Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Αλλοι αγρότες, άλλα μπλόκα!

Τεράστιες αλλαγές στην ιδιοκτησία της γης και στη σύνθεση του αγροτικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης αλλάζουν και τους όρους συμμετοχής στις κινητοποιήσεις σε σχέση με αυτές των προηγούμενων δεκαετιών ● Οι μεγαλοαγρότες, οι μικροί και η... φεουδαρχία της επικοινωνίας.
Ενθουσιασμός υπάρχει, διάθεση και προθυμία υπάρχει, τα προβλήματα είναι μεγάλα και φυσικά υπάρχουν πάντα και οι ταξικοί αγώνες. Και από ό,τι φαίνεται, οι ταξικοί αγώνες -χωρίς καν υπόνοια εισαγωγικών στις λέξεις- είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ σκληροί. Οι κινητοποιήσεις του 2022 αν και όποτε ξεκινήσουν δεν θα έχουν καμιά σχέση με ό,τι γνωρίσαμε στις δεκαετίες του '80 και του '90 ή τις όποιες από το 2000 και μετά.
Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», η αναδιάρθρωση στην ιδιοκτησία της γης, οι τεράστιες αλλαγές στην αγροτική παραγωγή έχουν δημιουργήσει δύο βασικές κλίμακες αγροτών. Οσοι νοικιάζουν τεράστιες γεωργικές εκτάσεις από 500 και 1.000 στρέμματα ο καθένας -νοικιασμένα τις περισσότερες φορές- και οι μικροί οι οποίοι δίνουν αγώνα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης να νοικιάσουν από 250 στρέμματα και πάνω, αλλιώς δεν βγαίνει καν η προσπάθειά τους.
Τελείως ανεξάρτητοι και μεγαλοκτηματίες θεωρούνται όσοι έχουν καταφέρει κυρίως την προηγούμενη εικοσαετία να αγοράσουν τεράστιες γεωργικές εκτάσεις που ξεπερνούν ακόμη και τα 5.000 στρέμματα βάζοντας οργανωμένες καλλιέργειες αμπελιών, δέντρων ή πρόσκαιρες καλλιέργειες που έχουν ζήτηση στην αγορά. Αυτοί οι τελευταίοι δεν έχουν καμιά σχέση με τις κινητοποιήσεις παρότι τα προβλήματα έχουν αγγίξει και αυτούς.
Ωστόσο αυτός ο καταμερισμός της γης και ο ανηλεής ανταγωνισμός για να νοικιαστεί και το τελευταίο διαθέσιμο στρέμμα γης έχουν σμικρύνει κατά πολύ τον αριθμό των αγροτών. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Αν στις κινητοποιήσεις του '90 η Επανομή -από τους μεγαλύτερους κάμπους πανελλαδικά αναλογικά με τον πληθυσμό- είχε κατεβάσει στα «Πράσινα Φανάρια» τον συγκλονιστικό αριθμό των 1.200 τρακτέρ, σήμερα από την ίδια κοινότητα, μικροί και μεγάλοι ενωμένοι ζήτημα αν μπορούν να φτάσουν τα 200 τρακτέρ και επιτυχία θα είναι αν κατεβούν στον δρόμο πάνω από 100 οχήματα. Η αλλαγή που έχει συντελεστεί είναι κυριολεκτικά μια αληθινή κοσμογονία για τον αγροτικό κόσμο.
Κι αν τα προβλήματα είναι πια ίδια τόσο για τους «μεγάλους» όσο και για τους εναπομείναντες μικρούς αγρότες, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, πολύ πιο έντονα ζουν το πρόβλημα οι μικροί, στις τάξεις των οποίων παρατηρείται ένα «ξύπνημα» καθώς έχουν κατανοήσει ότι ουσιαστικά αυτό που διακυβεύεται δεν είναι το πρόβλημα με τα καύσιμα ή τις τιμές των λιπασμάτων, απλώς αυτό το δεδομένο στη συγκυρία αλλάζει βίαια ολόκληρη την εικόνα του αγροτικού κόσμου καθώς η ενδεχόμενη πτώχευσή τους θα σημάνει επιστροφή σε μια κατάσταση η οποία θα προσομοιάζει με τη φεουδαρχία και ζήτημα είναι αν σε αυτή τη νέα κατάσταση, οι μικροί θα έχουν καν θέση κολίγα...
Σε όλα αυτά προσθέστε και τα ζητήματα επικοινωνίας, ποιος δηλαδή θα μιλήσει και με ποιον τρόπο για το πρόβλημά του στον... καταμερισμό του θεάματος, δηλαδή της επικοινωνίας στα μέσα ενημέρωσης. Το ποιος εκπροσωπεί σήμερα και ποιους αγρότες δεν είναι απλό ζήτημα, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση κι αν τελικά υπάρξει προσωρινή ανακωχή στους ταξικούς αγώνες, θα δούμε τρακτέρ στους οδικούς κόμβους στη Θεσσαλονίκη. Διαφορετικά, οι μεν μεγάλοι είναι πολύ λίγοι για τέτοιες δυναμικές ενέργειες, οι δε μικροί πρέπει να βρουν τρόπο να ακουστεί ο καημός τους, αφού ουσιαστικά τώρα για πρώτη φορά συντονίζονται. Οσο για την παραίτηση Λιβανού, αυτό κυριολεκτικά ούτε ενδιαφέρει ούτε απασχολεί κανέναν τους.
Εν αναμονή των εξελίξεων
Παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες της Θεσσαλίας περιμένοντας τις εξελίξεις στην κυβέρνηση μετά την αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού και τον ορισμό του Γιώργου Γεωργαντά ως νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Και χθες αγρότες σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Αργολίδα, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία και η Ηπειρος προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο δρόμων και κινήσεις διαμαρτυρίας ζητώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης.
Σε ανακοίνωση του Μπλόκου Νίκαιας επισημαίνεται ότι οι αγρότες δεν συμβιβάζονται με ψίχουλα και δυναμώνουν τα μπλόκα με περισσότερα τρακτέρ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Τα 7 μέτρα στήριξης, που στην πλειοψηφία τους δεν είναι νέα αλλά επανάληψη παλιότερων εξαγγελιών, αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας». Επίσης, ασκείται κριτική στην κυβέρνηση για το ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην προστασία από τις φυσικές καταστροφές και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι αγρότες της Πελοποννήσου, όπου χθες στην Αιγιάλεια της Αχαΐας προχώρησαν σε κλείσιμο της παλιάς Ε.Ο. Πατρών - Αθηνών. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Μ.-Α.Κ.
Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: