Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

e-ΕΦΚΑ: Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας και για τους εργάτες γης

Η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας παρέχεται ισότιμα πλέον και στους απασχολούμενους ως εργάτες γης, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές στο πέρας του ασφαλιστικού τους βίου.
Γι αυτό τον λόγο τέθηκε σε λειτουργία στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.efka.gov.gr/el/eisphores-ergaton-ges-phorologikes-bebaioseis-ekkathariseon-epiloge-asphalistikes-kategorias/, μέσω της οποίας, οι –ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ- απασχολούμενοι ως εργάτες γης μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα, την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν.
Ειδικότερα, η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας αφορά τόσο στα έτη 2020-2022, όσο και στο τρέχον έτος 2023 (υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζουν να απασχολούνται ως εργάτες γης).
Επισημαίνονται τα εξής:

  • Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας Ασφάλισης και ισχύει για όλο το έτος.
  • Η προθεσμία υποβολής της αίτησης - δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/3/2023.
  • Ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση - δήλωση επιλογής κατηγορίας θα ενταχθούν στην πρώτη (1η) ασφαλιστική κατηγορία Αγροτών.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να υποβάλλουν το αίτημά τους ακολουθούν την εξής διαδρομή μέσω του https://www.efka.gov.gr/: (Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες: Ενότητα Αγρότες → Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Εργατών Γης, https://www.efka.gov.gr/el/eisphores-ergaton-ges-phorologikes-bebaioseis-ekkathariseon-epiloge-asphalistikes-kategorias/).

Δεν υπάρχουν σχόλια: