Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Βρετανία: Άνοιξε η συζήτηση για την 4ημερη εργασία

Ποια είναι τα αποτελέσματα του μεγαλύτερου πιλοτικού προγράμματος 4ήμερης εργασίας στον κόσμο
Προς 4ήμερη εργασία βαδίζει ένα κομμάτι επιχειρήσεων στη Βρετανία, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Reuters.
Συγκεκριμένα, δεκάδες Βρετανοί εργοδότες που δοκιμάζουν την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα αποφάσισαν να την τηρήσουν και μετά τη λήξη του πιλοτικού-δοκιμαστικού προγράμματος.
Οι εργαζόμενοι σε 61 εταιρείες σε ολόκληρη τη Βρετανία εργάστηκαν κατά μέσο όρο 34 ώρες σε τέσσερις ημέρες μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2022, ενώ λάμβαναν τον υπάρχοντα μισθό τους. Από αυτές, 56 εταιρείες, ή το 92%, επέλεξαν να συνεχίσουν έτσι, οι 18 από αυτές μόνιμα.
Η δοκιμή είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, σύμφωνα με μια βρετανική ερευνητική οργάνωση που δημοσίευσε την έκθεση μαζί με μια ομάδα ακαδημαϊκών και κάλυψε συνολικά 2.900 υπαλλήλους σε διαφορετικούς τομείς. Η πλειοψηφία, πάντως, συμφώνησε ότι η παραγωγικότητα είχε διατηρηθεί.
Το προσωπικό είπε ότι η ευημερία και η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής είχαν βελτιωθεί, ενώ τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα της τετραήμερης εβδομαδιαίας πολιτικής.
Ο Paul Oliver, διευθύνων σύμβουλος της Citizens Advice Gateshead, είπε ότι η διατήρηση και η πρόσληψη θέσεων εργασίας βελτιώθηκαν και τα επίπεδα ασθενειών μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής. «Το προσωπικό κάνει περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο», είπε.
Για ορισμένους υπαλλήλους, η επιπλέον ημέρα άδειας ήταν πιο σημαντική από την αμοιβή: το 15% είπε ότι κανένα χρηματικό ποσό δεν θα τους έκανε να επιστρέψουν σε μια πενθήμερη εβδομάδα.
Οι εργοδότες από τους τομείς του μάρκετινγκ και της διαφήμισης, των επαγγελματικών υπηρεσιών και της φιλανθρωπίας εκπροσωπήθηκαν περισσότερο στη δοκιμή. Περίπου το 66% των συμμετεχόντων είχε 25 ή λιγότερους υπαλλήλους, ενώ το 22% είχε 50 ή περισσότερους υπαλλήλους.
Ωστόσο, ενώ τα ευρήματα μπορεί να είναι ενδιαφέροντα για εταιρείες που αγωνίζονται για ταλέντο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι πολύ λίγοι άλλοι Βρετανοί εργοδότες σχεδιάζουν μια τετραήμερη εβδομάδα σύντομα. Άλλωστε, το αντίστοιχο Ινστιτούτο, που εκπροσωπεί επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού, συμμετείχε σε σχετική έρευνα, διαπίστωσε ότι πολύ λίγοι εργοδότες αναμένουν να μετακινηθούν σε τετραήμερη εβδομάδα τα επόμενα τρία χρόνια. Τα δύο τρίτα δεν περίμεναν καμία αλλαγή την επόμενη δεκαετία.

Με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: