Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Καταγγελίες για παρακολούθηση Κιλιτσντάρογλου από τις τουρκικές αρχές ασφαλείας

Συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως λίγες μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.
Γερμανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον τεσσάρων ατόμων για μη εξουσιοδοτημένη πώληση λογισμικού κατασκοπείας στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, με τον ισχυρισμό ότι λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Οι κατηγορίες αναφέρουν ότι πρώην υπάλληλοι εταιρείας με την επωνυμία FinFisher παραβίασαν σκόπιμα τους γερμανικούς κανόνες εξαγωγών, δρομολογώντας τις πωλήσεις μέσω βουλγαρικής εταιρείας για να παρακάμψουν τις άδειες που απαιτούνται για την πώληση λογισμικού παρακολούθησης εκτός Ε.Ε.
Το λογισμικό FinSpy φέρεται να κατέληξε στα χέρια των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίες σύμφωνα με τους εισαγγελείς είχαν στόχο ακτιβιστές το 2017, χρησιμοποιώντας ψεύτικους ιστότοπους που φέρεται να συνδέονται με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αντίπαλο του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, την ερχόμενη Κυριακή.
Οι Γερμανοί εισαγγελείς δήλωσαν τη Δευτέρα ότι το FinSpy «κατέβηκε και εγκαταστάθηκε στην Τουρκία» και συνοδεύτηκε από εκπαίδευση για τη χρήση του». Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η συμφωνία μεταξύ της FinFisher και της τουρκικής κυβέρνησης είχε αξία περίπου 5 εκατ. ευρώ.
Η συμμαχία της αντιπολίτευσης υπό τον Κιλιτσντάρογλου –που είχε χαμηλά ποσοστά στον α' γύρο των εκλογών, παρά τις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν και της έδιναν προβάδισμα νίκης– έχει υποστηρίξει πως υπάρχουν άνισες συνθήκες προεκλογικής μάχης, εν μέρει επειδή ο Ερντογάν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει κρατικούς πόρους.
Η φερόμενη χρήση του λογισμικού κατασκοπείας στις υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας το 2017 έγινε ένα χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν. Το αποτυχημένο πραξικόπημα πυροδότησε ευρεία καταστολή στον στρατό, στην κυβέρνηση και στον ακαδημαϊκό κόσμο.
Οι Γερμανοί εισαγγελείς άρχισαν να ερευνούν τους τέσσερις υπόπτους το 2019, όταν αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίστηκαν ότι το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει την αντιπολίτευση στην Τουρκία.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: