Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Τελεσίδικη καταδίκη για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Καταρρέουν οι ισχυρισμοί περί «σκευωρίας» μετά και την τελεσίδικη καταδίκη του επί 15ετία διευθυντή του «αμαρτωλού ταμείου», Γ. Βλαντή. ● Αθώος κρίθηκε ο πρώην πρόεδρος Γ. Τσακοπιάκος.
Τελεσίδικη καταδίκη επέβαλε με χθεσινή ετυμηγορία του το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στον πρώην και επί 15ετία (2002-2017) διευθυντή του –γνωστού και ως «αμαρτωλού»– Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, Γ. Βλαντή, για την υπεξαγωγή των βιβλίων πρωτοκόλλου τριών ετών (2015-2017) και των πρακτικών των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.
Χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, ο στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου του Ταμείου –για την ίδια 15ετία– Γ. Τσακοπιάκου καταδικάστηκε στον δεύτερο βαθμό με ποινή φυλάκισης 7 μηνών (αντί 8 μηνών που προέβλεπε η πρωτόδικη απόφαση) με τριετή αναστολή. Αθώος κρίθηκε ο Γ. Τσακοπιάκος, όπως επίσης αθωώθηκαν και οι Π. Σταθουλόπουλος και Γ. Τζανάκης (μέλη της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ που εκπροσωπούσαν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού στη διοίκηση του Ταμείου) από την κατηγορία της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας, για την περίοδο που το Ταμείο τελούσε υπό κατάληψη.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται για δεύτερη φορά να καταρρίψει τους περί «σκευωρίας» ισχυρισμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι υπήρχε εσκεμμένη υπεξαγωγή εγγράφων. Με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ κάνει λόγο για «πανηγυρική αθώωση του Προέδρου της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, Γιάννη Τσακοπιάκου, και των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, Γιάννη Τζανάκη και Παναγιώτη Σταθουλόπουλου» και υποστηρίζει ότι μπήκε «τέλος στο “κυνήγι μαγισσών” που τεχνηέντως στήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», αποκρύπτοντας ωστόσο τα πλήρη γεγονότα και συγκεκριμένα την καταδίκη του στενού συνεργάτη του πρώην προέδρου του Ταμείου. Αναμένεται η καθαρογραφή της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου προκειμένου να εξεταστούν ενδεχόμενες νέες νομικές κινήσεις.
Βάσει της χθεσινής απόφασης οι προαναφερθέντες ισχυρισμοί δεν μπορούν να έχουν κανένα έρεισμα στην επικείμενη δίκη, και πάλι με επίκεντρο το ίδιο Ταμείο, για την περιβόητη υπόθεση των εικονικών δανείων της περιόδου 2012-2014, κατά την οποία πρόεδρος και διευθυντής ήταν οι κ. Τσακοπιάκος και Βλαντής αντίστοιχα. Πρόκειται για την πιο «βαριά» υπόθεση του Ταμείου που θα απασχολήσει τις δικαστικές αίθουσες. Σύμφωνα με τη δικογραφία, χορηγήθηκαν πλαστά δάνεια στο όνομα 133 υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς όμως οι «δανειολήπτες» να έχουν ζητήσει ή εισπράξει τα δάνεια. Η ζημία σε βάρος του Δημοσίου υπολογίζεται σε 282.500 ευρώ.
Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, με 14 μέλη πρώην διοικητικών συμβουλίων του Ταμείου να αντιμετωπίζουν τις εξής πέντε κατηγορίες: α) συγκρότηση κι ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, β) πλαστογραφία, γ) ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ε) υπεξαίρεση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Ο Γ. Τσακοπιάκος έχει παραδεχτεί ότι συμπεριλαμβάνεται στους κατηγορούμενος.
Βαρύτητα στην επικείμενη δίκη αποκτά η απόφαση που έχει ήδη λάβει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο –στο πλαίσιο της υπόθεσης για την υπεξαγωγή εγγράφων– ότι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας αποτελεί δημόσια υπηρεσία και επομένως προστατεύεται ποινικά όπως κάθε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου.
Η απόφαση για τον δημόσιο χαρακτήρα του Ταμείου θα συνδεθεί και με έτερη υπόθεση, συγκεκριμένα τα ευρήματα του διαχειριστικού ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που έκριναν μη νόμιμες και εκτός σκοπών του Ταμείου δαπάνες ύψους εκατομμυρίων ευρώ (περίοδος 2005-2016). Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις για το αδίκημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου, σε συνολικά 29 μέλη πρώην διοικήσεων του Ταμείου.

Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: