Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Γρήγορα και ράθυμα αντανακλαστικά του ΥΠΠΟ

Οι θλιβερές ιστορίες που διαδραματίζονται στο υπουργείο Πολιτισμού δεν έχουν τελειωμό. ● Η Λίνα Μενδώνη ζήτησε άμεσα πειθαρχικό έλεγχο για την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα για μη αρεστή ανάρτηση. ● Αντιθέτως, 17 υπάλληλοι που διώκονται για κακουργήματα στη διαβόητη πια υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας δεν πέρασαν ούτε έξω από την πόρτα του Πειθαρχικού. ● Ο ρόλος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στις δύο περιπτώσεις.
Μια δίκη και μια παρ’ ολίγον δίκη αποτυπώνουν ανάγλυφα τη λειτουργία του επιτελικού κράτους – κοινό τους σημείο το τρίγωνο υπουργείο Πολιτισμού, Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), υπάλληλοι του υπουργείου.
Στη μία περίπτωση η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και υπάλληλος του υπουργείου έγινε αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου λόγω μιας ανάρτησης, ενώ στην άλλη η υπουργός όχι μόνο ανέστειλε επ’ αόριστο τις διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου 17 υπαλλήλων που διώκονται για κακουργήματα, αλλά τους ανέθεσε νέες θέσεις ευθύνης, πείθοντας και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η οποία είχε ζητήσει αρχικά άμεσο πειθαρχικό έλεγχο.
Στη δίκη που εξελίσσεται τις μέρες αυτές για οκτώ από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους και για μία μόνο από τις υποθέσεις για τις οποίες διώκονται -υπεξαίρεση βιβλίων πρωτοκόλλου τριών ετών- οι κατηγορούμενοι ξεκίνησαν και τους ισχυρισμούς περί πολιτικής σκευωρίας! («Των πλημμελημάτων κακουργήματα έπονται», «Νησίδα διαφθοράς εν μέσω μνημονίου», «Εφ.Συν.» 3.2.2022 και 10.2.2022)
Εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού και συγκεκριμένα στις 8.8.2021, όταν καίγοταν η Βαρυμπόμπη, η Εύβοια, η Ηλεία, η Μεσσηνία, η Μάνη και η Φθιώτιδα και μετρούσαμε ήδη έναν νέο άνθρωπο νεκρό και δύο βαριά τραυματισμένους πυροσβέστες κι ενώ το πικρό χιούμορ των ανθρώπων είχε διαδώσει το γνωστό σύνθημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το liberal.gr προχώρησε σε ανυπόγραφο συκοφαντικό σχολιασμό της Δ. Κουτσούμπα με αφορμή μια δική της ανάρτηση στο facebook που ήταν απλώς αναπαραγωγή μιας χιουμοριστικής εκδοχής του συνθήματος.
Επρόκειτο για τη φωτογραφία ενός αρχαίου κεραμικού που είχε χαραγμένο σε αρχαϊκή μορφή το σύνθημα. Προφανώς η «έμπνευση» ήταν συνέπεια της πυρκαγιάς στον χώρο των Μυκηνών που «απλά μαύρισε λίγο το χώμα», σύμφωνα με την υπουργό Λίνα Μενδώνη. Την επόμενη κιόλας ημέρα, με εντολή του διοικητή Α. Μπίνη, εστάλη έγγραφο στο υπουργείο με την παράκληση να ξεκινήσουν σε βάρος της συγκεκριμένης υπαλλήλου πειθαρχικές διαδικασίες για το πειθαρχικό παράπτωμα «αναξιοπρεπούς και ανάρμοστης συμπεριφοράς».
Εξώδικο Κουτσούμπα
Αφορμή της εντολής, το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Η ΕΑΔ ζητούσε να πληροφορηθεί άμεσα για τις ενέργειες του ΥΠΠΟ. Στις 10.8 ζητήθηκε από τον γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού η εκκίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον της Δ. Κουτσούμπα, ενώ το «ερώτημα» διατυπωνόταν και από το liberal. Η πρόεδρος των αρχαιολόγων έστειλε άμεσα εξώδικο στην ανώνυμη εταιρεία «Φιλελεύθερος Εκδοτική Α.Ε.» και στους διευθυντές του, Βασίλειο Γεώργα και Γεώργιο Φιντικάκη, δεδομένου ότι χωρίς τη συγκατάθεσή της υποκλάπηκε από τον προσωπικό της λογαριασμό αναπαραγωγή ανάρτησης τρίτου προσώπου η οποία στη συνέχεια παραδόθηκε και αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κ. Μαυρίδη.
«Η χυδαία παρουσίαση και διατύπωση του θέματος, με το οποίο αποφάσισε η ιστοσελίδα σας ανωνύμως να ασχοληθεί, στοχοποιεί ανοίκεια την προσωπική, επαγγελματική, επιστημονική, συνδικαλιστική και πολιτική μου πορεία, με κατασυκοφαντεί και με διαβάλλει. Το ανυπόγραφο άρθρο είναι σκοπίμως διαστρεβλωτικό και συκοφαντικό [...] και προκάλεσε τις εις βάρος μου αντιδράσεις». Η ίδια τόνιζε ότι ενώ διαφωνεί για λόγους αρχής με αγωγές και μηνύσεις σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, υπάρχει ένα όριο κι αυτό είναι η παραβίαση της ιδιωτικότητας.
«Ξεπέρασε όμως κι άλλο ένα όριο, με προτροπές να περάσω πειθαρχικό και να απολυθώ για… αναρτήσεις στο facebook, τις οποίες παραποίησε αρκούντως για να στηρίξει κάτι τέτοιο. Επειδή λοιπόν η ελευθερία της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτη, αν δεν κατέβει η δημοσίευση, προτίθεμαι να τους πάω δικαστικά μέχρι τέλους».
Ο ιστότοπος liberal.gr αποφάσισε, μετά τις «αμοιβαίες εξηγήσεις» που αντάλλαξε με τη Δέσποινα Κουτσούμπα, να αφαιρέσει την ανάρτηση εναντίον της που έγινε αφορμή να της αποδοθεί η κατηγορία εξύβρισης του πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου αναμένεται τώρα να διακοπούν η δικαστική διαδικασία και η εναντίον της πειθαρχική διαδικασία.
Θυμίζουμε ότι η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» (με πωλήσεις 2.000 φύλλα), συμφερόντων Μαυρίδη, που επί μήνες μοιραζόταν δωρεάν στα γραφεία της Ν.Δ., έλαβε 74.000 ευρώ από τη λίστα Πέτσα ενώ αμέσως μετά έκλεισε. Παράλληλα και ο ιστότοπος είχε λάβει 148.000 ευρώ από τη γνωστή λίστα. Αυτή είναι η πρώτη ιστορία των γρήγορων αντανακλαστικών.
Στη μακρόχρονη θλιβερή ιστορία του μεγάλου διαχειριστικού -και όχι μόνο- σκανδάλου που στοιχειώνει το υπουργείο Πολιτισμού (από το 2002) και από την εποχή που η Λίνα Μενδώνη ήταν γενική γραμματέας του, φαίνεται ότι οι πειθαρχικές συνέπειες επί κράτους Μητσοτάκη για τα γνωστά στελέχη που διώκονται για κακουργήματα μπήκαν στα αζήτητα. Ας πάμε όμως λίγο πίσω χρονικά.
Οταν αποκαλύφθηκαν οι σκανδαλώδεις τρόποι διαχείρισης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος από το περίφημο Ταμείο Αλληλοβοήθειας (ΤΑΥΠ) και τον Ειδικό Λογαριασμό του ΥΠΠΟ, όλος ο Τύπος (προ Πέτσα εποχή) βοούσε. Οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (επί Λ. Ρακιντζή και Μ. Παπασπύρου) έβγαλαν κυριολεκτικά «λαγούς», το ίδιο και το Γενικό Λογιστήριο τους Κράτους το 2017 (παράτυπες δαπάνες ύψους 45,5 εκατ. ευρώ).
Τρεις υποθέσεις με κοινούς εν πολλοίς πρωταγωνιστές έχουν φτάσει ώς τώρα στη Δικαιοσύνη, ενώ οι πρώτες διώξεις (συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες) κατά των πρώην διαχειριστών του Ταμείου απαγγέλθηκαν το φθινόπωρο του 2019, αφού δηλαδή είχε αναλάβει το ΥΠΠΟ η Λ. Μενδώνη.
Αρχικά η νεοσύστατη τότε Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με όρεξη να επιδείξει έργο, διαβεβαιώνοντας για τη θεσμική συνέχεια της διοίκησης, εξέδωσε δελτίο Τύπου για την υπόθεση των πλαστών δανείων του ΤΑΥΠ και τις κακουργηματικές διώξεις που αφορούσαν 17 υπαλλήλους. Στο δελτίο ο κ. Μπίνης γνωστοποιούσε στη Λ. Μενδώνη ότι είναι υποχρεωμένη να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο και ζητούσε πλήρη ενημέρωση.
Η κύρια ανάκριση
Φαίνεται όμως ότι η κ. Μενδώνη έπεισε στη συνέχεια την ΕΑΔ για την απόφασή της να αναστείλει τους πειθαρχικούς ελέγχους με πρόσχημα τις ανοιχτές ακόμα ποινικές υποθέσεις. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα σχετικά άρθρα του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα προβλέπουν σαφώς ότι «αναστολή δεν επιτρέπεται σε περίπτωση που το πειθαρχικό παράπτωμα προκάλεσε δημόσιο σκάνδαλο ή θίγει σοβαρά το κύρος της υπηρεσίας και επίσης ότι η ποινική δίκη δεν αναστέλλει την πειθαρχική διαδικασία, ενώ ο/η υπουργός εξουσιοδοτείται να αναστείλει μόνο για εξαιρετικούς (!) λόγους και μέχρι 1 έτος». Μάλιστα με δική της Υ.Α. η κ. Μενδώνη παρέτεινε το διάστημα αυτό!
Κατά σύμπτωση δε, την ίδια ημέρα (5.11.20) που η κ. Μενδώνη δήλωνε απαντώντας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο ότι αποφάσισε να περιμένει το τέλος της κύριας ανάκρισης, η ΕΑΔ τής απευθύνει νέα σύσταση ξεκαθαρίζοντας ότι «εφόσον τα συλλεγέντα από την ποινική δικογραφία στοιχεία επαρκούν για τη στοιχειοθέτηση πειθαρχικού παραπτώματος, παρέλκει η διενέργεια ΕΔΕ ή πειθαρχικής ανάκρισης» και ζητάει από την υπουργό να εξετάσει τις σχετικές διατάξεις στην περίπτωση των κατηγορούμενων υπαλλήλων που αφορούν τη «δυνητική αργία ή/και την επιβολή του μέτρου αναστολής της άσκησης των καθηκόντων αυτών», υπενθυμίζοντάς της ότι «η παράλειψή της [σ.σ. πειθαρχικής διαδικασίας] συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα».
Εναν χρόνο αργότερα, όμως, στις 16.12.2021, ο διοικητής της ΕΑΔ, απαντώντας σε επιστολή του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Βερναρδάκη με ερωτήματα για την πορεία των πειθαρχικών αυτών διαδικασιών, εξηγεί ότι οι επικαλούμενοι από την υπουργό λόγοι για τη μη άσκηση πειθαρχικής δίωξης μέχρι να εκδοθούν τα βουλεύματα είναι επαρκώς αιτιολογημένοι (!) οπότε και η ΕΑΔ θα αναζητήσει τις αποφάσεις του Δικαστικού Συμβουλίου και όταν εκδοθούν θα ζητήσει εκ νέου την παραπομπή των υπαλλήλων «εφόσον αυτό απαιτηθεί».
Η υποκειμενική και βολική ερμηνεία που έδωσε η υπουργός στον υπαλληλικό νόμο έπεισε τελικά και την ΕΑΔ, που συμφώνησε ότι «στο τέλος της κύριας ανάκρισης θα αξιολογηθεί εάν τα ποινικά αδικήματα που τυχόν αποδοθούν στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους του ΤΑΥΠ αποτελούν και πειθαρχικά παραπτώματα της κύριας θέσης τους». Με δυο λόγια δηλαδή, εφόσον οι διώξεις για απιστία, υπεξαίρεση εγγράφων, κατασπατάληση δημόσιων πόρων κ.λπ. δεν αρκούν για πειθαρχικό έλεγχο, διότι μπορεί να μην άπτονται των καθηκόντων του υπαλλήλου (!), η μεν ΕΑΔ αναμένει, η δε υπουργός φρόντισε να τους αναβαθμίσει με νέες υπεύθυνες θέσεις.
Κι ένα τελευταίο δικό μας ερώτημα: Αραγε το «αδίκημα» της Δέσποινας Κουτσούμπα σύμφωνα με την άποψη της ΕΑΔ και του ΥΠΠΟ που έσπευσαν να προχωρήσουν σε πειθαρχικό έλεγχο χωρίς βούλευμα, χωρίς καν δίωξη, ήταν σε άμεση σχέση με τα καθήκοντά της;

Αντα Ψαρρά
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: