Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Η ακρίβεια γεμίζει με φόρους τα κρατικά ταμεία!

Αύξηση εισπράξεων από ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. ευρώ έφεραν οι ανατιμήσεις τον Οκτώβριο ● Αλλα 8,3 δισ. θα προστεθούν στα δημόσια έσοδα από φόρους και τέλη το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Βαρύς φοροδοτικός λογαριασμός σχεδόν 7 δισ. από τους πολίτες μέχρι το τέλος του έτους.
Εκρηξη εισπράξεων στο τελευταίο δίμηνο του έτους προσδοκούν στο οικονομικό επιτελείο, στον βαθμό που η ακρίβεια δεν θα φρενάρει την κατανάλωση, η οποία τη δεδομένη στιγμή φουλάρει τα ρεζερβουάρ του προϋπολογισμού. Οι εισπράξεις από τους φόρους και τα τέλη υπολογίζονται σε 8,3 δισ. ευρώ για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου που θεωρούνται κομβικά για τον πήχη των εσόδων που έχει ανέβει στα 46,860 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους, από 38,581 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.
Τα περισσότερα επιπλέον έσοδα θα προέλθουν από τον ΦΠΑ που οδηγεί την κούρσα των εισπράξεων λόγω των ανατιμήσεων στα ράφια των σουπερμάρκετ και στα καύσιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο ο προϋπολογισμός συγκέντρωσε περισσότερες εισπράξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα στο δεκάμηνο να φτάσουν στα 14,306 δισ. ευρώ.
Τα 12,4 δισ. ευρώ ήρθαν στα ταμεία από τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στα τρόφιμα και στις υπηρεσίες, με τις εισπράξεις να είναι αυξημένες κατά 1,590 δισ. ευρώ σε σχέση με το ποσό των 10,811 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή εισέρρευσε 1,357 δισ. ευρώ, ενώ 549 εκατ. ευρώ απέσπασε ο προϋπολογισμός από τον ίδιο φόρο που επιβάλλεται στα προϊόντα καπνού.
Θετική συμβολή στα έσοδα θα έχει ο προϋπολογισμός από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, οι οποίοι στο τέλος Οκτωβρίου λόγω και των αυξήσεων στα ενεργειακά προϊόντα έφτασαν στα 5,419 δισ. ευρώ αυξημένοι κατά 573 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 4,846 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί πριν από έναν μήνα.
Αναλυτικότερα ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως την εκπνοή του έτους διαμορφώνεται ως εξής:
■ 2,730 δισ. ευρώ για ΦΠΑ για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών. Τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο θα φτάσουν στα 17,036 δισ. ευρώ έναντι 14,306 δισ. ευρώ που μπήκαν στα κρατικά ταμεία στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Είναι εμφανές ότι η προσδοκία για αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ στηρίζεται και στο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.
■ 1,120 δισ. ευρώ για ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε υγρά καύσιμα και άλλα ενεργειακά προϊόντα, καπνό, αλκοολούχα ποτά, αυτοκίνητα κ.λπ. Οι εισπράξεις του Δημοσίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 6,540 δισ. ευρώ από 5,419 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
■ 542 εκατ. ευρώ για πληρωμή δυο μηνιαίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν στα 2,514 δισ. ευρώ από 1,972 δισ. ευρώ που έχουν εισπραχθεί από τις αρχές του έτους έως τον Οκτώβριο.
■ 1,203 δισ. ευρώ για καταβολή δυο δόσεων του φόρου εισοδήματος καθώς οι εισπράξεις θα φτάσουν στα 9,653 δισ. ευρώ από 8,450 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν συνολικά 3,167 δσ. ευρώ από 2,514 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 653 εκατ. ευρώ).
■ 1,1 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που θα πρέπει να πληρωθούν το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Το φορτίο είναι βαρύτερο για όσους έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο το ποσό της μηνιαίας δόσης που προβλέπει το πρόγραμμα διακανονισμού.
Από την πλευρά του το Δημόσιο έχει εκκρεμείς πληρωμές ύψους 15,254 δισ. ευρώ καθώς οι συνολικές δαπάνες που πρέπει να καταβάλει έως το τέλος του έτους ανέρχονται σε 70,907 δισ. ευρώ έναντι 55,653 δισ. ευρώ που έχει πληρώσει στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: