Κυριακή 28 Μαΐου 2023

«Αγκάθια» οι άγονοι πλειστηριασμοί

Βελτιώσεις και επιτάχυνση καταχώρισης κτηματολογικών δικαιωμάτων ζητά η Ε.Ε. ● Η έλλειψη χρηματοδότησης για δυνητικούς ενδιαφερόμενους αγοραστές, το πλαίσιο των διαδικασιών και το γεγονός ότι το 78% όσων ολοκληρώθηκαν ήταν ανεπιτυχείς, είναι τα στοιχεία που καταγράφονται με ανησυχία στη 2η Έκθεση Εποπτείας για την Ελλάδα ● Λόγω εκλογών, οι servicers έχουν αποφασίσει να «παγώσουν» τις δημοπρασίες οικιστικών ακινήτων αξίας κάτω των 70.000 ευρώ.
Το υψηλό ποσοστό πλειστηριασμών που καταλήγουν άγονοι και η έλλειψη χρηματοδότησης για δυνητικούς ενδιαφερόμενους αγοραστές καθώς και το πλαίσιο των διαδικασιών μετά τους πλειστηριασμούς αποτελούν «αγκάθια» για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη 2η Εκθεση Εποπτείας.
Το 2022 από τις 51.960 δημοπρασίες, διενεργήθηκαν το 75% (38.896), αριθμός σημαντικά υψηλότερος από τα προηγούμενα έτη. Η τάση αυτή συνεχίστηκε σε μεγάλο βαθμό το α’ τρίμηνο του 2023 με 11.012 ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Ωστόσο το 78% των πλειστηριασμών που ολοκληρώθηκαν ήταν ανεπιτυχείς, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία, αναφέρει η Επιτροπή. Διαπιστώνει ωστόσο ότι αυξάνεται το μερίδιο των δημοπρατούμενων ακινήτων που αποκτώνται από τρίτους.
Την ίδια στιγμή τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης των οικιστικών ακινήτων έχουν «ξεφύγει», καθώς η αγορά κάνει «διορθώσεις», καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την υπόθεση «αξιοπρεπής στέγαση» όχι μόνο για τα χαμηλότερα εισοδήματα αλλά και για τα μεσαία. Αυτό φάνηκε και από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που παρέχει χαμηλότοκα δάνεια για τους νέους 25-39 ετών, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα βρει σπίτι ο δικαιούχος.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (24/5), από τις 9.414 προεγκρίσεις έχουν ήδη εγκριθεί 2.071 δάνεια καθώς έχει βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος και ο μέσος όρος ποσού έγκρισης είναι οι 104.835 ευρώ. Συνολικά οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ανέρχονται σε 31.500 και εκτιμάται ότι δικό τους σπίτι θα αποκτήσουν περί τους 5.000 δικαιούχους.
Η αγορά εκτιμά ότι ένα μεγάλο απόθεμα ακινήτων που χάθηκε σε πλειστηριασμούς τα προηγούμενα χρόνια αλλά παρέμεινε στα χαρτοφυλάκια των servicers κατά κύριο λόγο είναι «εγκλωβισμένο» και δεν βγαίνει στην αγορά δημιουργώντας αύξηση της προσφοράς. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλά ακίνητα έχουν πολεοδομικές εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να τακτοποιηθούν πριν μεταβιβαστούν.
Η Επιτροπή ζητά περαιτέρω βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο βελτιωμένης και αποτελεσματικής διαδικασίας μετά τον πλειστηριασμό, και επιτάχυνση των διαδικασιών καταχώρισης κτηματολογικών δικαιωμάτων που εμφανίζουν εκτεταμένες καθυστερήσεις και επηρεάζουν αρνητικά τις συναλλαγές ακινήτων καθώς και τους πλειστηριασμούς. Σημειώνεται πάντως ότι λόγω εκλογών οι servicers έχουν αποφασίσει να «παγώσουν» τις δημοπρασίες οικιστικών ακινήτων αξίας κάτω των 70.000 ευρώ.
Ωστόσο, πέρα από τα νομικά, πρακτικά, τεχνικά ζητήματα και αυτά της χρηματοδότησης, υπάρχουν και τα ηθικά, καθώς η απόκτηση σπιτιού που έχει χαθεί, συνήθως με επώδυνο τρόπο, από πλειστηριασμό δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή, ειδικά αν πρόκειται για μια μέση πρώτη κατοικία.
Τελικά, αυτό που έχει ενδιαφέρον να δούμε είναι αν το νέο υπουργείο Στέγασης και Κοινωνικής Πολιτικής που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σηματοδοτήσει την υλοποίηση λύσεων για το στεγαστικό πρόβλημα νοικοκυριών, φοιτητών, εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό, εκπαιδευτικών, γιατρών κ.ά. που υπηρετούν σε τουριστικούς προορισμούς ή αν απλώς θα προσθέσει μια καρέκλα στο υπουργικό συμβούλιο.

Άρτεμις Σπηλιώτη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: