Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Παράλυτος άνδρας με κομμένη σπονδυλική στήλη... περπάτησε ξανά

Μια πολύ χαρμόσυνη είδηση για όλη την ανθρωπότητα αποτελεί το γεγονός ότι ένας παράλυτος άνδρας με κομμένο νωτιαίο μυελό κατάφερε να περπατήσει ξανά, χάρη σε ένα εμφύτευμα που αναπτύχθηκε από μια ομάδα Ελβετών ερευνητών.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος που έχει υποστεί πλήρη κοπή του νωτιαίου μυελού του, μπόρεσε να περπατήσει ξανά. Η ίδια τεχνολογία κατάφερε να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας ενός άλλου παράλυτου ασθενούς, ο οποίος κατάφερε να γίνει πατέρας.
Ειδικότερα, ο Michel Roccati έμεινε παράλυτος έπειτα από ατύχημα που είχε με τη μοτοσικλέτα του πριν από πέντε χρόνια. Ο νωτιαίος μυελός του κόπηκε εντελώς - και δεν είχε καθόλου αίσθηση στα πόδια του. Ωστόσο, τώρα, χάρη σε ένα ηλεκτρικό εμφύτευμα (με ηλεκτρόδια που ενεργοποιούν με ηλεκτρική διέγερση τους μύες του) που έχει προσαρτηθεί χειρουργικά στη σπονδυλική στήλη του, ο Michel κατάφερε να ξαναπερπατήσει, έστω και με «βοήθεια» (όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο του BBC).
Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αποτελεί θεραπεία για τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης και ότι εξακολουθεί να είναι πολύ περίπλοκη για να χρησιμοποιηθεί ευρέως στην καθημερινή ζωή, εντούτοις αναγνωρίζουν πως αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
 
► Δείτε εδώ τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine. 
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: