Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

«Δεν θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα»

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κλείνει και επίσημα τη φημολογία περί κατάργησης των πρόωρων συντάξεων βάσει της έκθεσης Πισσαρίδη ● Οι μειωμένες νέες εισφορές σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ.
H πρώτη επίσημη πολιτική διαβεβαίωση ότι δεν επηρεάζουν οι συστάσεις της έκθεσης Πισσαρίδη τις διατάξεις περί πρόωρης συνταξιοδότησης το 2022 δόθηκε χθες από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Π. Τσακλόγλου. Απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Β. Κεγκέρογλου, έβαλε τέλος στο «τέλος» των πρόωρων συντάξεων, θέμα που άνοιξε η έκθεση οδηγώντας σε σύγχυση περίπου 100 χιλιάδες ασφαλισμένους. Είπε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης των διατάξεων που δίδουν δυνατότητα συνταξιοδότησης με βάση τα λεγόμενα μεταβατικά όρια κι επομένως κλείνει η συζήτηση που είχε ανοίξει για μαζικές συνταξιοδοτήσεις.
Το θέμα διατηρήθηκε στην ασφαλιστική ειδησεογραφία με αφορμή την αναφορά στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, στην οποία οι δαπάνες πρόωρης συνταξιοδότησης χαρακτηρίζονται ένα θέμα, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και επισημαίνοντας ότι έως το 2022 οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών (ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών).
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι τα θεμελιωμένα δικαιώματα δεν επηρεάζονται και οι ασφαλισμένοι μπορούν να τα ασκήσουν όποτε το θελήσουν. Αποσαφήνισε ότι «για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο μετά την 1.1.2022, η σύνταξή τους καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο -μεταβατικό- όριο ηλικίας». Πρόσθεσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την εξέλιξη των ορίων ηλικίας δεν έχει διαφοροποιηθεί αλλά και ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει» και προέτρεψε τους ασφαλισμένους να μη βιαστούν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη και να αξιοποιήσουν τη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα που θα έχουν όσοι αποχωρήσουν αργότερα από την εργασία τους.
Μηνιαία αύξηση 8,5 ευρώ είδαν ήδη στον μισθό τους για τον Ιανουάριο όσοι αμείβονται με καθαρό ποσό έως 800 ευρώ. Το ποσό βαίνει αυξανόμενο ανάλογα με τις αποδοχές. Η επίδραση από τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στις εισφορές εργοδότη-εργαζόμενο είναι πολύ χαμηλή, ακόμη κι αν συνυπολογιστεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά η κυβέρνηση προσδοκά ότι από τη συγκεκριμένη μείωση των εισφορών θα ενισχυθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να χαμηλώσουν το έμμεσο μισθολογικό κόστος.
Ομως το αρνητικό είναι ότι σε συνθήκες κρίσιμες για την αναχαίτιση της ανεργίας, σημαντικό τμήμα της μείωσης (1,85 ποσοστιαίες μονάδες) προέρχεται από την εισφορά υπέρ ανεργίας στον ΟΑΕΔ. Η εγκύκλιος που εξέδωσε χθες ο ΕΦΚΑ απλώς επιβεβαιώνει αυτό που έχουν ήδη διαπιστώσει οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας να διαμορφώνεται σε ποσοστό 2,4% και να κατανέμεται κατά 1,2% στον εργοδότη και 1,2% στον εργαζόμενο.
Για τους εργοδότες, το κέρδος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινάει από 12 ευρώ τον μήνα (σε μισθό εργαζόμενου των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση) και υπερβαίνει τα 35 ευρώ (σε μισθό άνω 2.000 ευρώ). Η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες μειώνει τα συνολικά ασφάλιστρα εργοδότη-εργαζόμενου στα 36,66%, για το βασικό πακέτο κάλυψης, από 39,66% που ήταν τον Ιούνιο του 2020, οπότε κι έγινε η πρώτη μείωση κατά 0,90 της ποσοστιαίας μονάδας.

Χριστίνα Κοψίνη
Πηγη: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: