Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Επιχειρηματίας έκανε πάρτι γενεθλίων στο Αχίλλειο

Εμβληματικό κτίριο το Ανάκτορο του Αχιλλείου στην Κέρκυρα, χαρακτηρισμένο ιστορικό μνημείο μαζί με τους κήπους του -και με ζώνη προστασίας δύο χιλιομέτρων- υπόκειται στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002. Αυτό σημαίνει ότι για οποιαδήποτε εκδήλωση ή χρήση του από ιδιώτες -όπως συμβαίνει για όλα τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους- πρέπει να ζητηθεί ειδική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού και η εκδήλωση να εγκριθεί. Οχι πλέον όμως.
Στις 12 Αυγούστου διοργανώθηκε πάρτι γενεθλίων γνωστού επιχειρηματία και όπως παραδέχτηκε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, το υπουργείο Πολιτισμού δεν ρωτήθηκε ποτέ. Οι διοργανωτές παρέκαμψαν τη νόμιμη οδό και τέλεσαν τη γιορτή τους, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Γιατί άραγε; Αλλη μία καταπάτηση του αρχαιολογικού νόμου από ιδιώτες, στην οποία το υπουργείο θα κάνει τα «στραβά μάτια»;
Τη σχετική ερώτηση κατέθεσε (από τις 26 Αυγούστου) ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης. «Ποια ενημέρωση είχε λάβει το υπουργείο Πολιτισμού από τους διοργανωτές της εκδήλωσης και έχει τύχει της έγκρισης της αρμόδιας υπηρεσίας; Συναινείτε στη διεξαγωγή ανάλογων δραστηριοτήτων στον περιβάλλοντα χώρο του εμβληματικού μουσείου;», ρώτησε την υπουργό Πολιτισμού.
«...το φημισμένο Αχίλλειο, μια από τις πιο γνωστές επαύλεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, αλλά και το τρίτο σε επισκεψιμότητα μουσείο της χώρας, μετατράπηκε σε χώρο διεξαγωγής μεγαλοπρεπούς πάρτι γενεθλίων για χάρη γνωστού επιχειρηματία, με την όλη εκδήλωση να λαμβάνει τη μορφή και τον χαρακτήρα νυχτερινού κέντρου διασκέδασης», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο οποίος αναφέρθηκε «στην ολοκληρωτική εγκατάλειψή του και τις εκτεταμένες φθορές στο μοναδικής αρχιτεκτονικής αισθητικής και ιστορίας οίκημα».
Ο χώρος ανήκει στην κυριότητα του ΕΟΤ, ενώ η διοίκηση και διαχείρισή του ασκείται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Πριν από δύο ημέρες, η υπουργός Πολιτισμού και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Αχιλλείου, προϋπολογισμού 12.950.000 ευρώ, το οποίο θα υλοποιήσει η ΕΤΑΔ με τους χρηματοδοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Η υπουργός Πολιτισμού απάντησε αναλυτικά για την εικόνα του ανακτόρου: «...έτσι όπως το είδαμε στην επίσκεψη που αναφέρατε με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, πράγματι προκαλεί θλίψη...», είπε μεταξύ άλλων κι έκανε αναφορές στις εργασίες αποκατάστασης, στις μελέτες και φυσικά τόνισε τι δεν έκαναν οι πολιτικές ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, αγαπημένο θέμα που αναπτύσσει κάθε φορά.
Παραδέχτηκε -δύο φορές μάλιστα- ότι «αναφορικά με την επίμαχη εκδήλωση... το αίτημα για την πραγματοποίησή της υπεβλήθη από τους διοργανωτές στην ΕΤΑΔ και όχι σε κάποια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ακολουθώντας την πεπατημένη ετών. Δεδομένου ότι το Αχίλλειο είναι μνημείο, προφανώς, όφειλαν να ζητήσουν έγκριση βάσει των διατάξεων του ν.3028/2002, πράγμα το οποίο δεν έγινε». Η κ. Μενδώνη ωστόσο δεν τοποθετήθηκε για το τι θα πράξει το υπουργείο Πολιτισμού απέναντι στους ιδιώτες αλλά και στην ΕΤΑΔ.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: