Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Η Κομισιόν ζητά να γίνονται συχνότερα rapid test

Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κράτη μέλη να καταφεύγουν στη διενέργεια γρήγορων τεστ (rapid test) σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν καλύτερα το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καλώντας τες επίσης να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα 27 μέλη κράτη «προτρέπονται να διενεργούν γρήγορα τεστ αντιγόνων, επιπλέον των τεστ PCR, προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, να εντοπίσουν τις μολύνσεις και να περιορίσουν τα μέτρα απομόνωσης ή καραντίνας» και ζητά «την επικύρωση και αμοιβαία αναγνώριση των τεστ και των αποτελεσμάτων τους» από το ένα κράτος μέλος στο άλλο.
Σημειώνεται ότι τα τεστ αντιγόνων είναι λιγότερο ακριβή από τα τεστ PCR, δεν απαιτούν ανάλυση στο εργαστήριο, και τα αποτελέσματά τους μπορούν να γίνουν γνωστά μέσα σε 10 ή 30 λεπτά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά να χρησιμοποιούνται μόνο «σε ειδικές καταστάσεις» προκειμένου να εντοπίζονται γρήγορα οι μολύνσεις σε μια νέα εστία της επιδημίας ή για να παρακολουθούνται «άτομα υψηλού κινδύνου», όπως το ιατρικό προσωπικό ή το προσωπικό στους οίκους ευγηρίας.
Από τα τέλη Οκτωβρίου η ΕΕ είχε κάνει κάλεσμα για καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση των μολύνσεων και είχαν ανακοινώσει τότε την εκταμίευση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση rapid test και τη διανομή τους στα κράτη μέλη. Η επίσημη σύσταση πραγματοποιείται ακριβώς πριν από  βιντεοδιάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 και η οποία θα αφιερωθεί επίσημα στη διαχείριση της πανδημίας.
Ανακοινώθηκε επίσης από την Κομισιόν η παροχή 35,5 εκατομμυρίων ευρώ βοήθειας στον Ερυθρό Σταυρό για να διευρύνει τις δυνατότητες διενέργειας τεστ στην ΕΕ χρηματοδοτώντας την εκπαίδευση προσωπικού σε αυτά.
 
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: