Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Έκτακτο μπόνους 13 εκατ. στον CEO της BP για τα κέρδη από την ενεργειακή κρίση

Έκτακτο μπόνους 13 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβει ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπέρναρντ Λούνι, μετά τα κέρδη-ρεκόρ του ενεργειακού κολοσσού, τα οποία προέκυψαν από την εκτίναξη των τιμών υδρογονανθράκων εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Το γεγονός αποκάλυψαν οι Sunday Times, που αναφέρουν ότι το μπόνους θα φτάσει τα 11,4 εκατ. λίρες λιρών (12,9 εκατ. ευρώ), την ώρα που η πλειονότητα των Βρετανών αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το κόστος της ενέργειας και την άνοδο των τιμών βασικών προϊόντων λόγω πληθωρισμού που τρέχει με ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Αντιμέτωποι με την αύξηση του κόστους ζωής, εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους, από σιδηροδρομικούς μέχρι εκπαιδευτικούς και νοσηλευτές, πραγματοποιούν απεργίες τους τελευταίους μήνες ζητώντας αυξήσεις μισθών, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες τιμές.
Η BP ανακοίνωσε στις 7 Φεβρουαρίου ετήσια αποτελέσματα για το 2022, ενισχυμένα από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός είδε τα κέρδη του να υπερδιπλασιάζονται, φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 27.7 δισ. δολαρίων.
Η BP, σε αίτημα για σχολιασμό που έλαβε από το Γαλλικό Πρακτορείο για το μπόνους στον Μπέρναρντ Λούνι, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το ποσό. Το μόνο που είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, ήταν ότι «λεπτομέρειες για την αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου μας θα συμπεριληφθούν στην ετήσια έκθεση που θα δημοσιευθεί το πρώτο εξάμηνο του Μαρτίου».
Σύμφωνα με τους Sunday Times, το ποσό των έκτακτων μπόνους που δόθηκαν στον Μπέρναρντ Λούνι και σε άλλα στελέχη της εταιρείας αποτέλεσαν αντικείμενο διαβουλεύσεων με τους επενδυτές, διότι τυχόν διαμάχη με τους επενδυτές σχετικά με τις αμοιβές θα αύξανε την πολιτική πίεση στην BP, καθώς εντείνονται οι εκκλήσεις για επιβολή επιπλέον φορολόγησης επί των απροσδόκητων κερδών.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: