Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Εκτός από το δώρο Χριστουγέννων, τους «ψαλιδίζει» και την άδεια!

Ο Γ. Βρούτσης επιβεβαίωσε ξανά την καταβολή μειωμένου δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους και προανήγγειλε δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειάς τους στο επόμενο έτος.
«Παγωμάρα» για τους εργαζόμενους έφεραν οι ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας, την Πέμπτη 19/11. Διότι,, αφενός επιβεβαίωσε ότι «το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους θα υπολογιστεί, βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21/12, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Δηλαδή, είναι πλέον οριστικό το άγριο ψαλίδι στο δώρο Χριστουγέννων, που ξεπερνάει και το 50% για αρκετούς εργαζόμενους, αφού θα υπολογιστεί τελικά επί του επιδόματος των 534 ευρώ κατά βάση και όχι επί του ονομαστικού μισθού.
Κι αυτό παρότι η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «καταβάλλεται προσπάθεια για όσους εργαζόμενους τέθηκαν σε αναστολή να λάβουν ως Δώρο Χριστουγέννων τον ονομαστικό τους μισθό και να μην υπολογιστεί με βάση τα 534€ για το διάστημα που ήταν σε αναστολή».
«Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" θα καταβληθεί από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους εργαζόμενους, μέσω του Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ". Επιδίωξη είναι η καταβολή να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο και όπως αυτό είναι εφικτό», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.
Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με σχετική τροπολογία, ζητά «την καταβολή του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το κράτος». «Οι δημοσιονομικές δυνατότητες για τη συγκεκριμένη κρατική παρέμβαση υπάρχουν και η υλοποίησή της κρίνεται επιβεβλημένη», επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση. 
Μεταφορά ετήσιας άδειας, παρά την αντίθετη κρίση του Αρείου Πάγου
Επίσης, με τροπολογία, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θα προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας των εργαζομένων στο επόμενο έτος.
Ειδικότερα, εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως ή τίθενται σε αναστολή ανά διαστήματα, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, μπορούν να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020 στο επόμενο έτος και, συγκεκριμένα, έως την 30ή Ιουνίου 2021».
Κλείνει, έτσι, το μάτι στους εργοδότες ώστε οι τελευταίοι να «κόψουν» μέρες από την άδεια του τρέχοντος έτους.
Όπως, όμως, επισημαίνει ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει ότι δεν επιτρέπεται, ούτε με συμφωνία μεταξύ του εργαζόμενου και του εργοδότη, η μεταφορά των ημερών της  ετήσιας άδειας του τελευταίου, που δεν του χορηγήθηκαν από τον εργοδότη στο επόμενο ή στα μεθεπόμενα έτη, με συνέπεια να είναι ανίσχυρη (άκυρη) κατά τα άρθρα 174 και 180 του ΑΚ τέτοια συμφωνία.
Και ο εργοδότης ο οποίος δεν χορήγησε πλήρη την κανονική άδεια στο μισθωτό του, κατά τη διάρκεια του έτους που αυτή αφορά, να είναι υποχρεωμένος από το τέλος του αντίστοιχου έτους να καταβάλει σε αυτόν τις αντίστοιχες προς τις ημέρες αυτές αποδοχές αδείας και μάλιστα με προσαύξηση κατά 100% σε περίπτωση υπαιτιότητάς του, μη δυνάμενος να εκπληρώσει τη συγκεκριμένη υποχρέωσή του προς το μισθωτό με τη χορήγηση σ’ αυτόν (απόφαση Α.Π., αριθμός 1180/2017). 
Τι είπε για την αποζημίωση του Νοεμβρίου
Από εκεί και πέρα, είπε ο αρμόδιος υπουργός, «τα 21 μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας και αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και εντός του χρονοδιαγράμματος, στο οποίο έχουμε δεσμευτεί».
Αναφορικά με το μέτρο των αναστολών για το μήνα Νοέμβριο, η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, ξεκίνησε το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου. Ειδικότερα, εργοδότες και εργαζόμενοι στις κλειστές επιχειρήσεις, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), υποβάλλουν στην ειδική πλατφόρμα του "ΕΡΓΑΝΗ" τις υπεύθυνες δηλώσεις αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 15/11 έως και 24/11. Επιδίωξη, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, είναι η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους να πραγματοποιηθεί, όσο το δυνατόν νωρίτερα, ακόμα και μέσα στον Νοέμβριο.
Αντίστοιχα, εργοδότες και εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις, βάσει ΚΑΔ, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας από τις 15/11/2020 έως και τις 7/12/2020. Επιδίωξη είναι η πληρωμή της αποζημίωσης αυτής στους εργαζόμενους να πραγματοποιηθεί, όσο το δυνατόν νωρίτερα, μέσα στον Δεκέμβριο, ακόμα και πριν από τις 21.12.2020, όπως ισχυρίζεται ο κ. Βρούτσης. 
Το έκτακτο επίδομα
«Αποδεικνύουμε έμπρακτα την αυξημένη μέριμνα απέναντι στους οικονομικά πιο αδύναμους συμπολίτες μας με ένα έκτακτο ισόποσο επίδομα συμπληρωματικό της τακτικής ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αλλά και των ευεργετημάτων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του Εισοδήματος» δήλωσε επίσης μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στο «έκτακτο μέτρο οικονομικής ενίσχυσης» για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο.
«Η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορά 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά» σημείωσε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:
- Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
- Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
- Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε την Πέμπτη 19/11 τροπολογία για ενίσχυση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, «που είναι αόρατα από την κυβέρνηση», μέσα στον Δεκέμβριο με το εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Αφορά 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ για το δεύτερο και 100 ευρώ για κάθε παιδί.
Απο τους 1.000.000 εγγεγραμμένους ανέργους,  μόνο 123.000 θα λάβουν την δίμηνη παράταση στα επιδόματα
Θυμίζουμε τέλος ότι, πριν από μερικές ημέρες, υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την επιμήκυνση κατά δύο μήνες των τακτικών επιδομάτων ανεργίας τα οποία έληξαν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η καταβολή στους δικαιούχους του ποσού που αντιστοιχεί στη δίμηνη παράταση θα ξεκινήσει αύριο, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου. Το μέτρο αυτό αφορά μόλις 123.000 ανέργους και η δαπάνη του υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, στους μακροχρόνια ανέργους, η καταβολή της οποίας θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του μήνα. Ειδικότερα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση θα αφορά 130.000 μακροχρόνια ανέργους και υπολογίζεται συνολικά στο ύψος των 52 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, τρέχουν από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) επτά ανοιχτά προγράμματα 38.600 νέων θέσεων εργασίας, με ποσοστά επιχορήγησης 60%-100% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών. Στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα.  
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα 2 αναγκαία μέτρα ουσιαστικής στήριξης των νοικοκυριών και των εργαζόμενων
«Δύο ελάχιστα μέτρα που και οφείλει και μπορεί να κάνει πράξη η κυβέρνηση»: Οι δηλώσεις Αχτσιόγλου, Ξενογιαννακοπούλου και Φωτίου για την κατάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δύο τροπολογιών, για το δώρο Χριστουγέννων και το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.
Στην κατάθεση δύο τροπολογιών, για το δώρο Χριστουγέννων και το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., την Πέμπτη 19/11/2020.  Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, “Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων”.
Σχετική δήλωση έκανε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:
Μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες συνιστούν καθαρή κοροϊδία για τους πολίτες που πλήττονται οικονομικά, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τροπολογίες για δύο μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών και των εργαζομένων. Δύο μέτρα που θα τονώσουν και την κατανάλωση στην αγορά μετά την άρση του λοκ-ντάουν. Την πλήρη κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων των πληττόμενων εργαζομένων από το κράτος και το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τα νοικοκυριά. Δύο ελάχιστα μέτρα που και οφείλει και μπορεί να κάνει πράξη η κυβέρνηση.
Ακολουθεί η δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, βουλευτή Βόρειου Τομεά Αθηνών και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:
Καταθέσαμε σήμερα τροπολογία για την πλήρη κάλυψη από το κράτος του δώρου των Χριστουγέννων, χωρίς καμία μείωση για τους εργαζόμενους που πλήττονται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό, οι εργαζόμενοι θα λάβουν το δώρο που δικαιούνται και, επίσης, δεν θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική περίοδο.
Η δήλωση της Θεανώς Φωτίου, βουλευτή Νότιου Τομέα Αθηνών και αν. τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:
Καταθέσαμε σήμερα τροπολογία για ενίσχυση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, που είναι αόρατα από την κυβέρνηση, μέσα στον Δεκέμβριο με το εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Αφορά 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ για το δεύτερο και 100 ευρώ για κάθε παιδί.
 
Τάσος Γιαννόπουλος
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: