Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Η Βουλγαρία «έκοψε» τον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας για την Ε.Ε.

Βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων η Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Σόφια.
Όπως δήλωσε η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, η Σόφια δεν μπορεί να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.
«Αν υπάρχουν ανεπίλυτα διμερή ζητήματα στο τραπέζι της Ε.Ε.», είπε η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, «και αυτά υπάρχουν μεταξύ κάποιων μελών, η Ένωση δεν θα μπορέσει να γίνει ισχυρότερη».
Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Euronews, μεταξύ άλλων, η Βουλγαρία ζητεί να χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όχι σκέτο Βόρεια Μακεδονία και σε καμία περίπτωση δεν δέχεται «μακεδονική» γλώσσα στα ευρωπαϊκά έγγραφα ένταξης. Η Σόφια ζητεί επίσης να απαλειφθούν από τα σχολικά βιβλία ιστορίας όλοι οι απαξιωτικοί όροι για τη Βουλγαρία και να αποκατασταθούν τα ιστορικά γεγονότα. Επίσης, ζητά εγγυήσεις ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θα έχει εδαφικές βλέψεις εναντίον των γειτόνων της, ούτε θα θέσει ζήτημα εθνικών μειονοτήτων στο έδαφός τους.
Φυσικά, η ενέργεια αυτή αναμένεται να ενισχύσει και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, εν όψει και των γενικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το 2021.
Οι χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να ενταχθούν στην Ένωση. Η επίσημη έναρξη αυτών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες επρόκειτο να γίνει τον Δεκέμβριο.
Πάντως, η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα είπε ότι η Βουλγαρία ενέκρινε το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Αλβανία.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: