Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε εξαγορές και νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα μέσα στη πανδημία

Εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, ξένοι παίχτες αλλά και παραδοσιακοί Έλληνες ξενοδόχοι επιδόθηκαν σε ένα ράλι εξαγορών ξενοδοχείων αλλά και ανακοινώσεων νέων τον τελευταίο χρόνο.
Η πανδημία όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά ευνόησε τις μεγάλες συναλλαγές και ανακοινώσεις νέων επενδύσεων στον κλάδο των ελληνικών ξενοδοχείων. Ξένοι επενδυτές, αλλά και παραδοσιακοί εγχώριοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, προχώρησαν σε συμφωνίες και ανακοινώσεις επενδυτικών σχεδίων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που όπως φαίνεται θα αλλάξουν τον ξενοδοχειακό χάρτη της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία συμβούλων GBR Consulting, από την αρχή του 2021 και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2022 έχουν ανακοινωθεί συναλλαγές παγκόσμιας εμβέλειας.
Ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες εξαγορές, μόλις πριν λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκε η εξαγορά του πεντάστερου ξενοδοχείου Lindian Village στη Ρόδο, της οικογένειας Σβυριάδη από τη βρετανική εταιρεία Zetland Capital Partners LLP. Η συμφωνία είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο και αφορά ποσό 27 εκατ. ευρώ. Το Lindian Village, το οποίο διαθέτει 188 δωμάτια και σουίτες, βρίσκεται μπροστά στην παραλία της Λάρδου, πολύ κοντά στη Λίνδο, νότια του νησιού.
Τον Ιανουάριο του 2022, το ξενοδοχείο 3 αστέρων Oscar Hotel Athens εξαγοράστηκε μέσω δημοπρασίας από την ουγγρική εταιρεία ακινήτων Indotek Group έναντι περίπου 5,5 εκατ. ευρώ από την Εθνική τράπεζα. Είναι η πρώτη εξαγορά ακινήτου της εταιρείας στην Ελλάδα. Το ξενοδοχείο, που βρίσκεται κοντά στο σταθμό Λαρίσης, διαθέτει 124 δωμάτια με 207 κλίνες. Ο τελευταίος μήνας λειτουργίας ήταν ο Μάρτιος του 2020 όταν αναγκάστηκε να κλείσει λόγω του πρώτου lockdown, αλλά ποτέ δεν άνοιξε ξανά λόγω του χρέους του.
Επίσης, στις αρχές Ιανουαρίου 2022 μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Mediterranean Hospitality Venture (MHV), κοινοπραξία του Ομίλου Παπαλέκα, της Prodea Investments και της Invel Real Estate, εξαγόρασε το ξενοδοχείο 4 αστέρων Porto Paros για πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στη Νάουσα της Πάρου και διαθέτει 263 κρεβάτια και βίλες.
Τον Δεκέμβριο του 2021 η εταιρεία επενδύσεων ακινήτων Everty ανακοίνωσε την εξαγορά του Iconic Santorini boutique hotel, το οποίο βρίσκεται στο Ημεροβίγλι και αποτελείται από 19 υπόσκαφες σουίτες και ένα εστιατόριο. Δεν γνωστοποιήθηκαν άλλες λεπτομέρειες της συναλλαγής.
Ο Όμιλος Ξενοδοχείων Athenaeum εξαγόρασε το Eridanus Luxury Hotel στην οδό Πειραιώς στην Αθήνα για περίπου 6,3 εκατ. ευρώ, μέσω δημοπρασίας που διοργάνωσε η Probank στα τέλη Δεκεμβρίου 2021. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί την επόμενη περίοδο. Το ξενοδοχείο 4 αστέρων διαθέτει 39 δωμάτια με 81 κρεβάτια.
Στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, η νεοσύστατη εταιρεία Attica Blue Hospitality, θυγατρική του Attica Group, εξαγόρασε την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Naxos Resort Beach Hotel που βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο της Νάξου. Το ξενοδοχείο διαθέτει 88 δωμάτια, πισίνα, εστιατόρια, μπαρ, αίθουσα συνεδριάσεων, γυμναστήριο, σπα και χώρο στάθμευσης. Η συνολική συναλλαγή ήταν 6,5 εκατ. ευρώ.
Οι σημαντικότερες εξελίξεις στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά το 2021
Στα τέλη του 2020, η Ιονική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε. ξεκίνησε την ανακατασκευή του Hilton Athens, το οποίο έκλεισε τις πύλες του οριστικά στις 31 Ιανουαρίου 2022. Στα τέλη του 2024 αναμένεται να επαναλειτουργήσει υπό το πολυτελές brand Conrad της Hilton, διαθέτοντας 280 δωμάτια & σουίτες και 50 πολυτελή διαμερίσματα, τα οποία θα λειτουργούν με τα εμπορικά σήματα Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences of Hilton. Ο τελευταίος όροφος θα ανακαινιστεί πλήρως και θα φιλοξενεί χώρους γαστρονομίας και διασκέδασης, θεματικούς εμπορικούς χώρους, εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και ευεξίας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ.
Τον Νοέμβριο του 2021, ο ξενοδοχειακός όμιλος Sani / Ikos ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων στην περιοχή της Κισσάμου στα Χανιά Κρήτης μετά την οριστικοποίηση των συμφωνιών για την απόκτηση γης, που φτάνει σε έκταση τα 200.000 τ.μ. Το all-inclusive θέρετρο 5 αστέρων θα φέρει το όνομα Ikos Kissamos και θα διαθέτει 400 δωμάτια, μπανγκαλόου και βίλες σε μια παραλία 600 μέτρων. Η κατασκευή του νέου ξενοδοχείου θα ξεκινήσει το 2023 και εκτιμάται ότι η λειτουργία του θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2025. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 125 εκατ. ευρώ. Στην Κέρκυρα η εταιρεία προχωρά στην ανάπτυξη του Ikos Odisia, στο πρώην ξενοδοχείο Club Med κοντά στον Ikos Dassia. Το νέο θέρετρο 5 αστέρων θα ανοίξει στις αρχές της τουριστικής περιόδου του 2023.
Στις αρχές Δεκεμβρίου 2021 το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση του ακινήτου Γκολφ Αφάντου στη Ρόδο, στην M.A. Aggeliades Hellas έναντι ποσού 26,9 εκατ. ευρώ και μετά από πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Mitsis Hotels θα συνάψει στρατηγική συμφωνία για την εξαγορά και την αξιοποίηση της έκτασης των 1.328 στρεμμάτων. Στο πλαίσιο του ΕΣΧΑΔΕ θα αναπτυχθούν: 3 ξενοδοχεία (ένα 5 αστέρων με 480 δωμάτια, ένα boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων με 100 δωμάτια και ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων με 120 δωμάτια), 20 βίλες, 90 βίλες/κατοικίες, πλήρης αναβάθμιση του υπάρχοντος γηπέδου γκολφ και της μαρίνας. Τον Ιούνιο του 2019 το Ταμείο Αξιοποίησης ολοκλήρωσε την πώληση του ακινήτου της νότιας Αφάντου στην Τ.Ν. Aegean Sun Investments του ομίλου Νικολαΐδη για ποσό 15,2 εκατ. ευρώ.
Μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας πλειστηριασμού που διενεργήθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης, η REDS SA, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Ελλάκτωρ, αναδείχθηκε μειοδότης (40,2 εκατ. ευρώ) για την αξιοποίηση ακινήτου στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες, Ηρακλείου Κρήτης. Το ακίνητο αφορά παραλιακή έκταση 345.567 τ.μ. Η REDS σχεδιάζει την ανάπτυξη ξενοδοχείων (4 και 5 αστέρων), συνεδριακό-εκθεσιακό κέντρο, εξοχικές κατοικίες, εμπορικά κέντρα, μαρίνα, ελικοδρόμιο και άλλες χρήσεις. Η REDS προχωρά και στην επένδυση του Cambas Park στο πρώην οινοποιείο Cambas στην Παλλήνη της Αθήνας. Το πάρκο θα περιλαμβάνει χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού, εστίασης, καταστημάτων, καθώς και ξενοδοχείων. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Βίκη Βαμιεδάκη
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: