Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Νέες κυβερνητικές παλινωδίες για τα διαγνωστικά τεστ των εορτών

Μετά τα σφοδρά πυρά που δέχτηκαν από την αντιπολίτευση τα κυβερνητικά σχέδια για την επιβολή rapid test και στους εμβολιασμένους και μάλιστα με δική τους χρέωση, για τα ρεβεγιόν των ημερών, αλλά και το «άδειασμα» από μέλη της επιτροπής των ειδικών ότι δεν έχει γίνει από μέρους της τέτοια εισήγηση, ο πρωθυπουργός, κατά την τοποθέτησή του στην έναρξη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε το εκ νέου άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας για δύο self test τα οποία θα δοθούν δωρεάν σε όλους τους πολίτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δε θα γίνουν rapid test από όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αλλά θα δοθεί ισχυρή σύσταση για selt test για όσους βγουν να διασκεδάσουν παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Κατά τη μακροσκελή εισήγησή του στην υπουργική τηλεδιάσκεψη, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στους πολίτες, λοιπόν, απευθυνόμαστε και σήμερα, με ένα σχέδιο δύο φάσεων. Με πρώτο βήμα να περάσουμε με ασφάλεια τις γιορτές, χωρίς να παγώσει η οικονομία και η κοινωνία αλλά και χωρίς οι δραστηριότητες αυτών των ημερών να μας κοστίσουν αργότερα. Και σίγουρα αυτήν την περίοδο όπλα μας είναι τα τεστ. Όλοι, οι εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test. Ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού οι διαγνωστικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της πολιτείας».
Ωστόσο, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να σώσει το «προφίλ» του μετά το κύμα αντιδράσεων που αφουγκράστηκε από την κοινωνία, στο ενδεχόμενο να επιβληθεί η διενέργεια rapid test και στους εμβολιασμένους, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αν και είχε δεχτεί εισηγήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, εκείνος τις απέρριψε: «Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους. Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις». Νωρίτερα σήμερα πάντως, δύο μέλη της επιτροπής των ειδικών και συγκεκριμένα ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είχαν τονίσει κατηγορηματικά ότι η Επιτροπή δεν έχει εισηγηθεί υποχρεωτικότητα rapid test για τους εμβολιασμένους.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι «η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».
Φυσικά, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι απουσιάζει «από τη νέα αυτή μάχη της υγείας. Η μόνη στον κόσμο που αντί για λύσεις απέναντι στην κοινή απειλή θυμήθηκε ξαφνικά τις εκλογές για να λύσει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα. Είναι το τέλος ενός κατήφορου για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως καταψήφισε σχεδόν όλες τις πολιτικές κατά της πανδημίας. Πάντα απέναντι σε ό,τι ενώνει και πάντα κοντά σε ό,τι διχάζει».
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει μέχρι σήμερα απαντήσει τι συνέβη τελικά με την «περιβόητη» - όπως ο ίδιος την έχει χαρακτηρίσει - μελέτη Τσιόδρα/Λύτρα για την θνητότητα των εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένων, η δημοσιοποίηση της οποίας απογύμνωσε το κυβερνητικό αφήγημα περί του δήθεν ενδιαφέροντος της για τη δημόσια υγεία και το κοινό καλό.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε προϊδεάσει για τις δηλώσεις Μητσοτάκη, δηλώνοντας στην τηλεόραση του Σκάι ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθούν τα μέτρα για το αν τελικά θα κάνουμε ρεβεγιόν με rapid test που θα πληρώνουν από την τσέπη τους και οι εμβολιασμένοι. Όπως είπε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε ορισμένα ζητήματα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Γιάννης Οικονόμου, είχε πει χαρακτηριστικά ότι «εξετάζεται η πιθανότητα να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για τη διάθεση δωρεάν self test στους πολίτες προκειμένου να εξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα».
Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25
Οι νέες κυβερνητικές παλινωδίες προκάλεσαν νέες αντιδράσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ΜέΡΑ25, που επιτέθηκαν εκ νέου στον πρωθυπουργό για την αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας.
Μετά τις αντιδράσεις και το «άδειασμα» από μέλη της επιτροπής των ειδικών, που ξεκαθάρισαν ότι αυτή δεν εισηγήθηκε ράπιντ τεστ σε εμβολιασμένους για το ρεβεγιόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου σήμερα ότι τελικά θα δοθεί ισχυρή σύσταση για selt test για όσους βγουν να διασκεδάσουν παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει το απόλυτο μπάχαλο ερήμην των επιστημόνων» αλλά και ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε για τις γιορτές δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από ακόμη μία απόδειξη της προσωπικής του αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας».
«Αφού ο εκπρόσωπός του και ο υπουργός Υγείας χθες άφησαν τις εγκληματικές ανοησίες περί πανδημίας ανεμβολίαστων και προανήγγειλαν υποχρεωτικά ράπιντ τεστ και για τους εμβολιασμένους με επιβάρυνση των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης έτρεξε να τα μαζέψει μετά τη θύελλα αντιδράσεων», σημείωσε το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου.
«Χθες η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε αποφασίσει την επιβολή #RapidTests σε όλους, με το κόστος στους πολίτες. Σήμερα με "εντολή Μητσοτάκη" τα ράπιντ τεστ, έγιναν σελφ ευγενικής χορηγίας της Μητσοτάκης Α.Ε.. Μέχρι να αποφασίσει ο πρωθυπουργός ας διαβάσει τι ζητάει το ΜέΡΑ25 καιρό τώρα», υπογράμμισε το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25 σε ανάρτηση στο Twitter.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: