Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Τακτική υποχώρηση του υπουργείου στο θέμα των χειρουργείων

Βήμα πίσω από την κυβέρνηση στο θέμα των χειρουργείων και την μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα αντιμετώπισης μίας νόσου, έπειτα από τον ορυμαγδό αντιδράσεων και την έντονη διαμαρτυρία και των εργαζομένων στην υγεία.
Όπως ενημέρωσε η Ματίνα Παγώνη, το υπουργείο Υγείας έκανε δεκτές τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ και δεν θα υπάρξουν ακυρώσεις χειρουργείων ή διαχωρισμός ασθενών σε covid και non covid.
«Εμείς είμαστε γιατροί για όλους, ασθενείς covid ή non covid ... Μπήκαμε μπροστά και είπαμε -και στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη πριν 20 ημέρες- ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στο θέμα των τακτικών χειρουργείων. Είτε είναι απλό χειρουργείο είτε δύσκολο, θα πρέπει να χειρουργηθούν οι ασθενείς. Αναλάβαμε την ευθύνη και είπαμε ότι τα τακτικά χειρουργεία, όπως κάναμε και το καλοκαίρι, θα πρέπει να προχωρήσουν. Να σταματήσουν οι αναμονές των έξι, επτά, οκτώ μηνών. Νομίζω έγινε κατανοητό από όλους», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1.
Ανέφερε ακόμη ότι, όπως έγινε το καλοκαίρι «υπάρχουν και τα Σαββατοκύριακα, να προχωρήσουν τα χειρουργεία. Δεν μπορείς να έχεις μπροστά σου τον ασθενή και να σε ρωτά "τελικά πότε θα χειρουργηθώ εγώ;" και "τι θα γίνει;"» για να προσθέσει «Δεν θα γίνεται πλέον διαχωρισμός covid και non covid. Φυσικά οι ασθενείς covid θα εξυπηρετηθούν, αλλά και οι non covid θα εξυπηρετηθούν, θα βγει διάγνωση και θα προχωρήσει. Έχουμε χιλιάδες ειδικευόμενους, χειρουργούς ή παθολόγους. Δεν θα είναι ειδικευόμενοι μιας νόσου, δεν γίνονται εκπαιδεύσεις έτσι στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν σαν σύνολο και κάθε ειδικότητα ξεχωριστά. Οι ειδικευόμενοι θα εκπαιδευτούν, θα τελειώσουν την ειδικότητα και θα φύγουν. Αυτές είναι οι δικές μας προτάσεις στο υπουργείο. Το υπουργείο το δέχθηκε. Αναλάβαμε την ευθύνη πλέον, μαζί με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, τα επιστημονικά συμβούλια και τις επιτροπές των χειρουργείων, να προχωρήσουμε την ενότητα αυτή».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: