Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Η απογραφή του 2021, λόγω κορονοϊού, να διεξαχθεί σε μία ημέρα τον Οκτώβριο

Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, και συγκεκριμένα στις 20.2.20, είχε δημοσιευτεί ένα άρθρο μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο «Ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας η απογραφή του 2021». Χαρακτήριζα την απογραφή αυτήν «ζωτικής σημασίας» διότι είναι ανάγκη να αποτυπωθούν από αυτήν οι πολλαπλές σοβαρές επιπτώσεις των μέτρων της δεκαετίας των τριών Μνημονίων σε όλους τους τομείς της ζωής της χώρας.
Εναν μήνα μετά τη δημοσίευση του άρθρου εκείνου διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας και στη συνέχεια, στη διάρκεια του 10μήνου Μαρτίου-Δεκεμβρίου του 2020, έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 5.000 συνάνθρωποί μας και διαγνώστηκαν σχεδόν 140.000 κρούσματα του ιού. Εκτός, όμως, από τις πολύ σοβαρές αυτές επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθυσμό της χώρας, τα διαδοχικά λοκντάουν επιδείνωσαν τις επιπτώσεις των μέτρων των Μνημονίων στην οικονομία και την κοινωνία. Κατά συνέπεια, ο χαρακτηρισμός της απογραφής του 2021 ως ζωτικής έχει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ.
Ενα ερώτημα που γεννιέται είναι ποιο μήνα πρέπει να διεξαχθεί η απογραφή. Στο άρθρο μου που προαναφέρθηκε είχα προτείνει Μάρτιο ή Απρίλιο, δηλαδή τους μήνες στους οποίους διεξήχθησαν όλες οι μεταπολεμικές απογραφές μέχρι και 2001 (το άρθρο έχει αναρτηθεί τον ιστότοπο https://manolisdrettakis.gr/).
Αν, όμως, ληφθούν υπόψη από τη μια μεριά η μέχρι σήμερα «πορεία» του κορονοϊού και από την άλλη τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στον εμβολιασμό, είναι σαφές ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί εμβολιασμός του απαιτούμενου ποσοστού του πληθυσμού για να υπάρξει ανοσία της αγέλης τον Μάρτιο ή τον Μάιο, γεγονός που επιβάλλει τη συνέχιση κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα, ενώ, θα ισχύουν και τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ενδεχόμενη διεξαγωγή της απογραφής σε δύο εβδομάδες τον Μάιο, όπως έγινε η απογραφή του 2011, εκτός του ότι δεν ενδείκνυται για λόγους προστασίας της υγείας του πληθυσμού, ενδέχεται να δημιουργήσει μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα από εκείνα της απογραφής του 2011 λόγω του φόβου μετάδοσης του ιού. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της απογραφής του 2011, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:
  1. Διεξήχθη σε δύο εβδομάδες (10-24 Μαΐου) με αποτέλεσμα να μην απογραφούν μετακινηθέντες στη διάρκειά της.
  2. Δεν έγινε η πρόσληψη και εκπαίδευση του αναγκαίου αριθμού απογραφέων και εποπτών με αποτέλεσμα να υπάρξουν στα αστικά κέντρα περιπτώσεις που δεν εμφανίστηκαν απογραφείς σε πολυκατοικίες και δεν απογράφηκαν οι διαμένοντες σε αυτές. Το ίδιο συνέβη σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.
  3. Προκειμένου να διορθωθούν οι παραλείψεις, έγιναν κάποιες αναπροσαρμογές των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, αλλά είναι αμφίβολο αν το τελικό αποτέλεσμα έδειξε την ακριβή «εικόνα» του πληθυσμού το 2011.
Λόγω των όσων προαναφέρθηκαν, προτείνω η απογραφή του 2021 να διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου σε μία ημέρα (π.χ. την Κυριακή 17 Οκτωβρίου) όταν, όπως ελπίζουμε, θα έχει επιτευχθεί μια κάποιου είδους κανονικότητα.
Για την αρτιότερη διεξαγωγή της επαναλαμβάνω (επικαιροποιημένες) ορισμένες από τις προτάσεις που περιέχονται στο άρθρο μου της 20.2.2020 για:
(α) Την προετοιμασία και την οργάνωσή της: (i) πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στην ΕΛΣΤΑΤ, (ii) έγκαιρη πρόσληψη και εκπαίδευση του αναγκαίου αριθμού απογραφέων και εποπτών (iii) προμήθεια σύγχρονου τεχνικού εξοπλισμού (iν) έγκαιρη ενημέρωση του πληθυσμού και (v) χορήγηση των αναγκαίων πιστώσεων για την κάλυψη των σχετικών δαπανών. Οι δαπάνες αυτές αποτελούν επένδυση για το μέλλον της χώρας.
(β) Στο περιεχόμενό της –αν δεν έχουν περιληφθεί, στα δελτία απογραφής– να περιληφθούν ερωτήματα για: (i) το θρήσκευμα προκειμένου να υπάρξει πρόνοια για τις θρησκευτικές ανάγκες μόνιμων κατοίκων της χώρας με θρήσκευμα διαφορετικό από τον χριστιανισμό, (ii) τη διάρκεια της ανεργίας προκειμένου να ελεγχθούν τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ερευνών, (iii) το εισόδημα των νοικοκυριών για να διαπιστωθεί πόσο χαμηλά έχει μειωθεί λόγω των μέτρων των Μνημονίων και του κορονοϊού, (iv) τα μέλη των οικογενειών που μετανάστευσαν στη διάρκεια της δεκαετίας των Μνημονίων και διαμένουν σε άλλες χώρες, (v) ποιοι και πότε από τους μόνιμους κατοίκους με ξένη υπηκοότητα απέκτησαν την ελληνική και (vi) πόσα από τα παιδιά τους γεννήθηκαν στην Ελλάδα. (Σημείωση: θέμα προσωπικών δεδομένων δεν υπάρχει διότι τα στοιχεία της απογραφής που αφορούν πρόσωπα είναι απόρρητα).
(γ) Τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της: (i) επεξεργασία όλων (και όχι δείγματος) των δελτίων της απογραφής με τα πιο σύγχρονα μέσα και (ii) δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους το ταχύτερο δυνατό για να γνωρίσουμε την πραγματική έκταση των προβλημάτων που υπάρχουν προκειμένου να καταρτιστεί ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα αντιμετώπισής τους.
 
Μανόλης Δρεττάκης - πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: