Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Αστείες δικαιολογίες για το φιάσκο με την Τράπεζα των Θεμάτων

Με κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέδωσαν το μπάχαλο σε κακόβουλες επιθέσεις στην πλατφόρμα •Αύριο θα εξεταστούν οι μαθητές της Γ' Λυκείου που δεν έδωσαν σήμερα εξετάσεις
Τα ξύλινα πόδια του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους αποκαλύφθηκαν για άλλη μια φορά σήμερα, με χιλιάδες μαθητές Λυκείου να περιμένουν μάταια σήμερα το πρωί να δώσουν τις ενδοσχολικές εξετάσεις, καθώς κατέρρευσε η Τράπεζα Θεμάτων. Σε κάποια σχολεία μαθητές σηκώθηκαν και έφυγαν απ' την πολύωρη ταλαιπωρία και σε κάθε περίπτωση οι καθυστερήσεις ήταν μεγάλες.
Τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέδιδαν το μπάχαλο σε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DdoS), ενώ υποστήριξαν κόντρα σε κάθε λογική πως σε ποσοστό άνω του 90% αντιμετωπίστηκε άμεσα το πρόβλημα.
Μετά το νέο επιτελικό φιάσκο, τα δύο υπουργεία διευκρίνισαν ότι οι μαθητές της Γ' λυκείου που δεν ολοκλήρωσαν σήμερα τις εξετάσεις τους θα εξεταστούν κανονικά αύριο, Τρίτη, ενώ όσον αφορά στους μαθητές Α' και Β' Λυκείου που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.
Απ' την άλλη, καθώς σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, έσπευσαν να διευκρινίσουν πως «το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το οποίο δεν μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις».
Η κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
- Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών Λυκείου αντιμετωπίστηκε άμεσα, χάρη στις ενέργειες των υπουργείων, σε περισσότερα από 9 στα 10 σχολεία.
- Δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα για τους μαθητές που δεν ολοκλήρωσαν σήμερα τις εξετάσεις τους: Θα εξεταστούν αύριο κανονικά. Θα σταλεί σχετική εγκύκλιος στα σχολεία.
- Η υπόθεση αφορά αποκλειστικά τις εσωτερικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων. Δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις – που έχουν διακριτό σύστημα μετάδοσης θεμάτων.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Το πρόβλημα: Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).
Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του.
Αντιμετώπιση: Με κοινές ενέργειες του ΙΕΠ και του ΕΔΥΤΕ η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών. Οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9.20, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.
Σημαντική σημείωση: Το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ΔΕΝ μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις.
Μαθητές τρίτης Λυκείου: Σε κάποια σχολεία που δεν πήραν έγκαιρα τα θέματα οι εξεταζόμενοι αποχώρησαν από τα εξεταστικά κέντρα, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους σήμερα.
Έτσι:
- Για τους μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.
- Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο.
- Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα (αφορά λίγες εκατοντάδες άτομα), επίσης θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματά θα βγουν το βράδυ της ίδιας μέρας.
Καυστικά σχόλια απ' την αντιπολίτευση
«Δε χωρούν ψηφιακοί μετασχηματισμοί στο μέλλον των παιδιών μας», σχολιάζει καυστικά το σημερινό «επιτελικό φιάσκο» με θύματα τους μαθητές και καθηγητές των 1.900 λυκείων της χώρας, η Πόπη Τσαπανίδου.
Ο Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ. – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Τσούλιας, τόνισε πως δεν έχει καμία ευθύνη η υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε όλα τα λύκεια της χώρας. «Η ανεπάρκεια της πολιτικής της Ν.Δ. και της διορισμένης από την κ. Κεραμέως διοίκησης του ΙΕΠ προκάλεσε την πρωτοφανή αναστάτωση όλων των λυκείων της χώρας, μαθητών και εκπαιδευτικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα στις ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες», εκτιμάει η ΟΛΜΕ κι επισημαίνει την επιμονή του υπουργείου «να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: