Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Σφοδρή σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης στον απόηχο της παρέμβασης Τσίπρα

Στα άκρα φθάνει η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη σφοδρή επίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για τους αποτυχημένους χειρισμούς του στη διαχείριση της πανδημίας.
Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και του υπουργού Υγείας.
Στην κυβέρνηση απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία του ECDC και του ΠΟΥ επιβεβαιώνουν πως «στην προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε τον Στέλιο Πέτσα ότι επιμένει να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα και ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει στην πρόταση για ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής.
Η κυβέρνηση, δυστυχώς για την ελληνική κοινωνία, έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο της πανδημίας
Τα στοιχεία του ECDC και του ΠΟΥ που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιβεβαιώνουν πως μόνο στην προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει μπορεί να ξαναμελετήσει τους πίνακες.
Ο κ. Πέτσας αντί να απαντήσει για την αδράνεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, για την ομολογία αποτυχίας με το δεύτερο lockdown, για τα ανεπαρκή μέτρα για χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις, για την αδράνεια ενίσχυσης των δημοσίων συγκοινωνιών, επιμένει να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα.
Αντί να ανακαλύπτει «διχαστικό λόγο» και εκτίθεται, ας απαντήσει στην πρόταση του κ. Τσίπρα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ορισμό Υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, υπό τον όρο της άμεσης ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσωπικό και ΜΕΘ, συνταγογράφηση των τεστ για τους πολίτες και απόσυρση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που φέρνουν εν μέσω πανδημίας, όπως η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και το εργασιακό έκτρωμα του κ. Βρούτση για κατάργηση του 8ώρου εργασίας.
Είχε προηγηθεί απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέτσας: Διχαστικός και κακεντρεχής ο κ. Τσίπρας
Ραντεβού την Πέμπτη στη Βουλή δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην προσπάθειά του να απαντήσει στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις εξελίξεις με την πανδημία.
Ο Στέλιος Πέτσας κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ζει σε άλλο πλανήτη και δεν βλέπει τι γίνεται στην υπόλοιπη Γη», σημειώνοντας ότι είναι «βαθιά διχαστικός» και «απερίγραπτα αδιάβαστος».
«Αδιανόητα κακεντρεχής για την αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, δυστυχώς, και στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη» προσθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και δίνει ραντεβού για την ερχόμενη Πέμπτη στη συζήτηση εντός Βουλής.
«Εκεί, ανοιχτά και δημόσια θα έχουν την ευκαιρία όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν. Θα έχει την ευκαιρία λοιπόν να διαγράψει τη σημερινή διχαστική και ασυνάρτητη παρουσία του με μία υπεύθυνη, ελπίζουμε, στάση» σχολιάζει.
Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατηγορώντας τον πρώην πρωθυπουργό για «αγωνιώδη προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης μιας παγκόσμιας κρίσης της Δημόσιας Υγείας», «ψευδή στοιχεία» και «εσκεμμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας».
Σε δήλωσή του ο κ. Κικίλιας υποστηρίζει ότι το ΕΣΥ, εν μέσω πανδημίας, ενισχύθηκε με:
  • 4.000 από τον κλάδο των νοσηλευτών μονιμοποιούνται.
  • 4.000 επαγγελματίες υγείας (συμβασιούχοι ΟΑΕΔ) ανανέωσαν τη σύμβασή τους για 2η χρονιά.
  • 616 μόνιμοι γιατροί έχουν προσληφθεί μέσα στο 2020.
  • 1.500 μόνιμοι γιατροί θα έχουν προσληφθεί μέσα στο 2020, 300 εκ των οποίων θα στελεχώσουν τις νέες κλίνες ΜΕΘ.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης παρέδωσε 557 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σήμερα έχουμε 1.046 κλίνες ΜΕΘ και συνεχώς ανοίγουμε νέες.
  • Όλα τα τεστ είναι δωρεάν σε δημόσιες δομές υγείας. Κανείς συμπολίτης μας που έχει ανάγκη δεν έχει μείνει χωρίς τεστ. Έχουν διενεργηθεί 2.000.000 τεστ (PCR και Rapid)
  • Οι Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έχουν πραγματοποιήσει 13.500 αποστολές σε κάθε γωνιά της χώρας και έχουν κάνει 450.000 δωρεάν τεστ σε πολίτες.
Ο κ. Κικίλιας καταλητικά σημειώνει: «Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να διχάσει την κοινωνία, σε δύσκολες για τη χώρα στιγμές. Πολύς στα ασήμαντα και λίγος στα σημαντικά».
«Μιζέρια, παλαιοκομματισμός και ψεύδη»
Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση προς τον Β. Κικίλια από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ανδρέας Ξανθός κατηγορεί την κυβέρνηση για παλαιοκομματικού τύπου επίθεση και αιτιάσεις για ψεύδη.
Και διερωτάται:
  • Ήταν ψέμα ότι το ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας ενισχύθηκε με προσωπικό «με ημερομηνία λήξης» (συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου), εκ των οποίων ούτε το 10 % δεν ήταν γιατροί;
  • Είναι ψέμα ότι μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα η Κυβέρνησης της ΝΔ δεν είχε κάνει το παραμικρό για την ενίσχυση του ΕΣΥ;
  • Είναι ψέμα ότι δεν άνοιξε ούτε 1 παραπάνω κρεβάτι ΜΕΘ από αυτά που παρέλαβε από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι το Μάρτιο του 2020 ;
  • Είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη προ πανδημίας δεν ήταν η στήριξη του ΕΣΥ αλλά το «άνοιγμα» του στους ιδιώτες και η εκχώρηση κρίσιμων τμημάτων υψηλής τεχνολογίας σε επιχειρηματίες υγείας μέσω των ΣΔΙΤ;
  • Είναι ψέμα ότι οι 615 μόνιμοι γιατροί, για τους οποίους ο Υπουργός Υγείας μας πληροφορεί ότι προσλήφθηκαν μέσα στο 2020, αποτελούν μέρος της προκήρυξης των 940 γιατρών ΕΣΥ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο του 2019 , που έσπευσε να «παγώσει» μόλις εκλέχτηκε ;
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο Α. Ξανθός μιλάει για «αισχρή κοροϊδία» από πλευράς του υπουργού Υγείας για τον διπλασιασμό των ΜΕΘ και σχολιάζει «πρόκειται για "αλχημεία" στους αριθμούς και φτηνή μικροπολιτική. Η κυβέρνηση προσθέτει τις 180 κλίνες του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων στο "λογαριασμό" της και να τις αφαιρεί από το "λογαριασμό" του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί πολύ απλά αυτές οι 180 κλίνες προϋπήρχαν και δεν τις άνοιξε ο κ. Κικίλιας. Ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε κατά 120 τις κλίνες του ΕΣΥ (560 από 440 που παρέλαβε) σε περίοδο Μνημονίου και δημοσιονομικής ασφυξίας. Και αν προστεθούν και οι 180 (ιδιωτικού τομέα + στρατιωτικών νοσοκομείων), παρέδωσε 740 κλίνες. Πέρα όμως από τους αριθμούς , η ουσία είναι ότι η όποια αύξηση κλινών δεν επαρκεί και οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι στο «κόκκινο». Μπορεί να μας εξηγήσει ο Υπουργός Υγείας πως συμβαίνει αυτό όταν οι διασωληνωμένοι με covid σε ΜΕΘ είναι αυτή τη στιγμή περίπου 200; Γιατί δεν αντέχει το ΕΣΥ αφού το έχει «θωρακίσει» και έχει «διπλασιάσει τις ΜΕΘ»; Δεν έκανε λοιπόν ούτε ότι μπορούσε ούτε ότι έπρεπε η κυβέρνηση και στο θέμα των ΜΕΘ. Αντίθετα έσπευσε εν μέσω πανδημίας να διπλασιάσει την ημερήσια αποζημίωση για νοσηλεία σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών και να μειώσει δραματικά τα standardsστελέχωσης και άρα ασφάλειας των ασθενών (έδωσε τη δυνατότητα να αυξήσουν οι κλινικάρχες 40% τις διαθέσιμες κλίνες με το ίδιο προσωπικό)!».
Τέλος διατυπώνει πέντε ερωτήματα:
  1. Είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας ότι τα τεστ που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα (1/3 των τεστ που διενεργούνται ημερησίως) επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου την τσέπη των πολιτών;
  2. Είναι διχαστικό το αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για διαφάνεια, για ανοιχτά δεδομένα και πρόσβαση όλων σε έγκυρη πληροφόρηση; Είναι διχαστική στάση να ζητάς στήριξη όσων πλήττονται επειδή δεν έκανες αρκετά για να προετοιμάσεις το σύστημα υγείας, τα σχολεία, τα ΜΜΜ;
  3. Είναι διχαστική στάση η συναίνεση της πρώτης περιόδου και η έκκληση για πολιτική συνεννόηση απέναντι στον μείζονα κίνδυνο της πανδημίας;
  4. Είναι μικροπολιτική εκμετάλλευση η επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στους επιστήμονες και η επιμονή σε τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, με προτάσεις και θετικές παρεμβάσεις στο δημόσιο διάλογο;
  5. Είναι διχαστική στάση η εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ και στους ανθρώπους του, η μήπως η πολιτική κριτική σε λάθη και ανεπάρκειες της κυβερνητικής διαχείρισης;
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: