Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Μπορεί εντός να πεινάμε, αλλά έξω... «πάμε καλά»

Όπως πολύ εύστοχα επεσήμανε και ο ΚΙΜΠΙ στο τελευταίο του podcast «The Mitsotakis effect, οι αγορές και το σπήλαιο του Πλάτωνα», η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας από την απερχόμενη κυβέρνηση έχει ενθουσιάσει τις διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και τους αναλυτές των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και ο λόγος είναι προφανής.
Σε αυτό το πνεύμα, καθόλη την προεκλογική περίοδο και μέχρι στο παρά ένα της κάλπης, ξένοι οίκοι, τράπεζες, οργανισμοί πλέκουν το εγκώμιο της χώρας, η οποία, κατά τις αξιολογήσεις τους, «βαδίζει προς τις εκλογές μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας και καλύτερων οικονομικών επιδόσεων...», αδιαφορώντας για το μεγάλο ταξικό χάσμα και την πόλωση στην ελληνική κοινωνία, που αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., για την κατάσταση της ποιότητας ζωής και την υγεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.
Σειρά σήμερα, μία ημέρα πριν από τις εκλογές στη χώρα, πήρε η Goldman Sachs, η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, πάνω από 12 χρόνια αφότου έχασε αυτήν τη σημαντική πιστοληπτική αξιολόγηση, σηματοδοτώντας την ανάκαμψη μιας οικονομίας που κλυδωνίστηκε στη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη».
«Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετική οικονομική ιστορία», αναφέρει ο Φίλιπο Ταντέι, κορυφαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs για τη Νότια Ευρώπη. «Βλέπουμε μια οικονομία που αναπτύσσεται σχεδόν 3% πάνω από τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Κοιτάζοντας μακρύτερα, το 2024 βλέπουμε ότι η διαφορά αυτή θα μειωθεί σε κάτι λιγότερο από 2%, αλλά εξακολουθεί να είναι μια οικονομία που αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από τους ανταγωνιστές της. Επιπλέον, η Ελλάδα βλέπει τον πληθωρισμό να υποχωρεί ταχύτερα (από άλλες χώρες στην ευρωζώνη). Επομένως, σε γενικές γραμμές, είναι μια πολύ θετική εικόνα για την Ελλάδα», εξηγεί ο κ. Ταντέι.
Ο οικονομολόγος επισημαίνει πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ήρθε αργά και σταδιακά, υπενθυμίζοντας πως έχασε περισσότερο από το 1/3 του ΑΕΠ της μέχρι το 2013, αλλά στη συνέχεια άρχισε να ανακάμπτει σιγά-σιγά, πράγμα που σημαίνει ότι και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προσμετρά τη θετική συνεισφορά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., από το 2015 έως το 2019.
Πανηγυρισμοί και για την πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς κατά την προεκλογική περίοδο, που σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέπληξε και τους πιο αισιόδοξους. «Ο πολιτικός κίνδυνος έχει υποβαθμιστεί, προεξοφλώντας την διαμόρφωση κυβερνητικού σχήματος στην επερχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση.
Το Χ.Α. είναι στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως, κινούμενο κοντά σε υψηλά εννέα ετών, κάτι που δείχνει ότι σημαντικά κεφάλαια κατευθύνονται σταδιακά στην Ελλάδα. Όλα δείχνουν ότι οι επενδυτές όχι μόνο δεν φοβούνται το αύριο, αλλά πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει και η επενδυτική βαθμίδα.
Με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν στη δεύτερη θέση των αποδόσεων ανάμεσα στις μεγαλύτερους παγκόσμιους δείκτες, με κέρδη 21,55% το 2023, μετά τον ΜOEX του ρωσικού Χρηματιστηρίου. Την ίδια ώρα ο DAX σημειώνει κέρδη 16,09%, o Cac-40 15,03%, ο S&P 500 9,34%, ενώ ο Dow Jones κερδίζει μόνο 1,17%».
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, την ώρα που τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2022 είναι εκκωφαντικά αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με αυτά o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 26,3% του πληθυσμού της χώρας (2.722.000 άτομα), με την Ελλάδα να έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά τη Βουλγαρία, σε σχέση με τις εννέα ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Κατερίνα Κουτσελάκη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: