Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Υπουργεία «χρυσώνουν» συμβουλευτικές εταιρείες λίγο πριν από τις εκλογές

Τα κονδύλια έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και εθνικούς πόρους • Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο το έργο που αναλαμβάνουν οι εταιρείες από τα υπουργεία.
Τους τελευταίους 2-3 μήνες καταγράφεται έντονη κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις του δημοσίου με συμβουλευτικές εταιρείες. Όπως αποκαλύπτει έρευνα του Data Journalists, υπουργεία υπογράφουν κάθε μήνα τέτοιου είδους συμβάσεις, με μεγάλα ποσά, χωρίς πάντα να είναι ξεκάθαρο το έργο που αναλαμβάνουν οι εν λόγω εταιρείες.
Η έρευνα φέρνει στο φως επτά συμβάσεις από έξι υπουργεία, που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, καθώς η χώρα βρίσκεται προ των πυλών εθνικών εκλογών: γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με ενδεχόμενη επιρροή των εταιρειών στην πολιτική σκηνή, καθώς και για την αναγκαιότητα της δαπάνης υψηλών ποσών για υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα...
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, σε αυτό το διάστημα έχουν δοθεί περίπου 63,5 εκατ. ευρώ σε συμβουλευτικές εταιρείες. Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι τα κονδύλια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και από εθνικούς πόρους.
Ειδικότερα, η έρευνα αναφέρεται στα εξής υπουργεία:
⇒ Υπουργείο Εργασίας: Υπέγραψε για συμβουλές σύμβαση 2,85 εκατ. ευρώ με PwC και Headway, τον Δεκέμβριο 2022.
⇒ Υπουργείο Μετανάστευσης: Δίνει σε τρεις συν μια συμβουλευτικές 56,2 εκατ. ευρώ με δύο συμβάσεις, το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2023.
⇒ Υπουργείο Παιδείας: Έδωσε 3,2 εκατ. ευρώ στην Deloitte για «συντονισμό, παρακολούθηση μελετών για την ωρίμανση του εκάστοτε έργου» και «καταγραφή των αναγκών».
⇒ Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού: Προκήρυξε για παροχή συμβουλών διαγωνισμό 487.000 ευρώ τον Ιανουάριο 2023.
⇒ Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: Διαγωνισμός για συμβουλές και μελέτη περί παρακίνησης ανταμοιβών στις φυλακές αντί 340.000 ευρώ, τον Ιανουάριο 2023.
⇒ ΟΔΙΠΥ του υπουργείου Υγείας: Διαγωνισμός 496.000 ευρώ τον Φεβρουάριο 2023, για συμβουλές κι όχι για ουσιαστική ενίσχυση της Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για την έρευνα του Data Journalists.

Δεν υπάρχουν σχόλια: