Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Διότι δεν συνεμορφώθη…

«Λάδι από τα αρχαία της Ολυμπίας: οι αρχαιολόγοι εκθέτουν την ανεδαφική πρόταση του πρωθυπουργού» ήταν ο τίτλος πρόσφατου (12/11) δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα news 24/7, στο οποίο δηλώσεις είχε κάνει μεταξύ άλλων και ο Κωνσταντίνος Κίσσας, αρχαιολόγος με προϋπηρεσία 32 χρόνων, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Ο κ. Κίσσας δεν είχε μασήσει τα λόγια του. Είχε μάλιστα υπαινιχθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ιστορία του ελαιόλαδου ως νέου σουβενίρ του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας με επωνυμία «Χάρισμα Διός» και τιμή… 14 ευρώ για ένα μπουκαλάκι 250 ml (όπως αποκάλυψε λίγο αργότερα το ρεπορτάζ της Βάσως Τζεβελέκου στην «Εφ.Συν.») έγινε στο πλαίσιο μιας πολιτικής βαθμιαίας αντικατάστασης της αποστολής που έχει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία, υπό την παρούσα ηγεσία στο ΥΠΠΟ, αποψιλώνεται με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίησή της. Ο ίδιος είχε επισημάνει την τραγική υποστελέχωση της υπηρεσίας στον νομό του και επιπλέον είχε σχολιάσει ευθέως πως αυτή «είναι η χειρότερη εποχή [για την αρχαιολογία στην Ελλάδα]. Και το χειρότερο ΚΑΣ που μπορούσε να υπάρξει».
Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Διότι συμπτωματικά, ένα 15ήμερο μετά το δημοσίευμα στο news 24/7, ο κ. Κίσσας «παύθηκε» από μέλος του ΚΑΣ. Με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια (στις 26/11) ανακοινώθηκε και ο αντικαταστάτης του, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
Στη σχετική απόφαση γίνεται μάλιστα λόγος και για ένα «από 15.11.2021 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του γραφείου Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού». Τι λέει αυτό το μήνυμα; Ποιον λόγο επικαλείται για την αντικατάσταση του κ. Κίσσα; Αγνωστο. Αυτά δεν χρειάζεται να τα γνωρίζουν οι κοινοί θνητοί. Ο,τι χρειάζεται να γνωρίζουν όμως, κυρίως όσοι εμπλέκονται με το ΥΠΠΟ, είναι πως όποιος μιλάει δημοσίως και λέει ό,τι δεν πρέπει, ακόμα κι αν είναι επιφανής αρχαιολόγος με μεγάλη προϋπηρεσία, θα πληρώσει το κόστος. Διότι δεν συνεμορφώθη προς την «επικρατούσα» άποψη, προφανώς.

Ναταλί Χατζηαντωνίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: