Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Στη Βουλή το «τριπλό» ν/σ που ανοίγει την κερκόπορτα για ιδιωτικοποίηση του νερού

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου), εισήχθη σήμερα το πολυνομοσχέδιο με τίτλο: «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος».
Το εν λόγω πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά συγχωνεύει τρία επιμέρους νομοσχέδια (1. μετατροπή της ΡΑΕ σε ΡΑΑΕΥ, 2. προστασία περιβάλλοντος και 3. ΑΠΕ & ενεργειακές κοινότητες) σε ένα.
Συνολικά, το νομοσχέδιο έχει 263 άρθρα, ένα από τα οποία ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο πλαίσιο αυτό, αφαιρείται από το αρμόδιο Υπουργείο η διαχείριση της υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης, η οποία μεταφέρεται στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), η οποία μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων).
Επίσης, το νομοσχέδιο εμπεριέχει αμφιλεγόμενες διατάξεις όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, αγγίζοντας τα όρια της παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Υπενθυμίζεται ότι η διαβούλευση για το επιμέρους ν/σ περί «προστασία του περιβάλλοντος» ορίστηκε να έχει διάρκεια μόλις 4 ημέρες, στις οποίες περιλαμβανόταν το τριήμερο της αργίας της Καθαράς Δευτέρας.
Έντονες αντιδράσεις
Με άξονα την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του νερού, κοινοβουλευτικά κόμματα εξέφρασαν τη σφοδρή αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. «για άλλη μία φορά αγνοεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, που από το 2014 έως και πολύ πρόσφατα, έχουν αποτρέψει έως σήμερα την ιδιωτικοποίηση του νερού και την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και προσπαθεί με το προτεινόμενο ν/σ, που είναι αμφίβολης συνταγματικότητας, να υλοποιήσει την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης».
Σε ανάλογο πνεύμα και το ΜέΡΑ25, που υπογράμμισε πως «εν μέσω της τραγωδίας των Τεμπών, η κυβέρνηση σπεύδει με νομοσχέδιο να στρώσει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του νερού, δημιουργώντας μία ανεξάρτητη αρχή – τέρας, η οποία θα έχει υπό την ευθύνη της την Ενέργεια, τα Απόβλητα και το Νερό!».
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Υπεράσπιση των κοινών αγαθών Καμία ιδιωτικοποίηση του νερού – Ενίσχυση των υποδομών»
Την ώρα που όλη η χώρα πενθεί μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη και ζητάει πειστικές απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα, για την κυβέρνηση της ΝΔ αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα ή και ευκαιρία, καθώς οι «δουλειές» φαίνεται πως δεν μπορούν να περιμένουν.. Η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο ξανά το νερό.
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες το ΥΠΕΝ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τρία (3) νομοσχέδια με σημαντικότατες ρυθμίσεις για τα νερά, τα δάση, τη βιοποικιλότητα, τις ΑΠΕ, την ενεργειακή δημοκρατία, τα απορρίμματα, την χωροταξία και πολεοδομία, τα λατομεία και μεταλλεία και την ενέργεια και μάλιστα με ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης. Το ένα εξ’ αυτών μάλιστα είχε διάρκεια διαβούλευσης τέσσερεις (4) μέρες οι τρεις εκ των οποίων ήταν σαββατοκύριακο και αργία!
Το νερό είναι δημόσιο/κοινωνικό (κοινό) αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή και όχι εμπόρευμα, και οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παρέχονται από φορείς (υπηρεσίες – εταιρείες) κοινής ωφέλειας κατά τρόπο μονοπωλιακό. Η Κυβέρνηση της ΝΔ με το ν/σ που έχει καταθέσει στη Βουλή, σχεδιάζει να δημιουργήσει «αγορά» για την παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και θεσμοθετεί την Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων. Εν ολίγοις, ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού!
Η δημιουργία της ρυθμιστικής αρχής υδάτων θα γίνει με την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Για να δημιουργηθεί αυτή η νέα αγορά παρόχων υπηρεσιών ύδατος, δηλαδή των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης, η νέα ρυθμιστική αρχή υδάτων, στην οποία είναι καθολικά αντίθετοι περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις και εταιρείες ύδρευσης & αποχέτευσης, η ΚΕΔΕ και η Ένωση των ΔΕΥΑ, συγκεντρώνει αρμοδιότητες που σήμερα ανήκουν στο ΥΠΕΝ ή σε επιτροπές που καταργούνται, όπως η Εθνική Επιτροπή Υδάτων.
Η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων θα μπορεί να σχεδιάζει και να προτείνει συγχωνεύσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ΠΥΥ) και θα πιστοποιεί τους ΠΥΥ με βασικά κριτήρια (α) τον έλεγχο της οικονομικής τους βιωσιμότητας, παρά το γεγονός ότι οι ΠΥΥ παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, και (β) το αν πετυχαίνουν την πλήρη ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, κριτήριο που θα τους αναγκάσει σε αυξήσεις στα αντίστοιχα τιμολόγια.
Η δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, εκτός του ότι αποτελεί ιδεολογική εμμονή της Κυβέρνησης και εξ’ αυτού, ο ορισμός της ως προαπαιτούμενο στο Ταμείο Ανάκαμψης, συμφωνεί με την συγκεντρωτική της λογική στη διακυβέρνηση (επιτελικό κράτος). Έτσι καταργούνται επιτροπές και διαδικασίες όπως η Εθνική Επιτροπή Υδάτων που είναι βασικός θεσμός διαβούλευσης αλλά και ενημέρωσης της Βουλής και περιορίζεται τόσο η συμμετοχή των εμπλεκομένων όσο και η ουσιαστική διαβούλευση, που είναι και βασική θέση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μία φορά αγνοεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, που από το 2014 έως και πολύ πρόσφατα, έχουν αποτρέψει έως σήμερα την ιδιωτικοποίηση του νερού και την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και προσπαθεί με το προτεινόμενο ν/σ, που είναι αμφίβολης συνταγματικότητας, να υλοποιήσει την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης.
Κεντρική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η υπεράσπιση του ανθρώπινου και κοινωνικού δικαιώματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, το νερό, την υγεία και τελικά το περιβάλλον. Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διασφαλίσει πως το νερό θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.
Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25
«Εν μέσω της τραγωδίας των Τεμπών, η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του νερού – Να μην επαναλάβουμε το λάθος»
Εν μέσω της τραγωδίας των Τεμπών, η κυβέρνηση σπεύδει με νομοσχέδιο να στρώσει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του νερού, δημιουργώντας μία ανεξάρτητη αρχή – τέρας, η οποία θα έχει υπό την ευθύνη της την Ενέργεια, τα Απόβλητα και το Νερό! Δεν έχει υπάρξει καμία διαβούλευση για το θέμα: 1η Μαρτίου κατατέθηκε στη Βουλή, οδηγείται προς συζήτηση στις επιτροπές και σε ψηφοφορία άμεσα. Η νέα αυτή Αρχή – Τέρας θα έχει αρμοδιότητα «την οργάνωση, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος και την τιμολόγηση της παροχής υπηρεσιών ύδατος…».
Η πρεμούρα δημιουργίας ανεξάρτητων αρχών σε πεδία που αφορούν αγαθά έχει μόνο μία ερμηνεία: τον κατακερματισμό, την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση τους. Ο τρόπος και ο χρονισμός κατάθεσης του νομοσχεδίου ώρες μετά τη τραγωδία στα Τέμπη, η αποφυγή οποιασδήποτε σχετικής διαβούλευσης και η απουσία αναφοράς στα ΜΜΕ συντείνουν στο σκοτεινό του θέματος.
Υπενθυμίζουμε ότι την περίοδο 1990-1993, ένας άλλος Μητσοτάκης, ο πατέρας του πρωθυπουργού, επιχείρησε να δημιουργήσει το ιδεολογικό πλαίσιο εμπορευματοποίησης του νερού, μιλώντας για τη δήθεν σπατάλη του νερού (υπενθυμίζουμε ότι τότε η τρομοκρατία που έπαιζε από τα μέσα ήταν η λειψυδρία με καθημερινές ανακοινώσεις της στάθμης των υδάτων σε Μαραθώνα και Υλίκη), κλείνοντας όλες τις δημόσιες βρύσες και ουρητήρια ακριβώς επειδή γινόταν σπατάλη, παίζοντας το οικονομικίστικο χαρτί του κόστους ευκαιρίας και της τιμολόγησης του νερού σε υψηλές τιμές για να «γίνει σεβαστή η σπατάλη του». Ο υιός έρχεται 30 χρόνια μετά να νομοθετήσει και τα δύο, λίγο πριν τις εκλογές, στη «ζούλα».
Η Ολιγαρχία δραστηριοποιείται στην Ενέργεια, στα Απόβλητα (όχι όσο θα ήθελε) και έχει ως στόχο το νερό, το υπέρτατο αγαθό. Η δημιουργία μιας Αρχής που τα βάζει μέσα όλα, και την Ενέργεια και το Νερό και τα Απορρίμματα/Απόβλητα, μας οδηγεί σε μία και μόνο σκέψη: ότι αυτή η Αρχή -Τέρας θα αποτελεί την βιτρίνα του καρτέλ που τώρα διαφεντεύει ολιγοπωλιακά την ενέργεια μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Το ΜέΡΑ25 επαναλαμβάνει: Το νερό και οι υποδομές παροχής του πρέπει να παραμείνουν δημόσιες. Ο κατακερματισμός των υπηρεσιών και του δημοσίου πλούτου δεν γίνεται για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, αλλά για να πλουτίσουν οι εγχώριοι και διεθνείς ολιγάρχες, ενώ το πραγματικό κόστος διαχείρισης θα συνεχίσει να επιβαρύνει τους φορολογούμενους. Αυτό είναι ένα μάθημα που μάθαμε θρηνώντας νεκρούς. Οφείλουμε να μην επαναλάβουμε το λάθος.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: