Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Ισπανία: Ψηφίστηκε... κατά λάθος η εργασιακή μεταρρύθμιση με «συνδρομή» βουλευτή της Δεξιάς

Πέρασε με 175 ψήφους υπέρ και 174 κατά από την ισπανική Βουλή το κείμενο της εργασιακής μεταρρύθμισης, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2021.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η κρίσιμη ψήφος δόθηκε κατά λάθος από βουλευτή του δεξιού αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος φαίνεται πως “μπερδεύτηκε” υπερψηφίζοντας την μεταρρύθμιση.
Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Σοσιαλιστών-Podemos στήριξε το φιλελεύθερο Ciududanos, ενώ αντίθετα την καταψήφισαν μικρά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως το Βάσκικο Εθνικιστικό Κόμμα αλλά και το αυτονομιστικό Λαϊκό Αριστερό Κόμμα της Καταλονίας.
Να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο των 48 σελίδων της μεταρρύθμισης επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις 9 μηνών μεταξύ των υπουργων Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ, (από τους Podemos) και Οικονομικών, Νάντια Καλβίνο, (από τους Σοσιαλιστές) και των συνδικάτων, ενώ έχει και την έγκριση των Βρυξελλών.
Στο κείμενο, που επηρεάζει περίπου 20 εκατομμύρια εργαζόμενους αποφασίζονται θέματα όπως η κατάργηση ή περιορισμός των προσωρινών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες μετατρέπονται σε αορίστου ενώ οι συλλογικές συμβάσεις υπερισχύουν των εταιρικών σε μισθολογικά ζητήματα.
Από εδώ και στο εξής η εταιρία δεν θα μπορεί να επιβάλει μονομερώς θέματα όπως η εργάσιμη ημέρα, ο μισθός, οι βάρδιες και οι αρμοδιότητες του εργαζομένου χωρίς την επίβλεψη των περιφερειακών ή κρατικών εργατικών αρχών.
Η μεταρρύθμιση ήρθε να καταργήσει νόμο που είχε περάσει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, η ​​οποία επικεντρώθηκε στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων και επηρέασε έντονα το κόστος και τις διαδικασίες απόλυσης.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: