Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Εμφυλη ενεργειακή φτώχεια

Μία στις δύο μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς. ● Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες οφείλονται συχνά στα χαμηλότερα μέσα εισοδήματα και στην επικράτηση της χαμηλά αμειβόμενης μερικής ή επισφαλούς εργασίας.
H 8 του Μάρτη είναι πάντα και μια ημέρα απολογισμού στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το εάν και τι άλλαξε σε σχέση με τις μισθολογικές διακρίσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κυρίως οι μονογονεϊκές οικογένειες.
Ωστόσο τα όσα αναφέρθηκαν στην ετήσια συνάντηση της διακοινοβουλευτικής επιτροπής που σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, που φέτος είχε επίκεντρο τις έμφυλες πτυχές της ενεργειακής φτώχειας, δεν ήταν καθόλου αισιόδοξα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του Ε.Κ. στην Αθήνα, το 50% των μητέρων σε μονογονεϊκές οικογένειες και το 1/3 των γυναικών που ζουν μόνες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας, τόνισαν οι ευρωβουλευτές και τα μέλη εθνικών Κοινοβουλίων που μετείχαν. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες οφείλονται συχνά στα χαμηλότερα μέσα εισοδήματα και στην επικράτηση της χαμηλά αμειβόμενης μερικής ή επισφαλούς εργασίας. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην Ε.Ε. παραμένει και σύμφωνα με στοιχεία του 2020 οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 13% λιγότερο ανά ώρα από τους άνδρες.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM) Robert Biedroń (Σοσιαλιστές, Πολωνία) τόνισε ότι η ενεργειακή φτώχεια επηρεάζει 125 εκατ. πολίτες στην Ε.Ε. Πρόσθεσε ότι η αύξηση του κόστους ζωής επηρεάζει αρνητικά την οικονομική και κοινωνική ένταξη των γυναικών και την υγεία τους, ενώ θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και αυξάνει τις πιθανότητες ενδοοικογενειακής βίας.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αρμοδιότητα την ισότητα των φύλων Δημήτρης Παπαδημούλης (από την ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς) ανέφερε ότι χρειάζονται νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση της πανδημίας η Ευρώπη αντέδρασε δημιουργώντας το πρόγραμμα NextGenerationEU. Πρόσθεσε, τέλος, ότι «δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε περισσότερο, η Ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει αν δεν αναλάβουμε δράση».
Ατζέντα
Τριήμερο της Επιτροπής LIBE
Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) φτάνει σήμερα στην Αθήνα. Θα αξιολογήσει την κατάσταση σχετικά με το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ελευθερία του Τύπου. Οι ευρωβουλευτές προγραμματίζουν συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης, της Δικαιοσύνης και των μυστικών υπηρεσιών, στελέχη εταιρειών που εμπλέκονται στην παραγωγή και πώληση κατασκοπευτικού λογισμικού, δημοσιογράφους, στελέχη του Frontex και των ελληνικών υπηρεσιών επιτήρησης των συνόρων, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Η αποστολή θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις του Γραφείου του Ε.Κ. στην Ελλάδα.
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: Λειτουργούν ακόμη οι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ε.Ε.; Απαντήσεις μέσα από τη διαδικτυακή συζήτηση στελεχών του Κέντρου Ερευνών του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPRS) με θέμα την οικονομική ανασκόπηση για το 2023 στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=v0zZLLmuj30
Πρωτοβουλία για «εγγυημένη εργασία»
Mετά την Αυστρία, τώρα και η γαλλόφωνη, κι άλλοτε κραταιή βιομηχανικά, Βαλλονία στο Βέλγιο ξεκινά πιλοτικά την εφαρμογή της αποκαλούμενης «πρωτοβουλίας για την εγγυημένη εργασία» (job guarantee initiative) που γνωρίζει νέα άνθηση αυτήν την περίοδο στις ΗΠΑ. Αν και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ πίσω ως προς την κατανόηση αυτής της πρωτοβουλίας και πολύ περισσότερο την εφαρμογή της, υπάρχουν στοιχεία που αναδεικνύουν μια νέα θετική δυναμική.
Ενα πνεύμα σχετικής αισιοδοξίας εξέφρασε στην «Εφ.Συν.» ο δρ David Rinaldi, διευθυντής μελετών και πολιτικής του Ιδρύματος για τις Ευρωπαϊκές Προοδευτικές Σπουδές (FEPS): «Η βελγική κυβέρνηση ανανεώνει τη δέσμευσή της στον κυβερνητικό συνασπισμό και η Βαλλονία ξεκινά μια πρώτη δοκιμή. Επιπλέον, η πόλη της Ρώμης σχεδιάζει επίσης μια δοκιμή για μια τοπική πρωτοβουλία για “μηδενική ανεργία” προκειμένου να αναδυθεί μια νέα λύση πολιτικής για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας και την τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε περιοχές ή τομείς στους οποίους η αγορά αποτυγχάνει». H «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για μηδενική ανεργία» στηρίζεται στην ιδέα του προγράμματος για την εγγυημένη εργασία σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο. Υποστηρίζεται και προωθείται από την ομάδα των Σοσιαλιστών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο.
Παρατηρητήριο Τηλεργασίας στη Γαλλία
Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, η γαλλική ένωση επαγγελματιών και ειδικευμένων εργαζομένων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (Ugict-CGT) εγκαινίασε το Παρατηρητήριο Τηλεργασίας (l’Observatoire du télétravail). Η ανάγκη για τη δημιουργία τους προέκυψε από τις μεγάλες αλλαγές και τη μετακίνηση ακόμη και διευθυντικών στελεχών σε καθεστώς τηλεργασίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Louis Erb, το Παρατηρητήριο θα επιτρέψει την ανάλυση των «βασικών μετασχηματισμών γύρω από την επέκταση της τηλεργασίας». Οι δραστηριότητες του Παρατηρητηρίου θα περιλαμβάνουν την παραγωγή ερευνών, τη διοργάνωση θεματικών διαδικτυακών σεμιναρίων, την παρακολούθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη συμμετοχή στο έργο των ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών οργανώσεων, μέσω της ETUC ή των Eurocadres.
Το Παρατηρητήριο έχει τη διπλή φιλοδοξία να «τροφοδοτήσει την έρευνα με εμπειρίες πεδίου και τους συνδικαλιστικούς αγώνες με επιστημονική τεχνογνωσία». Μαζί με τα Eurocadres και τα γαλλικά συνδικάτα, η Ugict-CGT έχει προτείνει τέσσερις βασικές προτεραιότητες για τις διαπραγματεύσεις: Την ευθύνη του εργοδότη για τη συντήρηση του εξοπλισμού και την πληρωμή των σχετικών δαπανών. Τον σεβασμό του δικαιώματος αποσύνδεσης και της υποχρέωσης του εργοδότη να αξιολογεί τον χρόνο εργασίας και τον φόρτο εργασίας των εργαζομένων· Τη δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία για την επικοινωνία με τους εργαζόμενους· και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε επίπεδο εταιρείας ή κλάδου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Louis Erb, η πρώτη σημαντική μελέτη του Παρατηρητηρίου θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο, και τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν τον Οκτώβριο του 2023.
Προηγήθηκε το Obergo (Παρατηρητήριο τηλεργασίας, συνθηκών εργασίας και εργοστασίας). Μια ερευνητική μονάδα για την τηλεργασία, που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τον συνδικαλιστή και ερευνητή Yves Lasfargue, υπό την αιγίδα των στελεχών CFDT. Το Obergo διέκοψε τη δραστηριότητά του μετά τον θάνατο του ιδρυτή του, τον Ιούλιο του 2019.

Επιμέλεια: Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: