Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Μόνο τους μισούς ανέργους της ΔΥΠΑ κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ!

Η διαφορά των ανέργων που καταγράφουν οι δύο κρατικοί φορείς, είναι τεράστια και εκτοξεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στις 533.830 άτομα
Μόνο τους μισούς ανέργους του ΟΑΕΔ καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή και εμφανίζει μειωμένα ποσοστά ανεργίας!
Η διαφορά των ανέργων που καταγράφουν οι δύο κρατικοί φορείς, είναι τεράστια και εκτοξεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στις 533.830 άτομα!
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή οι άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν 545.372 άτομα, ενώ για τον ίδιο μήνα ο ΟΑΕΔ (πλέον ΔΥΠΑ) ανακοίνωσε ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.079.202 άτομα.
Προκύπτει μια διαφορά της τάξης των 533.830 ατόμων, που σημαίνει πως η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μόλις το 50,5% των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ και δεν κατέγραψε το 49,5% των ατόμων που είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ.
Με την απόκρυψη των μισών ανέργων, το ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2022 υποχώρησε στο 11,6% έναντι 12,9% τον Δεκέμβριο του 2021 και έμεινε στο ίδιο επίπεδο του Νοεμβρίου 2022.
Χωρίς εξήγηση
Πειστική εξήγηση για τη διαφορά των ανέργων μεταξύ της ΔΥΠΑ και της ΕΛΣΤΑΤ δεν υπάρχει, καθότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να δικαιολογηθεί η μη καταγραφή πάνω από 500.000 ανέργων.
Η ΕΛΣΤΑΤ, για να δικαιολογήσει τις διαφορές σε σχέση με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, υποστηρίζει ότι, μεταξύ των άλλων, φταίει η «μαύρη» εργασία.
Δηλαδή, τα άτομα που εργάζονται χωρίς ασφάλιση ή εργάστηκαν σε πρόχειρες ή ευκαιριακές εργασίες, δηλώνουν στην ΕΛΣΤΑΤ πως είναι απασχολούμενοι, αλλά ταυτόχρονα είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ!
Η ΕΛΣΤΑΤ ισχυρίζεται, πως, στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ, η «ενεργή αναζήτηση» και η «διαθεσιμότητα» για εργασία δηλώνεται κατά την εγγραφή και δεν επικαιροποιείται. Έτσι, δηλαδή, ο εγγεγραμμένος άνεργος παραμένει για χρόνια στο μητρώο του ΟΑΕΔ.
Ακόμη η ΕΛΣΤΑΤ, ισχυρίζεται, ότι, σύμφωνα με τους διεθνείς ορισμούς που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, «άνεργοι» χαρακτηρίζονται τα άτομα τα οποία:

  • δεν εργάζονται,
  • είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία και
  • αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερεις εβδομάδες. Τα παραπάνω διαπιστώνονται με μία σειρά ειδικών ερωτημάτων στο ερωτηματολόγιο της Έρευνας.

Κατά συνέπεια, υποστηρίζει η ΕΛΣΤΑΤ, τα άτομα που καταγράφονται ως άνεργοι από την ΕΛΣΤΑΤ δεν συμπίπτουν από εννοιολογική άποψη με εκείνα που εγγράφονται στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ και, ως εκ τούτου, λόγω της διαφοράς των ορισμών, δεν είναι δυνατή η σύμπτωση των δύο πληθυσμών.
Διαγραφές ανέργων
Με τις αλλαγές που έχουν γίνει το 2022, στο πλαίσιο λειτουργίας του ΟΑΕΔ, θα διαγραφούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ τα άτομα που δεν πληρούν τους όρους των εγγεγραμμένων ανέργων.
Μεταξύ άλλων, θα διαγράφονται από το μητρώο του ΟΑΕΔ, τα άτομα στα οποία θα προσφερθεί εργασία και δεν θα την αποδεχτούν, ενώ θα διαγράφονται και όσοι αρνηθούν να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης.
Επίσης, εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια, τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.
Το όριο είναι τα 14.000 ευρώ για ατομικό ετήσιο εισόδημα και τα 20.000 ευρώ για οικογενειακό ετήσιο εισόδημα. Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, θα δίνεται προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου. Το αντίστοιχο όριο για μονογονεϊκή οικογένεια είναι 23.000 ευρώ συν τις όποιες προσαυξήσεις.
Τα στατιστικά της ανεργίας της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Ιούνιο είναι εδώ και τα στατιστικά της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για τον ίδιο μήνα εδώ.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: