Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ο Χατζηδάκης επαφίεται στην ιδιωτική αγορά για τη «σωτηρία» του ΕΦΚΑ

Μοντέλο αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στον δημόσιο τομέα ο ΕΦΚΑ με προσλήψεις στελεχών από την αγορά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου παρουσίασε το σχετικό νομοσχέδιο, ανακοίνωσε την επιλογή γενικών διευθυντών στον ΕΦΚΑ που θα προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα με 3ετείς συμβάσεις, δυνατότητα άπαξ ανανέωσης της σύμβασης και σε συνδυασμό με σύστημα πρόσθετων αμοιβών.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Κωστής Χατζηδάκης εμφάνισε για πολλοστή φορά την εισαγωγή στοιχείων από την αγορά στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ως τη μοναδική «σωτηρία» του ΕΦΚΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη πληγή του ελληνικού Δημοσίου».
Επίσης, στα 8 μέτρα που ανακοίνωσε για τη σωτηρία του οργανισμού, περιλαμβάνεται και η δημιουργία ανώνυμης εταιρείας για την αξιοποίηση στων 400 ακινήτων του ΕΦΚΑ, αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Οι υπόλοιπες αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας είναι οι εξής:
  • Νέο μοντέλο διακυβέρνησης, με νέο οργανόγραμμα. Νέο διαδικασία επιλογής διοικητή και υποδιοικητή ΕΦΚΑ και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο διοικητή. Μάλιστα θα υπάρξει και ειδική εταιρεία συμβούλων για τη διαμόρφωση του.
  • Πρόσληψη 500 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ στον ΕΦΚΑ κυρίως οικονομολόγων και εξιδεικευμένων στην πληροφορική και έκτακτου προσωπικό 100 ατόμων με συμβάσεις έργου για την έκδοση συντάξεων.
  • Καθιέρωση νέου πριμ παραγωγικότητας για δημοσίους υπαλλήλους ανάλογα με την παραγωγικότητά τους. Πριμ παραγωγικότητας θα δοθεί και στους υπαλλήλους του τηλεφωνικού κέντρου back office, αλλά και σε γενικές διευθύνσεις ανάλογα με το έργο που παράγουν.
  • Σύσταση μονάδας εσωτερικών υποθέσεων για άμεση διερεύνηση καταγγελιών πολιτών.
  • Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία με συντόμευση του χρόνου απολογίας και επιβολής ποινών από δύο μήνες που είναι σήμερα σε έναν.
  • Πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών για κλιματιστικά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παράλληλα, θα καταργηθούν χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης αποφάσεων που απαιτούνται σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», επέμεινε ότι ο ΕΦΚΑ θα παραμείνει νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ιδιωτικοποιηθεί κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ, την οποία επικαλέστηκε πολλές φορές θέλοντας να καταδείξει τη χρησιμότητα εισόδου στελεχών από την ιδιωτική αγορά.
«Σεβόμαστε την ιδιαιτερότητα του ΕΦΚΑ ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί παρά να παραμείνει νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου», όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Στόχος του υπουργείου είναι να κατατεθεί εντός Ιανουαρίου το νομοσχέδιο στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και αφού προηγουμένως διευκρινιστούν με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών οι λεπτομέρειες για την πρόσληψη στελεχών από την αγορά.

Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: