Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

H Ακρόπολη στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης

Παρουσιάστηκε in situ από την καθ’ ύλην αρμόδια δημιουργική ομάδα η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας Cosmote Chronos που «ζωντανεύει» σε κινητά τηλέφωνα και tablets και σε περιβάλλον δικτύου 5G τον Παρθενώνα της κλασικής περιόδου με το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου του Φειδία, το τέμενος της Βραυρωνίας Αρτέμιδος κ.ά.
Η πλούσια εικονογράφηση και η σχεδιαστική αναπαράσταση των μνημείων της Ακρόπολης, έτσι όπως έχουν αποδοθεί τα τελευταία 150 χρόνια από αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες στη διεθνή βιβλιογραφία ζωντανεύοντας στη σύγχρονη εποχή τα μνημεία του Βράχου και τα έργα «ανυπέρβλητης ομορφιάς» που βρίσκονταν εκεί κατά την περίοδο της αρχαιότητας, περνούν από το χαρτί σε κινητά τηλέφωνα και tablets. Πολίτες του περασμένου αιώνα θα συνεχίσουν, ίσως, να κρατούν ανά χείρας κατά την περιήγησή τους ή να συμβουλεύονται πολύτιμες εκδόσεις που αναπαριστούν τον Παρθενώνα στο μεγαλείο του και τον γλυπτό του διάκοσμο ακέραιο. Οι νεότεροι πάλι σίγουρα θα επιλέξουν να λαμβάνουν πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές συσκευές τους.
Χθες παρουσιάστηκε στην Ακρόπολη από τη δημιουργική ομάδα της Cosmote (κυρίως γυναίκες πανέξυπνες και δυναμικές με μεγάλη γκάμα γνώσεων και εξειδίκευση στις σύγχρονες τεχνολογίες) η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας Cosmote Chronos. Η εφαρμογή «ζωντανεύει» σε κινητά τηλέφωνα και tablets σε περιβάλλον δικτύου 5G -είτε βρίσκεσαι στην Ακρόπολη είτε σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου- τον Παρθενώνα της κλασικής περιόδου εσωτερικά και εξωτερικά, με το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου του Φειδία να αναπαριστάται σε φυσικό μέγεθος. Το τέμενος της Βραυρωνίας Αρτέμιδος που ήταν προστάτιδα των εγκύων και βρισκόταν δεξιά των Προπυλαίων, τη στενόμακρη Χαλκοθήκη που χρησιμοποιούσαν για τα χάλκινα αναθήματα προς τη θεά Αθηνά αλλά και όπλα (δεν σώζονται σήμερα), το Ωδείο Ηρώδου Αττικού με το ξύλινο πάτωμα και τη στέγη του. Η εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν στο ελληνικό και διεθνές κοινό και εκτός από τη χρήση τεχνολογιών αιχμής αξιοποιεί δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της ψηφιακής βοηθού, της «Κλειούς», η οποία συνομιλεί με τους πραγματικούς ή τους εικονικούς επισκέπτες σε πραγματικό χρόνο. Το avatar έχει τη δυνατότητα να απαντήσει σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις για την Ακρόπολη στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Η εφαρμογή είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και της Cosmote, με τη στήριξη και του Μουσείου Ακροπόλεως, στο πλαίσιο της Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας. Οι προετοιμασίες κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια και την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου μαζί με τις απαντήσεις της «Κλειούς» ανέλαβε ο Πάνος Βαλαβάνης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την ομάδα του και αρχαιολόγους του υπουργείου Πολιτισμού. Το ιστορικό της περιεχόμενο έλαβε και τη θετική γνωμοδότηση των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Στελέχη της Cosmote απάντησαν στην «Εφ.Συν.», που παρευρέθηκε στην επίσημη παρουσίαση, ότι το copyright ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού. Φυσικά η αυτόματη ξενάγηση με την «Κλειώ» στα συγκεκριμένα μνημεία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη, ενώ η εφαρμογή που χαρακτηρίζεται «καινοτόμα» και «πρωτοποριακή» θεωρείται εργαλείο για τους επισκέπτες και τους ξεναγούς και φυσικά τους διεθνείς επισκέπτες που θα τη χρησιμοποιήσουν για να αντλήσουν πληροφορίες για την πολιτιστική κληρονομιά μας.
Στην ερώτησή μας πώς αποφάσισε η Cosmote να προβεί στη συγκεκριμένη εφαρμογή και ποιο είναι το όφελος, μας απάντησε η Λιάνα Μόσχου, διευθύντρια Στρατηγικής και Επικοινωνίας Μάρκετινγκ του ομίλου. «Δεν είναι εμπορική πρόταση από την οποία βγάζουμε χρήματα. Ακριβώς το αντίθετο. Παρέχουμε δωρεάν την εφαρμογή σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη βρίσκεται ο ενδιαφερόμενος. Στη στρατηγική της Cosmote ο πολιτισμός κατέχει σταθερή αξία εδώ και πολλά χρόνια, είτε αφορά το free WiFi σε αρχαιολογικούς χώρους είτε ενέργειες που αφορούν αρχαιολογικές ανασκαφές, όπως στην Κέρο, είτε το History channel που προσπαθεί να αναδείξει τον πολιτισμό μας. Δεν υπάρχει εμπορική διάσταση, αλλά βασίζεται σε αυτό που δηλώνουμε, «ένας κόσμος καλύτερος για όλους» μέσω της τεχνολογίας που είναι σταθερά πλέον στη ζωή μας. Οσο περισσότερο την αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών τόσο καλύτερο θα είναι σε συνολικό επίπεδο. Η Ακρόπολη είναι σύμβολο του δυτικού πολιτισμού και αυτή η εφαρμογή είναι μια προσφορά στην κοινωνία και στον πολιτισμό μας για να συμβάλουμε στη διάδοσή του εντός και εκτός συνόρων. Νιώθουμε περήφανοι για την εφαρμογή, για την εγκυρότητα της πληροφορίας και για το όφελος που προσφέρει».
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο Googleplay και το Appstore για κινητές συσκευές Αndroid και iOS. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi.

Η συζήτηση για τη χρήση νέων τεχνολογιών και την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα για κινδύνους κατάχρησης και μεροληψίας, ενώ την ίδια στιγμή οι υπέρμαχοι κάνουν λόγο για μια πραγματικότητα που ήρθε για να μείνει και να επηρεάσει την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.
Σίγουρα υπάρχουν οφέλη όπως και κίνδυνοι για το άμεσο και το απώτερο μέλλον.

Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: