανουάριο του 2021, οι πιο αδύναμοι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.
  12. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. Και μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.
«Αυτοπεποίθηση» και... μεταρρυθμίσεις
Στη συνέχεια εξήγγειλε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις υπό τον εύηχο τίτλο «Σχέδιο Αυτοπεποίθησης» σε διάστημα 12 μηνών και λέγοντας ότι η κρίση «δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να υποσταλεί η σημαία των μεγάλων αλλαγών». μιλώντας για «νέα εργασιακά δικαιώματα».
Αυτές ήταν οι εξής:
  • Εκσυγχρονίζεται η Αγορά Εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.
  • Αναμορφώνεται η Επικουρική Ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.
  • Καθιερώνονται νέοι κανόνες στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες και κάτοχοι στεγαστικών δανείων αποκτούν τώρα μία αληθινή Δεύτερη Ευκαιρία. Με δικαιότερο χαρακτήρα και αναπτυξιακή στόχευση.
  • Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης. Ψηφιοποιούνται διαδικασίες. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών-δικαστών. Και αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών.
  • Η Ελλάδα αποκτά νέο Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως. Και των διδασκόντων από το 2021. Ενώ νέος νόμος-πλαίσιο θα ενδυναμώσει κι άλλο το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
  • Ένα πολύ σημαντικό, νέο Χωροταξικό Σχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Προσδιορίζονται οι χρήσεις γης. Περιορίζεται η εκτός σχεδίου και η άναρχη δόμηση. Κι απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Ένα νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων έρχεται να αλλάξει τον 4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία και προσθέτοντας διαφάνεια. Κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια.
  • Το ΕΣΥ ενισχύεται. Θα κάνουμε μια μεγάλη τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Αλλά και σε προσωπικό, με 4.000 νοσηλευτές κυρίως απ' όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.
  • Αλλάζει δραματικά και το Δημόσιο: To ΑΣΕΠ αναδιαρθρώνεται και επιταχύνονται οι νέοι διορισμοί. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να φτάσουν τις 1.000. Προσβάσιμες σε λίγο και από το κινητό μας τηλέφωνο.
Και στην Αυτοδιοίκηση θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που διακρίνει οριστικά τις αρμοδιότητές της από το κεντρικό κράτος.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: