Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Χαφιέδες, Σπουδαστικό και Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Ο Δημήτρης Ψαρράς, στο άρθρο του στην «Εφ.Συν.» της
30-31 Ιανουαρίου 2021 για τον Αγγελο Συρίγο, υφυπουργό της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, θυμήθηκε ότι στο Πολυτεχνείο, το 1969, δεν υπήρχε Αστυνομία. Υπήρχαν ασφαλώς οι χαφιέδες του Σπουδαστικού της Ασφάλειας. Ο Αγγελος Συρίγος, νεότερος ων, ασφαλώς δεν μπορούσε να το θυμάται. Βεβαίως μπορούσε να μη μιλάει για ζητήματα που δεν γνωρίζει. Αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο.
Στη μετα-μεταπολιτευτική, μεταμοντέρνα και μεταδημοκρατική εποχή ο καθείς μπορεί να βεβαιώνει -με ύφος πολλών καρδιναλίων- ό,τι βούλεται. Σε κάθε περίπτωση πρέπει η διαβεβαίωσή του να έχει τον χαρακτήρα αδιαμφισβήτητης «αλήθειας». Τέλος πάντων…
Εγώ, πάντως, από τη δική μου πλευρά, φοιτητής τότε στο Μαθηματικό Αθήνας, θέλω να βεβαιώσω τον κύριο Συρίγο ότι τον καιρό της στρατιωτικής δικτατορίας ΔΕΝ υπήρχε πανεπιστημιακή αστυνομία ούτε στο Πολυτεχνείο ούτε στο Πανεπιστήμιο. Ούτε στο Μαθηματικό, που εκείνη την εποχή περιπλανιόταν ανάμεσα στο κτίριο της Νομικής (Α’ και Β’ αίθουσα Μαθηματικού), στο Παλαιό και Νέο Χημείο, στην «Ιριδα», στο αμφιθέατρο του... Νεκροτομείου (στο τωρινό ροζ κτίριο) υπήρχε Αστυνομία. Ούτε και στην πανεπιστημιούπολη που γύρω στο 1969 ή 1970 αρχίσανε να γίνονται κάποια από τα μαθήματα υπήρχε Αστυνομία.
Στο έτος μας, βεβαίως, υπήρχε ο χαφιές της χούντας. Τον καταλάβαμε σύντομα. Και πώς να μην τον καταλάβεις όταν στο αναγνωστήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης, στην Ιπποκράτους, διάβαζε τον Απειροστικό Λογισμό του Κάππου... ανάποδα! Ηταν ένας χαμένος που συνήθως καθόταν στα πίσω έδρανα για να επιβλέπει. Ακόμα θυμόμαστε τις τσιρίδες που έβαλε μια συμφοιτήτριά μας όταν ο τύπος της ρίχθηκε.
Ο κ. Συρίγος, ο Χρυσοχοΐδης και η Κεραμέως μπορεί να υποστηρίζουν σήμερα μέτρα που ούτε η χούντα μπορούσε να διανοηθεί. Πόση επιτυχία θα έχουν; Οχι καλύτερη από τους χαφιέδες του Σπουδαστικού της Κρατικής Ασφάλειας.

Θόδωρος Κουτσουμπός
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: