Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

«Κολοκυθιά» παραγωγών, προμηθευτών και λιανεμπόρων για την ακρίβεια

Το υπουργείο Ανάπτυξης υπόσχεται ελέγχους «σε όλα τα στάδια της αλυσίδας» για την τήρηση του πλαφόν στο ποσοστό κέρδους.
Το κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια, που φουντώνει μέσα στο καλοκαίρι και απειλεί να κορυφωθεί από το φθινόπωρο, δεν μπορεί να καμουφλαριστεί ούτε από τη θερινή ραστώνη, ούτε από τις επικοινωνιακές κυβερνητικές δηλώσεις για «δίχτυ ασφαλείας από τον εισαγόμενο πληθωρισμό».
Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο, τα διψήφια ποσοστά του πληθωρισμού στα τρόφιμα εδώ και έναν χρόνο, σε συνδυασμό με το ράλι στις χρηματιστηριακές τιμές της ενέργειας και βασικών αγροτικών προϊόντων προμηνύουν έναν δύσκολο χειμώνα, ειδικά για τα φτωχότερα νοικοκυριά που ξοδεύουν το 60% του διαθέσιμου εισοδήματος σε τροφή και στέγαση.
H απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με ένα διευκρινιστικό non paper, που ούτε λίγο ούτε πολύ καθησύχαζε ότι «ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα», είναι ενδεικτική της αμηχανίας που επικρατεί στα στελέχη της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά στην «άτυπη ενημέρωση» αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι πέμπτη από το τέλος στον πληθωρισμό στην Ε.Ε. και ότι σε μηνιαία βάση υπήρξε οριακή αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών τροφίμων (από 127,79 στο 127,76).
Παράλληλα εξειδικεύτηκε με ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για την επέκταση του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους ώς τα τέλη του 2023 (με μετατόπιση της ημερομηνίας σύγκρισης στις 31/12/21 από 1/9/2021), η οποία συνοδεύτηκε από νέες δεσμεύσεις του υπουργού ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι κλιμακίων της ΔΙΜΕΑ σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, μεταποίησης, διανομής και εμπορίας αγαθών.
Οι εξαγγελίες για επέκταση των ελέγχων σε μεταποίηση και χονδρεμπόριο (ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε δύο αλευροβιομηχανίες) έρχονται ως απάντηση στις διαμαρτυρίες λιανεμπόρων ότι οι έλεγχοι περιορίζονται «στον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας», που απλώς προσαρμόζεται στις ανατιμήσεις των προμηθευτών.
Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν πρόσφατες δηλώσεις του Αντώνη Μακρή, προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), ο οποίος ζήτησε να επεκταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη διαδρομή των προϊόντων διατροφής, από τις εισαγωγές πρώτων υλών (λιπάσματα - ζωοτροφές), τους παραγωγούς, τους ενδιάμεσους και τους τελικούς διανομείς. Αγροτικοί σύλλογοι της περιφέρειας αντέδρασαν θεωρώντας ότι ενοχοποιείται αδίκως ο κλάδος τους για την ακρίβεια, κατηγορώντας με τη σειρά τους για πρακτικές αισχροκέρδειας τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.
«Εδώ και δύο χρόνια τα θεσμικά όργανα των αγροτών έχουμε προειδοποιήσει για την ακρίβεια λόγω εκτόξευσης του κόστους παραγωγής. Αναλογιστείτε ότι κάθε χρόνο το market pass στοιχίζει στην κυβέρνηση 650 εκατ. ευρώ, ενώ η ενίσχυση στην αγροτική παραγωγή συνολικά δεν ξεπέρασε τα 220 εκατομμύρια ευρώ. Αν η κυβέρνηση επιδοτούσε τους αγρότες με επιπλέον 650 εκατομμύρια ευρώ για το κόστος παραγωγής, τότε η τιμή των προϊόντων θα ήταν αισθητά μικρότερη, αφού θα διαμορφώνονταν αναλογικά με τα κέρδη που θέτει ο κάθε μεσάζοντας» απαντούν σε κοινή επιστολή τους τέσσερις αγροτικοί σύλλογοι από Μακεδονία, Μεσσηνία και Ιεράπετρα Κρήτης.
Από την πλευρά τους εκπρόσωποι του λιανεμπορίου επιμένουν ότι οι έλεγχοι δεν πρέπει να αποκλείουν κανέναν, ούτε τον πρωτογενή τομέα, αλλά και ότι ο εντοπισμός του «σημείου» που διαπράττεται η κερδοσκοπία στη διαδρομή του προϊόντος δυσχεραίνεται από την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων (ακόμα και ανάμεσα στα υπουργεία) αλλά και την έκταση της παραοικονομίας και της εισφοροδιαφυγής. «Οι έλεγχοι που γίνονται είναι ξεκάθαρα επικοινωνιακοί. Ψάχνουμε σε ένα σημείο, ενώ η δουλειά γίνεται αλλού. Είναι σαν να σου δείχνει κάποιος ότι σου έπεσε το πορτοφόλι, για να σου το πάρει από την τσέπη» σχολιάζει χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς.

Αφροδίτη Τζιαντζή
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: