Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Δικαιώθηκε στο ΣτΕ για το νερό το σωματείο της ΕΥΑΘ

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα, δεν χρεώνεται λογιστικά και δεν αποτελεί αντικείμενο κέρδους, έπειτα από προσφυγή εναντίον ΚΥΑ του 2017.
Αλλη μια νίκη για τα κινήματα και τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ για την υπεράσπιση του νερού ως κοινωνικού αγαθού και όχι εμπορεύματος αποτελεί η απόφαση 92/2022 του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύτηκε στις 18 Γενάρη και λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης παραπέμπεται να εκδικαστεί σε νέα δίκη, στη μείζονα σύνθεση (7μελή) του ΣτΕ, στις 10 του ερχόμενου Μαΐου.
Τα καλά νέα ήρθαν με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και αφορούν τη δικαίωση του σωματείου, της συλλογικότητας SOSτε το Νερό και των πολιτών που προσέφυγαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (ηπειρωτικής και νησιωτικής) εναντίον της ΚΥΑ του 2017 για την τιμολόγηση του νερού.
Το σωματείο θυμίζει ότι «τον Μάη του 2017 εκδόθηκε η ΚΥΑ τιμολόγησης νερού η οποία ουσιαστικά λογιστικοποιεί τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες για τη διαχείρισή τους, ενώ εισάγει την περίφημη “ανάκτηση κόστους” όπου οι πολίτες πλέον θα χρηματοδοτούν τις επενδύσεις του κάθε ιδιώτη εξασφαλίζοντάς του σίγουρο κέρδος. Ο,τι περίπου συμβαίνει στα διόδια της ΣΔΙΤ της Αττικής Οδού και των εθνικών δρόμων!» Επίσης, «προέβλεπε ακόμη και το κοινωνικό τιμολόγιο των εταιρειών ύδρευσης να διαμοιράζεται στους υπόλοιπους χρήστες προκειμένου να μη χάσει ούτε ευρώ από τα κέρδη του ο κάθε πάροχος».
Κόντρα σ’ αυτά, «το δικαστήριο επικαλείται την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι “Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης”, καθώς και ότι “η ύδρευση συνιστά υπηρεσία κοινής ωφέλειας”». Ας σημειωθεί δε πως «πουθενά από την ΚΥΑ τιμολόγησης νερού του 2017 δεν διασφαλίζονται η ποιότητα του νερού ύδρευσης, η ποσότητα, οι τοπικές γεωγραφικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη για την προσβασιμότητα στους πολίτες. Μοναδικός σκοπός της ΚΥΑ είναι να έχει κέρδη ο πάροχος, κέρδη από ένα φυσικό αγαθό που θα τα πληρώνει ο πολίτης».
Με το σύνθημα «δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε», το σωματείο της ΕΥΑΘ υπογραμμίζει πως αυτόν τον καιρό «ήδη ετοιμάζεται ΣΔΙΤ των 300.000.000 ευρώ για να δώσουν το νερό της Αθήνας σε ιδιώτες» και προαναγγέλλει πως μαζί με όσους προσέφυγαν «θα είναι παρόντες και τον Μάη στο ΣτΕ και όπου αλλού χρειαστεί προκειμένου να διασφαλίσουμε την προσβασιμότητα και τη δημοκρατία στο νερό. Σηκώσαμε το βάρος για τα νερά όλης της χώρας, την αγροτική παραγωγή, τις ΔΕΥΑ, την ΕΥΔΑΠ, αφού η ΚΥΑ δεν εξαιρούσε κανέναν. Η αύξηση της τιμής του νερού στην άρδευση προκαλεί αυτόματα αύξηση τιμών των αγροτικών προϊόντων».

Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: