Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε το ν/σ για την προμήθεια Rafale και Belharra

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε «παρών» ενώ το νομοσχέδιο καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
Το νομοσχέδιο αφορά τις νέες συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συγκεκριμένα την προμήθεια των 3+1 γαλλικών φρεγατών Belharra, έξι επιπλέον γαλλικών μαχητικών Rafale και 44 τορπιλών για τα υποβρύχια.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κυβέρνησής του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μια αγορά εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα» ενώ όσον αφορά τις τιμές έκρινε πως «είναι εξαιρετικά ευνοϊκές». Επίσης, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και στον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι «σε τέτοιες επιλογές δεν υπάρχουν ταλαντεύσεις. Ακόμα και το "παρών" σημαίνει "απών"» σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψήφιση του νομοσχεδίου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να σταματήσει να φλερτάρει με πρακτικές που μας οδήγησαν στο παρελθόν σε δημοσιονομική εκτροπή.
«Ψηφίζετε 7 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς σήμερα, χωρίς ούτε ένα ευρώ να μένει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Τι μπορεί να σκέφτεται ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του;» αναρωτήθηκε και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μη χρησιμοποιεί τα αμυντικά θέματα για πολιτική εκμετάλλευση λέγοντας ότι «οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών και βγάζετε σποτάκι στο οποίο εμφανίζονται τα Rafale όχι με το εθνόσημο αλλά με το κομματικό έμβλημα της Ν.Δ.».
Υπέρ των συμφωνιών αγοράς των αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών Belharra τάχθηκε με δήλωσή του ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, υποστηρίζοντας πάντως ότι η χώρα θα πρέπει να αναπτύξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Και πρόσθεσε:
«Δεν πρέπει όμως να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με συμπαραγωγές, αλλά και μεταφορά τεχνογνωσίας. Η χώρα οφείλει όχι μόνο να καταναλώνει, αλλά και να παράγει, ώστε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία τόσο για την οικονομία μας, όσο και για τις ένοπλες δυνάμεις».
Από την πλευρά του ο γεν. γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι η θέση του ΚΚΕ για τα νέα εξοπλιστικά είναι «ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες του λαού, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών του για τη θωράκιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειάς του, της φιλίας και συνεργασίας με τους λαούς της περιοχής και όλου του κόσμου».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: