Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Νέες βαριές καταγγελίες για τον διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

Νέες σοβαρότατες καταγγελίες για μπούλινγκ σε εξεταζόμενους, συνθήκες αδιαφάνειας, αδικαιολόγητους αιφνιδιασμούς και απίστευτη προχειρότητα και στις δύο φάσεις του εισαγωγικού διαγωνισμού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) μετέφεραν στην «Ναυτεμπορική» υποψήφιοι που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις ενώ ταυτόχρονα προαναγγέλλουν ότι αν δεν λάβουν επαρκείς απαντήσεις από την πολιτεία θα κινηθούν θεσμικά για την προστασία των δικαιωμάτων τους.
Στον απόηχο της ανοικτής επιστολής που συνέταξαν αποκαλύπτοντας το τι συνέβη στις εξετάσεις, υποψήφιοι του διαγωνισμού μίλησαν στην Ναυτεμπορική υπό καθεστώς ανωνυμίας καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα αποτελέσματα για τους εισακτέους στη σχολή.
Φωνές, προσβολές, ειρωνεία
Όπως καταγγέλλουν, κατά τη διάρκεια των προφορικών εξετάσεων του Ιανουαρίου μερίδα υποψηφίων υπέστη μπούλινγκ από κάποιους εξεταστές οι οποίοι έφτασαν σε σημείο να φωνάζουν σε υποψήφιους όταν δεν τους ικανοποιούσαν οι απαντήσεις. «Είναι δυνατόν να μας προσβάλλουν με αυτό τον τρόπο; Για ποιο λόγο;» διερωτήθηκε υποψήφιος που υπήρξε μάρτυρας αυτών των συμπεριφορών και μίλησε για απίστευτες ειρωνείες μπροστά στα μάτια των υπολοίπων εξεταστών και υποψηφίων. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι απαράδεκτες συμπεριφορές δεν χαρακτήρισαν το σύνολο των εξεταστών.
Αδιαφάνεια και αυθαιρεσία
Οι καταγγέλλοντες αναφέρουν επίσης ότι σε αρκετές περιπτώσεις παραβιάστηκε η αρχή της διατύπωσης ερωτημάτων παρεμφερούς δυσκολίας και ισοδύναμης αξίας καθώς σε άλλους τέθηκαν παιδαριώδεις ερωτήσεις ενώ από άλλους απαιτήθηκαν γνώσεις που διαθέτουν απόφοιτοι και όχι υποψήφιοι της σχολής. Τονίζουν, μάλιστα, ότι δεν τηρούνται πρακτικά στη φάση των προφορικών εξετάσεων και έτσι κανείς από τους υποψήφιους δεν έχει τη δυνατότητα να αποδείξει ότι αντιμετωπίστηκε άνισα. Ακόμη σημειώνουν ότι στο Τεστ Γνώσεων και Δεξιοτήτων της α’ φάσης (Οκτώβριος) ενσωματώθηκαν με αυθαίρετο τρόπο ερωτήματα που περιλαμβάνονταν στην ύλη της β’ φάσης (Ιανουάριος). Περαιτέρω επισημαίνουν ότι στην εξέταση των Αγγλικών ζητήθηκαν εξεζητημένες γνώσεις για γραφειοκρατικές πρακτικές που δεν είχαν σχέση με την αγγλική γλώσσα, ούτε περιλαμβάνονταν στην ύλη των εξετάσεων.
Προχειρότητα και ταλαιπωρία
Αίσθηση προκαλούν, όμως, και οι καταγγελίες για τις συνθήκες διεξαγωγής του διαγωνισμού και για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι υποψήφιοι της σχολής που προετοιμάζει τα αυριανά επιτελικά στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, τα θέματα της α’ φάσης έφτασαν με μιάμιση ώρα καθυστέρηση με αποτέλεσμα να περιμένουν οι υποψήφιοι σε απαράδεκτες συνθήκες. «Κάποιοι κάθονταν σε σπασμένα έδρανα και αλλού έσταζε το ταβάνι…» ανέφερε υποψήφιος στη «Ναυτεμπορική».
Συνεχείς αιφνιδιασμοί και νέος «κόφτης»
Επίσης οι υποψήφιοι δήλωσαν ότι πέρα από αλλαγές στην ύλη και τις διαδικασίες είχαν να αντιμετωπίσουν και αιφνιδιασμούς ακόμη και στο πρόγραμμα εξετάσεων που αδίκησε εξεταζόμενους από την επαρχία ή το εξωτερικό. Όπως είπαν το πρόγραμμα των προφορικών εξετάσεων της β’ φάσης έγινε γνωστό στις 13 Ιανουαρίου και οι εξετάσεις άρχισαν στις 17 του ίδιου μήνα με ό,τι συνεπάγεται αυτό για υποψήφιους που έπρεπε να ζητήσουν άδεια από την εργασία τους ή να μετακινηθούν στην Αθήνα.
Διαμαρτυρίες εκφράζουν, όμως, και για τα αποτελέσματα του «κόφτη» που ενσωματώθηκε στις εξετάσεις κατά τα πρότυπα της αμφιλεγόμενης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ. Όπως αναφέρουν ο ορισμός του «κόφτη» στο 30 (με άριστα το 50) έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται υποψήφιοι με πολύ υψηλή βαθμολογία. Ειδικότερα σημειώνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κόβονται εξεταζόμενοι με επιδόσεις 45, 45 και 29 κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν κενές θέσεις και ικανοί υποψήφιοι εκτός σχολής.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή των υποψηφίων:
Ανοιχτή επιστολή για τον 28ο εισαγωγικό διαγωνισμό της Εθνικής Σχολή Δημοσίας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το β’ στάδιο του εισαγωγικού διαγωνισμού για την ΕΣΔΔΑ. Την στιγμή που γράφεται αυτή η επιστολή δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των εισακτέων. Άρα δεν πρόκειται για "γκρίνια" όσων δεν πέτυχαν. Επίσης η επιστολή υπογράφεται ανώνυμα, ώστε να μην στιγματιστούν οι υποψήφιοι. Θέλουμε μόνο να ενημερώσουμε τον κόσμο για όσα έγιναν κατά την διάρκεια του διαγωνισμού.
Ο τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού άλλαξε αιφνίδια μέσα στο καλοκαίρι με προσθήκη μαθημάτων και αύξηση της βάσης εισαγωγής από 25 στα 50 σε 30 στα 50. Οι αλλαγές ίσχυσαν από αυτόν τον διαγωνισμό και όχι από τον επόμενο όπως είθισται σε τέτοιες αλλαγές και παρά το γεγονός ότι η ίδια η Ένωση Αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ ζήτησε την εφαρμογή τους από τον 29ο και όχι άμεσα. Καταπατήθηκε έτσι η αρχή της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου. Επιπλέον οι αλλαγές πέρασαν ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο καταπατώντας και την αρχή της διαβούλευσης. Οι παραπάνω αρχές είναι αρχές που πρεσβεύει η ίδια η σχολή, η πρόεδρος της, ο νόμος 4622/2019 με τις αρχές καλής νομοθέτησης που προβλέπει και αποτελούν και βασικό κομμάτι εξεταζόμενης ύλης των υποψηφίων.
Το α’ στάδιο διεξήχθη Οκτώβρη. Την τελευταία ημέρα στην εξέταση του τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση των θεμάτων, με αποτέλεσμα επιτηρητές και υποψήφιοι να ταλαιπωρηθούν και υποψήφιοι από επαρχία να χάσουν τα δρομολόγια της επιστροφής τους. Πολλές από τις ερωτήσεις του τεστ ήταν ασαφώς διατυπωμένες και παρότι η Ένωση Αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ ζήτησε την δημοσίευση των σωστών απαντήσεων από τη σχολή, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ως σήμερα. Τελικά αντί για 320 άτομα που προβλεπόταν να περάσουν στο β στάδιο τα καταφέρουν μόνο 270. Σε αυτό έπαιξε ρόλο κυρίως η βάση του 30/ 50. Υποψήφιοι οι οποίοι είχαν γράψει άριστα στα υπόλοιπα μαθήματα έμειναν απ΄ έξω γιατί είχαν την ατυχία σε ένα από αυτά να γράψουν 29 αντί για 30.
Και πάμε τώρα σε όσα συνέβησαν στο β’ στάδιο. Το πρόγραμμα εξετάσεων ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι άργησαν ώστε να υπάρξει πρόνοια για υποψηφίους που ενδέχεται να νοσήσουν από κορονοϊό. Τελικά καμία πρόβλεψη δεν υπήρξε. Αν κάποιος νοσούσε έχανε τις εξετάσεις. Η αργοπορημένη ανακοίνωση του προγράμματος, σε συνδυασμό με τον κακό σχεδιασμό του ( κάποιος μπορεί να έδινε Δευτέρα, μετά Πέμπτη, μετά πάλι Δευτέρα κτλ) το μόνο που πέτυχε ήταν να δημιουργήσει άνισους όρους ανταγωνισμού για υποψηφίους που έμεναν επαρχία ή είχαν επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Επιπλέον δημιούργησε και ένα υπερβολικό κόστος για μετακίνηση και διαμονή στους υποψήφιους από άλλες πόλεις, Έτσι αντί για 270 προσήλθαν τελικά 260 περίπου άτομα.
Την Δευτέρα 24/1 ήταν προγραμματισμένη η εξέταση των Αγγλικών. Παρότι όλοι γνώριζαν για την επερχόμενη κακοκαιρία, η σχολή έβγαλε ανακοίνωση αναβολής των εξετάσεων μόλις στις 11 το πρωί της Δευτέρας. Οι υποψήφιοι από επαρχία είχαν ήδη ταξιδέψει Αθήνα και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις πόλεις τους μέσα σε συνθήκες κακοκαιρίας. Η εξέταση των Αγγλικών πραγματοποιήθηκε στις 31/1. Και εδώ αρχίζει ένα ακόμη δράμα για τους υποψηφίους. Τα θέματα ήταν πολλά και εξεζητημένα ώστε να είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει κανείς σε αυτά μέσα σε ένα 2ωρο. Ειδικά το θέμα της έκθεσης ήταν πρόχειρα και ασαφώς διατυπωμένο. Αν και όλοι οι υποψήφιοι διαθέτουμε ανώτατα πτυχία γνώσης της αγγλικής μας ήταν σχεδόν αδύνατο να αντεπεξέλθουμε στην εξέταση.
Ειδική αναφορά οφείλει να γίνει και στις επιεικώς απαράδεκτες συνθήκες εξέτασης στα προφορικά. Υπήρξαν ορισμένες ομάδες υποψηφίων όπου οι εξεταστές ήταν ερειστικοί, προσβλητικοί δημιουργώντας κλίμα εκνευρισμού στα όρια του εκφοβισμού στους υποψηφίους. Υποψήφιοι ήρθαν αντιμέτωποι με απαξίωση, νεύρα των εξεταστών και ειρωνεία καταπατώντας την αξιοπρέπεια τους. Τέλος οι ερωτήσεις που τέθηκαν στους υποψηφίους δεν ήταν όλες ισοδύναμης δυσκολίας με κάποιες από αυτές να είναι εξεζητημένες και οριακά εκτός ύλης.
Όλοι είμαστε άτομα με υψηλά προσόντα που κοπιάσαμε και διεκδικήσαμε αξιοκρατικά, μέσω ενός από τους πλέον απαιτητικούς διαγωνισμούς, μια θέση στο δημόσιο. Για να εισπράξουμε τελικά την πλήρη απαξίωση σε όλη την διάρκεια του διαγωνισμού. Ζητάμε μόνο να ακουστούν τα όσα βιώσαμε ώστε να μην περάσουν οι επόμενοι υποψήφιοι τα ίδια με εμάς.
 
Ομάδα υποψηφίων 28ου εισαγωγικού διαγωνισμού ΕΣΔΔΑ
 
Υ.Γ. Για όλα τα παραπάνω έχουμε αποδείξεις. Ημερομηνίες, τα θέματα και τις μαρτυρίες των υποψηφίων.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: