Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Το ΕΣΥ, «αιμοδότης» των ιδιωτών

Η πανδημία δεν έβαλε μυαλό στην κυβέρνηση που συνεχίζει ακάθεκτη το… πρόγραμμά της, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» για την Υγεία. ● Διαξιφισμοί με τον Αλέξη Τσίπρα για τους θανάτους από Covid.
Μετρώντας μέρες για την ανακοίνωση των εκλογών και όντας ήδη σε προεκλογική ρότα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό την πίεση της καταστροφικής διαχείρισης μιας πανδημίας και ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που καταρρέει, μίλησε χθες γενικώς και αορίστως για την «αναμόρφωση του ΕΣΥ σε όλη του τη διάσταση που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, εφόσον ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευτεί και πάλι», χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που εμφανίστηκε στο συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» για την Υγεία, έκανε λόγο για «ολιστική προσέγγιση» στον πολύπαθο χώρο της Υγείας «την επόμενη μέρα», χωρίς να θέλει, όπως είπε, να προκαταβάλει αυτά που έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει το κόμμα του. Ενα πρόγραμμα που ορίζεται από την αρχή «καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος», δηλαδή μεταφορά της λογικής κόστους-οφέλους της ελεύθερης αγοράς και στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.
Τι κι αν η πανδημία έχει αναδείξει την αδήριτη ανάγκη για ενιαία ισχυρά και δη δημόσια συστήματα υγείας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει ακάθεκτη το… πρόγραμμά της. Μικροί και μεγάλοι ασθενείς βρίσκονται σε απόγνωση αφού οι συμμετοχές τους στα φάρμακα, στις διαγνωστικές εξετάσεις και στις απαραίτητες θεραπείες αυξάνονται κατακόρυφα ή καλούνται να τα πληρώσουν εξ ολοκλήρου.
Και θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερα με την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και τη μείωση των υποχρεώσεων του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, που προωθεί ταχύτατα η Ν.Δ. Ενδεικτική η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και οι προκλητικές μετατροπές σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου κλινικών του δημόσιου συστήματος υγείας.
Ο οπαδός του «λιγότερου κράτους» και της «ελεύθερης αγοράς», όσο κι αν έχει προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από περίτεχνες, κάποιες φορές ακόμα και δακρύβρεχτες αναφορές στις ανάγκες των ασθενών, δεν τα έχει καταφέρει. Η πριμοδότηση από τη Ν.Δ. του ιδιωτικού τομέα δεν θα μπορούσε να γίνει πιο εμφανής, ενώ η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα θα επιστρέψει τη χώρα στις εποχές της ανεξέλεγκτης δράσης του και θα καταστήσει τον δημόσιο τομέα τροφοδότη των ιδιωτών.
«Ηλπιζα μετά από αυτό το συλλογικό τραύμα να είχαν όλοι συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημόσιων δομών του ΕΣΥ» επισήμαινε λίγο νωρίτερα στην ίδια εκδήλωση ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα είναι να κρατήσουμε όρθιο στα πόδια του ένα ΕΣΥ που είναι υπό κατάρρευση».
«Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας τρία χρόνια μετά την πανδημία είναι δραματική», «ίσως είναι η χειρότερη στιγμή του ΕΣΥ από την ίδρυσή του και μετά» κατέδειξε, κάνοντας λόγο για τμήματα και κλινικές υποστελεχωμένες που αναστέλλουν τα χειρουργεία τους, για λίστες αναμονής πάρα πολλών ημερών σε τακτικά χειρουργεία, δραματική επιβάρυνση νοσηλευτών και ιατρικού προσωπικού που έχουν υποστεί burnout, για brain drain και προσωπικό που εγκαταλείπει το σύστημα γιατί δεν μπορεί να αντέξει στις «απάνθρωπες συνθήκες λειτουργίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στους θανάτους στη διάρκεια της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν τα πήγαμε εξαιρετικά» καθώς «είμαστε από τους χειρότερους στους σκληρούς δείκτες, στην αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στον δυτικό κόσμο». Ο πρωθυπουργός απάντησε όταν ήρθε η σειρά του, κατηγορώντας τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ασύστολο ψέμα» και παραθέτοντας το γνωστό συγκεχυμένο επιχείρημα της παράταξής του ότι «δεν πέθαναν «από» αλλά «με» Covid». Η πραγματικότητα θέλει φύλλο να μην κουνιέται κι ας παραμένει η θνησιμότητα στη χώρα μας από Covid από τις υψηλότερες της Ευρώπης. Θυμίζουμε ότι η πλεονάζουσα θνησιμότητα (δηλαδή οι παραπάνω θάνατοι από όσους καταγράφει συνήθως η χώρα ετησίως), ένα μείζον ζήτημα που η κυβέρνηση αρνείται να διερευνήσει παρέχοντας πρόσβαση στην επιστημονική κοινότητα στα στοιχεία, έχει καταδειχθεί από το ΚΕΠΥ, την ΕΛΣΤΑΤ, την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και την ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet».
Μην ξεχνάμε την «ατομική ευθύνη»
Επιπρόσθετα οι πολίτες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ακολουθώντας πέντε κανόνες πρόληψης που «πρέπει να γίνουν συνείδηση σε όλους τους Ελληνες» και είναι οι εξής: «Στοπ στο κάπνισμα, υγιεινή διατροφή, έλεγχος του σωματικού βάρους, συστηματική άσκηση, αλκοόλ με μέτρο» διεμήνυσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η διαφορά ανάμεσα στον υγιεινό τρόπο ζωής και το να μην προσέχουμε είναι 12 χρόνια προσδόκιμου ζωής. Αναφέρθηκε και στο «active ageing», μεγάλης όπως είπε σημασίας, αλλά και στην τεχνολογία με μια σειρά από εφαρμογές που θα μας ενημερώνουν από το αν ένας σπίλος χρειάζεται αφαίρεση μέχρι τη μέτρηση του σακχάρου. Η δημόσια υγεία στον αυτόματο...

Ντάνι Βέργου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: