Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Εθνικές Εκλογές 21ης Μαΐου 2023: Οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά των 6 πρώτων κομμάτων στον Νομό Πέλλας - Τα «προπύργια» και τα «παράδοξα»

Τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων στον νομό Πέλλας, με εξαίρεση το ΚΚΕ και την Νίκη, είναι κατά προσέγγιση σχετικά κοντά σ' αυτά της επικράτειας. Μπορεί πληθυσμιακά οι παρακάτω οικισμοί του νομού Πέλλας να μην λένε και πολλά καταγράφοντας μόνο την εκλογική τους δύναμη, αλλά τα εκλογικά ποσοστά των πρώτων 6 κομμάτων των Εθνικών Εκλογών 21ης Μαΐου 2023 σ' αυτές τις περιοχές, είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτα και κάποια εντυπωσιακά...
Λεπτοκαρυά Γιαννιτσών
Το «φαινόμενο της πεταλούδας» που προκάλεσε τον ισχυρό άνεμο ανάπτυξης και ευημερίας στην ελληνική επικράτεια αλλά και στον πλανήτη κρίνοντας κι από τα καθεστωτικά εκλογικά αποτελέσματα που προέκυψαν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, πρέπει να θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ξεκίνησε από την Λεπτοκαρυά Γιαννιτσών, όπου το κυβερνών κόμμα της ΝΔ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του στον Νομό Πέλλας (65,41%), κι ένα από τα μεγαλύτερα ίσως της επικράτειας.

Και για το δημογραφικό πρόβλημα που έχει προκαλέσει την μείωση και του δικού της πληθυσμού κατά 30% περίπου από την προηγούμενη απογραφή και την τείνει προς ολοκληρωτική εξαφάνιση, δεν έχει καμία σημασία και φυσικά καμία ευθύνη δεν φέρει το σημερινό κυβερνών κόμμα που έχει κυβερνήσει τη χώρα για πολλές τετραετίες και στο παρελθόν και σήμερα... Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια δεν πέρασαν ποτέ από την Λεπτοκαρυά, που παραμένει «άσπιλη και αμόλυντη» από τέτοιες κακές πρακτικές, που βρήκαν όλη την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία...
Ξανθόγεια Έδεσσας
Τα Ξανθόγεια Έδεσσας είναι το προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομό Πέλλας (53,85%), που ίσως ξέμειναν κάποιοι περισσότεροι αγανακτισμένοι της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και των πρώτων μνημονιακών χρόνων και μάλλον η γεωγραφική του θέση δεν δικαιολογεί αυτό το υψηλότατο ποσοστό, που θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται σε κάποια γωνιά της Ροδόπης και όχι της συντηρητικής διαχρονικά Πέλλας. Ίσως και οι εκεί ελεύθεροι επαγγελματίες να μην υπερφορολογήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (φορολόγηση 83% από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και 17% από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέχρι το 2019) και να ένιωσαν στο πετσί τους την υπερφορολόγηση από την έμμεση φορολογία σήμερα με επιβάρυνση αρκετών δισεκατομμυρίων στους προϋπολογισμούς τους, να θυμήθηκαν τις μεγάλες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές τους στην προηγούμενη διακυβέρνηση, που αυξήθηκαν πριν λίγο καιρό από την παρούσα, κυβέρνηση, οι εκεί συνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ να επανέφεραν στην ασθενή λόγω και ηλικίας μνήμη τους ότι ήταν μνημονιακή δέσμευση του πρώτου μνημονίου και θεσμοθετήθηκαν ισοδύναμα για το περιορισμό των απωλειών τους, την 13η σύνταξη που έχασαν ξαφνικά και τα αναδρομικά που δεν πήραν ποτέ, ενώ είχαν αντίθετες διαβεβαιώσεις, όπως επίσης ότι και οι πρόσφατες αυξήσεις στις συντάξεις ήταν νομοθέτημα της προηγούμενης κυβέρνησης και οικειοποιήθηκε η παρούσα, οι εκεί κάτοικοι να είδαν με τα μάτια τους την μείωση του ΕΝΦΙΑ που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και οικειοποιήθηκε επίσης η παρούσα, να είδαν την μεγάλη αισχροκέρδεια στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα πρατήρια καυσίμων, οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν βρήκαν τις υποσχόμενες από τον πρωθυπουργό πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές, ενώ δεν είδαν ούτε ένα ευρώ την περίοδο της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης όταν πριν μερικά χρόνια έπαιρναν κάποια βοηθήματα όπως όλες οι ευπαθείς επαγγελματικά και κοινωνικά ομάδες, να είδαν και πολλά άλλα που δεν μπόρεσαν να διακρίνουν από την «πετσωμένη» καθημερινή τους ενημέρωση, που είδαν όλοι οι υπόλοιποι που έβαψαν «γαλάζια» την πατρίδα.

Νέα Ζωή Σκύδρας
Στη Νέα Ζωή Σκύδρας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θυμίζει με την πρωτιά και τα ποσοστά του (46,81%), το παλιό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80 με τον Ανδρέα Παπανδρεου, αφού μάλλον οι κάτοικοι του δεν διέκριναν ή δεν τους απασχόλησε ιδιαίτερα, η «αναγκαστική» απουσία και λόγω ευρωβουλής, του επικεφαλής κ. Ανδρουλάκη από τα κοινοβουλευτικά πράγματα της χώρας.

Φιλώτεια Αλμωπίας
Η Φιλώτεια Αλμωπίας είναι το Κρεμλίνο του νομού Πέλλας, με το ΚΚΕ να πιάνει ποσοστά ενωμένου συνασπισμού της δεκαετίας του '90 (13,97%), όταν και συγκυβέρνησε με τον πατέρα Μητσοτάκη. Ίσως ήταν μια κάποια λύσις στα πολιτικά «αδιέξοδα» που κινείται το ΚΚΕ και στην παρούσα πολιτική συγκυρία, μήπως και θυμηθεί ότι καλοί οι δρόμοι, οι πλατείες και οι χώροι δουλειάς, αλλά ο λαός χρειάζεται και την δική του έστω μικρή κυβερνητική συμβολή κάποια στιγμή, ώστε να του προσφέρει κάτι απ' αυτά που πρεσβεύει ή να εμποδίσει τέλος πάντων κάτι απ' αυτά που βλάπτουν την χώρα, την κοινωνία και την εργασία...

Νερόμυλοι Αλμωπίας
Η πολιτική Λύση φαίνεται πως βρέθηκε σ' αυτές τις εκλογές για τους κατοίκους των Νερόμυλων Αλμωπίας και δεν ήταν άλλη από την Ελληνική του κ. Βελόπουλου, που συγκέντρωσε ένα πολύ μεγάλο εκλογικό ποσοστό (και ίσως ένα από τα μεγαλύτερα της επικράτειας) σ' αυτόν τον οικισμό (18,59%) του νομού Πέλλας, όπου μάλιστα θα μπορούσε να είναι και αξιωματική αντιπολίτευση αν μιλούσαμε για την επικράτεια, αφού κατέλαβε και την 2η θέση.

Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών
Στο Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών καταγράφεται όχι πληθυσμιακά, μιας και μιλάμε για τμήμα «οικογενειακής» υπόθεσης ελάχιστων κατοίκων, αλλά ποσοστιαία το μεγαλύτερο ποσοστό της Νίκης - Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα στον νομό Πέλλας (15,79%), έστω κι αν δεν εδράζει εκεί κάποια σημαντική εκκλησία ή κάποιο αξιομνημόνευτο μοναστήρι, αλλά λόγω υψόμετρου και της πεδιάδας των Γιαννιτσών, ίσως φαίνεται το σπίτι του επικεφαλής κ. Νατσιού στο Μοσχοχώρι Πιερίας.

Ασβεσταριό Γιαννιτσών

Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών

Κρανέα Σκύδρας
Σε κάποια «παράδοξα» αν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς έτσι σε εκλογές που έχουμε δει σχεδόν τα πάντα, υπάρχουν μοναδικά τμήματα σε μικρούς οικισμούς, που ενώ απαριθμούν μονοψήφιο αριθμό ψηφισάντων ψηφοφόρων, στην κάλπη καταγράφεται ψήφος σε αρκετά κόμματα! Αξιοσημείωτη δε είναι και η αποχή, σε ποσοστό τεράστιο αναλογικά... Τέτοια παραδείγματα έχουμε και στο νομό Πέλλας με κορυφαίο το Ασβεσταριό Γιαννιτσών, που ενώ απαριθμεί 25 εγγεγραμμένους, αυτοί που ψήφισαν ήταν 7 (αποχή 72%) και ψήφο έλαβαν 5 κόμματα, με τα 4 απ' αυτά να ισοβαθμούν στην 2η θέση! Στο δε Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών στο οποίο έγινε αναφορά παραπάνω για άλλο λόγο, με 20 ψηφίσαντες, ψήφο έλαβαν 4 κόμματα! Υπάρχουν δε κι άλλοι αρκετά μεγαλύτεροι αλλά ολιγάριθμοι και πάλι πληθυσμιακά οικισμοί των 100 ή των 200 ψηφισάντων κατοίκων, που έχουν μοιραστεί μέχρι και σε 20 κομματικούς σχηματισμούς! Τέλος στην Κρανέα Σκύδρας που όπως φαίνεται ανακάλυψαν την «φωτιά» και είδαν «το φως το αληθινό», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέλαβε την 5η θέση με μονοψήφιο αριθμό ψήφων, αφού τον υποσκέλισαν αν εξαιρέσουμε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που κατέγραψε μια δυναμική ειδικότερα στην περιοχή της Σκύδρας έχοντας υποψήφια την κα Αλεξανδρίδου και η Ελληνική Λύση και η Νίκη!
Περιφέρεια Εξωτερικού
Σάρωσε το κυβερνών κόμμα και σε όλον σχεδόν τον πλανήτη, αφού προφανώς στους απανταχού μετανάστες μας «διέφυγαν» οι λόγοι και οι αιτίες που βρίσκονται εκεί που βρίσκονται και ποιος με τις πολιτικές του διαχρονικά τους προκάλεσε! Απομένουν τα εκλογικά τμήματα του υπόλοιπου Γαλαξία, για να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα...
*Με την πολύ μικρή επιφύλαξη, να παραλείφθηκε ή να διέφυγε από την προσωπική μου έρευνα κάποιος οικισμός, που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στα παραπάνω στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τα επίσημα αποτελέσματα του ΥΠ.ΕΣ.
Εκλογική Περιφέρεια Πέλλας
Π.Ε. Πέλλας
Νομός Πέλλας - Χάρτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: