Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Ομπάμα για την ελληνική κρίση: Ήθελαν να διασώσουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες

Ενδιαφέρουσες αναφορές στην ελληνική κρίση και τον τρόπο που αντιμετώπισαν την Ελλάδα οι ισχυροί της Ευρώπης περιλαμβάνουν τα απομνημονεύματά του Μπαράκ Ομπάμα,
«Γη της Επαγγελίας», που κυκλοφόρησαν την Τρίτη. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει πως η επιλογή της Γερμανίας και της Γαλλίας να επιβάλουν σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα «ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών και βιομηχανιών».
Εκτός των άλλων, αναφέρεται και στην ελληνική κρίση και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από τους ισχυρούς της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, με διάθεση να ασκήσει κριτική σε Βερολίνο και Παρίσι για την πρώτη φάση της διαχείρισης της κρίσης αλλά και την επιμονή στις πολιτικές στείρας λιτότητας τονίζει: «Παρατήρησα πως σπάνια ανέφεραν ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες ήταν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας ή ότι μεγάλο μέρος του χρέους των Ελλήνων είχε συσσωρευτεί αγοράζοντας γερμανικές και γαλλικές εξαγωγές – δεδομένα που θα μπορούσαν να έχουν καταστήσει σαφές στους ψηφοφόρους τους γιατί διασώζουν τους Έλληνες».
Υπογραμίζεται ωστόσο, πως δεν καταφέρεται εναντίον των Μέρκελ και Σαρκοζί, καθώς σε άλλο σημείο του βιβλίου εκθειάζει τις ικανότητές τους, ειδικά της Καγκελαρίου της Γερμανίας.
Σχετικά με τις επιλογές των δύο χωρών, ο Ομπάμα τονίζει πως: «ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών και βιομηχανιών και ίσως ανησυχούσαν ότι μια τέτοια παραδοχή θα έστρεφε την προσοχή των ψηφοφόρων από τις αποτυχίες διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, στις αποτυχίες εκείνων των Γερμανών ή Γάλλων αξιωματούχων που είναι επιφορτισμένοι με την εποπτεία των πρακτικών τραπεζικού δανεισμού».
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: