Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Απόφαση-σοκ για τις συμβασιούχες καθαρίστριες

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα, χάνουν τις θέσεις στις οποίες έμεναν με προσωρινές διαταγές περίπου 59 εργαζόμενες. Οι ελπίδες τώρα στην κύρια αγωγή και σε άλλες δικαστικές προσφυγές που εκδικάζονται τον Ιανουάριο.
Χωρίς δουλειά έμειναν από χθες άλλες 50 –από τις 114 συνολικά– συμβασιούχες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, καθώς τους γνωστοποιήθηκε δικαστική απόφαση που απορρίπτει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει διά του δικηγόρου τους Γιάννη Καρούζου.
Οι 50 εργαζόμενες, που οι συμβάσεις τους έληξαν τον περασμένο Μάρτιο ενώ έμειναν εκτός διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την ανανέωσή τους λόγω αυξημένης μοριοδότησης άλλων υποψηφίων, παρέμεναν στις θέσεις τους –κυρίως σε εφορίες και τελωνεία– με προσωρινές διαταγές μέχρι την έκδοση της απόφασης. Κέρδισαν έτσι πέντε μήνες παράτασης, αλλά χθες κυριολεκτικά κεραυνοβολήθηκαν. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να περιμένουν πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια, μέχρι να τελεσιδικήσει η κύρια αγωγή τους για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, η οποία συμπτωματικά εκδικάστηκε κι αυτή χθες.
Στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών έχουν συνεχή απασχόληση έως και 18 έτη, με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου. Εξαίρεση αποτελεί το διάστημα μεταξύ 2014 και 2015, όταν απολύθηκαν –επί υπουργίας Κυρ. Μητσοτάκη στο τότε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης– μαζί με τις 592 μόνιμες καθαρίστριες του υπουργείου, οι οποίες τελικά δικαιώθηκαν και επαναπροσλήφθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Οι συμβασιούχες καθαρίστριες επέστρεψαν μεν κι αυτές, αρχικά με συμβάσεις έργου και στη συνέχεια με 18μηνες συμβάσεις, αλλά δεν πέτυχαν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, προσκρούοντας στη σχετική συνταγματική απαγόρευση. Ωστόσο, πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου ανοίγει παράθυρο παράκαμψης της (προσχηματικής) συνταγματικής απαγόρευσης από τα ελληνικά δικαστήρια, καθώς προσκρούει στην ευρωπαϊκή οδηγία που απαγορεύει την κατάχρηση των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κι αυτό είναι το βασικό επιχείρημα στις δικαστικές προσφυγές τους.
Το μείζον πρόβλημα είναι ότι οι συμβασιούχες καθαρίστριες, στην πλειονότητά τους άνω των 50 και με πολύ χαμηλά εισοδήματα, είναι τώρα ξεκρέμαστες και αναγκασμένες να αναζητήσουν δουλειά σε εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον. Το αίτημά τους για μετατροπή των συμβάσεών τους με νομοθετική ρύθμιση, όπως ζητούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προσκρούει μέχρι στιγμής στην απροθυμία των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών.
Τώρα, οι απολυμένες καθαρίστριες προσβλέπουν στην έκβαση σειράς δικαστικών προσφυγών που εκδικάζονται προσεχώς: Στις 12 Ιανουαρίου εκδικάζεται στον Αρειο Πάγο αναίρεση που έχει ασκήσει το Δημόσιο εναντίον δικαστικής απόφασης του 2014 που δικαίωνε τις καθαρίστριες. Τον ίδιο μήνα, στις 11 και στις 23, εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα και η αγωγή αντίστοιχα που έχουν ασκήσει άλλες 50 συμβασιούχες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, κυρίως από το Γενικό Λογιστήριο, που έχουν χάσει ήδη τις θέσεις τους από το καλοκαίρι.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: