Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Αναδιανομή πλούτου μέσω... ομολόγων

Η ραγδαία άνοδος των επιτοκίων κεντρικών τραπεζών και -κυρίως- το μήνυμά τους ότι αυτά θα παραμείνουν υψηλά για κάποιο καιρό σημαίνουν ότι η εξυπηρέτηση αυτού του χρέους -μέσω έκδοσης νέων ομολόγων- θα κοστίσει ακριβά στους φορολογούμενους.
Ενώ μυριάδες δανειολήπτες χάνουν καθημερινά τα σπίτια τους εξαιτίας των υψηλότερων επιτοκίων και δόσεων των δανείων τους, οι ιδιωτικές τράπεζες και οι υπόλοιπες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα βλέπουν ένα νέο μάννα να πέφτει στην αγκαλιά τους από τον ουρανό και να αβγατίζει ξανά τον πλούτο τους.
Η συνεχής αύξηση των επιτοκίων και του κόστους του χρήματος από τους κεντρικούς τραπεζίτες εδώ και περίπου έναν χρόνο -με «φαινομενικό» στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού- έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των αποδόσεων σταθερού εισοδήματος και πιο συγκεκριμένα των κρατικών ομολόγων, τα οποία καθίστανται όλο και πιο ελκυστικά για τις εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Υψηλότερα κινούνται ακόμη και οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων καθώς οι φήμες-προσδοκίες της αγοράς θέλουν την εποχή της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής να φτάνει στο τέλος της.
Διόλου τυχαία, μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του πλανήτη έχουν αρχίσει σιγά σιγά να μετατοπίζουν μέρος του χαρτοφυλακίου τους προς αυτούς τους τίτλους. Η ασφαλιστική Αllianz, η μεγαλύτερη εταιρεία της Γερμανίας -τόσο βάσει των περιουσιακών της στοιχείων όσο και της χρηματιστηριακής της αξίας- είναι μία εξ αυτών.
Ο κολοσσός, επιδιώκοντας διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του και αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που προσέφεραν οι μετοχές, τα προθεσμιακά συμβόλαια εμπορευμάτων και άλλες κινητές αξίες, είχε τοποθετήσει τα τελευταία χρόνια δισεκατομμύρια σε εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ακίνητα, τα αιολικά πάρκα, οι υποδομές, ακόμη και σε συστήματα αποχέτευσης όπως αυτό του Λονδίνου. Οι επενδύσεις αυτές είχαν νόημα και έφερναν υψηλές αποδόσεις όσο τα επιτόκια ήταν σε ακραία χαμηλά επίπεδα ή και αρνητικά. Αυτό όμως δεν ισχύει πλέον. Οπως αποκάλυψαν πριν από μερικές στο πρακτορείο Reuters στελέχη της, η γερμανική εταιρεία (που διαχειρίζεται περιουσιακά της στοιχεία ύψους 2,6 τρισ. δολαρίων) απομακρύνεται πια από αυτές τις εναλλακτικές επενδύσεις προκειμένου να επενδύσει σε κρατικά ομόλογα.
Μεταστροφή
Ο οικονομικός διευθυντής της Allianz, Τζούλιο Τερζαριόλ, είχε στείλει το μήνυμα αυτής της μεταστροφής ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο όταν σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές είχε τονίσει ότι «η πρόταση αξίας του σταθερού εισοδήματος είναι πολύ πιο ελκυστική σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν... είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι». Οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος όπως επισημαίνουν τα παραπάνω στελέχη της Allianz υλοποιούνται σταδιακά και αποτελούν την πρώτη ένδειξη της σημαντικής στροφής που πραγματοποιείται προς μια αγορά αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, από την οποία «σιτίζονται» χρόνια τώρα οι συνταξιούχοι της ανεπτυγμένης Δύσης και αντλούν κεφάλαια οι κυβερνήσεις.
Οι τελευταίες υπερχρεώθηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κόστος της πανδημίας, την ύφεση που ακολούθησε, την ενεργειακή κρίση. Η ραγδαία άνοδος των επιτοκίων από τους κεντρικούς τραπεζίτες και -κυρίως- το μήνυμά τους ότι αυτά θα παραμείνουν υψηλά για κάποιο καιρό σημαίνουν ότι η εξυπηρέτηση αυτού του χρέους -μέσω έκδοσης νέων ομολόγων- θα κοστίσει ακριβά στους φορολογούμενους, ενώ από την άλλη πλευρά θα γεμίζει τα επόμενα χρόνια με σίγουρο χρήμα τις τσέπες των μεγαλομετόχων εταιρειών όπως η Allianz.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: