Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Μαζικά πυρά κατά των «υποδείξεων» Μητσοτάκη σε Ντογιάκο

Ακόμα μια ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς κλιμακώνεται η οργή για το έγκλημα στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς.
Εν μέσω κατακραυγής λοιπόν και με νωπή την υποκριτική συγγνώμη που ζήτησε την Κυριακή, ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο –με προκάλυμμα την ανάγκη για ταχύτατη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα–, επιχειρώντας ουσιαστικά να επιβάλει το πόρισμα της επιτροπής που έχει ο ίδιος διορίσει ως μέρος της δικογραφίας.
Κάνοντας «υποδείξεις» στον εισαγγελέα και παίζοντας στα όρια του Συντάγματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Ντογιάκο να προχωρήσει «ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων», προσθέτοντας πως «με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμα της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας».
«Παραβίαση Συντάγματος και διάκρισης εξουσιών»
Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα παρέμβαση Μητσοτάκη προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Μεταξύ άλλων, η επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, αποσαφήνισε ότι οι δικαστικές αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο, για να κρίνουν ποιοι και κατά πόσον ευθύνονται για την τραγωδία των Τεμπών. Όπως τόνισε, η συγκρότηση και ενεργοποίηση οποιασδήποτε επιτροπής και η σύνταξη πορίσματος, για την ίδια αυτή υπόθεση, παραβιάζει το Σύνταγμα και συνιστά καταφανή προσπάθεια επηρεασμού της δικαστικής κρίσης.
Παράλληλα η κ. Θάνου υπογράμμισε ότι αποτελεί «παραβίαση της Συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών και η σημερινή επιστολή- υπόδειξη του προέδρου της Εκτελεστικής εξουσίας- πρωθυπουργού προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη- ανακριτή και για συνέχιση της ποινικής έρευνας, παράλληλα με την έρευνα της διορισθείσας από την κυβέρνηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, της οποίας το πόρισμα, σύμφωνα με την υπόδειξη της εν λόγω επιστολής, θα καταστεί μέρος της δικογραφίας!!!».
Καταλήγοντας, στη δήλωσή της, η κ. Θάνου επισήμανε με νόημα ότι «οι δικαστικές αρχές οφείλουν να διενεργούν τις κατά τους νόμους απαιτούμενες ενέργειες, ανεξάρτητα από προτροπές και υποδείξεις οποιουδήποτε».
«Υποδεικνύει στον εισαγγελέα να καταστήσει μέρος της δικογραφίας το πόρισμα»
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτη επιχείρηση παρέμβασης» του πρωθυπουργού στη Δικαιοσύνη, σημειώνοντας με νόημα: «Αφού διόρισε μόνος του μία Επιτροπή που θα ελέγξει την κυβέρνησή του, τώρα υποδεικνύει εμμέσως στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καταστήσει μέρος της δικογραφίας το πόρισμα των εκλεκτών του».
Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «οι αναγκαίες πραγματογνωμοσύνες για τα αίτια της τραγωδίας θα διενεργηθούν με βάση όσα προβλέπει ο νόμος και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και όχι από οποιαδήποτε Επιτροπή της αρεσκείας του. Οι Δικαστές ανταποκρινόμενοι στο θεσμικό τους ρόλο καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο τους».
«Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να λειτουργεί "με εντολή Μητσοτάκη"»
Σε ανάλογο πνεύμα και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝ.ΑΛΛ., που σημειώνει πως «το περιεχόμενο και το ύφος της σημερινής επιστολής του Πρωθυπουργού προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταδεικνύουν πώς αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία τους θεσμούς της Πολιτείας».
«Όχι, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να λειτουργεί "με εντολή Μητσοτάκη". Ούτε επιτρέπεται στον κ. Πρωθυπουργό να εκδίδει κατευθυντήριες οδηγίες προς δικαστές και εισαγγελείς για αυτονόητες οφειλόμενες ενέργειες και διαδικασίες σε ανοιχτές ποινικές δικογραφίες», ξεκαθαρίζει επίσης το ΠΑΣΟΚ.
Αφού επιτίθεται στον υπουργό Ανάπτυξης για τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα («Την ίδια ώρα, ο λαλίστατος Άδωνις Γεωργιάδης προσβάλλει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού επιχειρώντας χυδαία να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες για τον θάνατο 57 συμπολιτών μας. Ας μην ψάχνουν καταφύγιο σε φτηνά μικροκομματικά παιχνίδια και ας ανταποκριθούν στη σοβαρότητα των στιγμών»), το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη τονίζει τα εξής:
«Σε κάθε ισχυρή δημοκρατία, η Δικαιοσύνη γνωρίζει την αποστολή της, τον τρόπο λειτουργίας της και την αξία των αποδεικτικών μέσων. Δεν περιμένει κανέναν να της υποδείξει πότε και πώς θα κινηθεί. Είμαστε βέβαιοι ότι έτσι πράττει και θα πράξει και στην υπόθεση των Τεμπών. Ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη.»

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: