Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Είκοσι εκατ. ευρώ ετησίως θα κοστίζει η αστυνομία Πανεπιστημίων

Με 20 εκατομμύρια ευρώ επιβαρύνεται περίπου ο κρατικός προϋπολογισμός και μόνο για την ετήσια μισθοδοσία των 1.030 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία όπως προβλέπει το νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Η μισθοδοσία της νέας αυτής ομάδας, της «ΟΠΠΙ» (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων), βαρύνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η τακτική χρηματοδότηση για τα ΑΕΙ το 2020 ήταν μόλις 91,6 εκατομμύρια.
Επίσης θα υπάρχει έξτρα κόστος για τα συστήματα ασφαλείας και ελεγχόμενης πρόσβασης, όπως και τις επιμέρους Επιτροπές. Στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν αναφέρονται ποσά, παρά μόνο ότι οι δαπάνες θα αντιμετωπίζονται από τις πιστώσεις των προϋπολογισμών των οικείων ΑΕΙ.
Εξοικονόμηση χρημάτων και από τις διαγραφές φοιτητών λόγω πειθαρχικού
Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το νομοσχέδιο Κεραμέως, στην οποία γίνεται λόγος για «εξοινόμηση δαπανών» και «αύξηση εσόδων» για το κράτος μέσω της διαγραφής φοιτητών και χρηματικών ποινών εις βάρος τους.
Αναλυτικότερα, στο εδάφιο της έκθεσης (IV), σημειώνεται: «Ενδεχόμενη εξοικονόμηση δαπάνης σε περίπτωση επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής διαγραφής φοιτητών και την ες εκ τούτου απώλεια των σχετικών δικαιωμάτων τους (συγγράμματα σίτιση λοιπές υποστηρικτικού χαρακτήρα ή άλλες παροχές από το ίδρυμα…», ενώ, και στο επόμενο εδάφιο V αναφέρεται: «Ενδεχόμενη αύξηση εσόδων από την είσπραξη χρηματικών ποινών ή τη μετατροπή σε χρηματικές στερητικών της ελευθερίας ποινών που τυχόν επιβάλλονται κατ΄εφαρμογή του άρθρου 33».
Επίσης, το άρθρο 33, με βάση το οποίο συστήνεται να επιβληθούν πειθαρχικές ποινές απ' την εξαγορά των οποίων τα ιδρύματα αναμένεται να αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους, κάνει λόγο για: «διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας» ... με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και «παρεμπόδιση» ή «διατάραξη» της λειτουργίας «συλλογικού ή μονοπρόσωπου οργάνου».
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: