Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Βιασμοί, αιμομιξία και παιδοκτονίες. Η σκοτεινή πλευρά της σκανδιναβικής μυθολογίας

Όπως κάθε μυθολογία έτσι και η σκανδιναβική δεν έχει μόνο ιστορίες ανδρείας και θάρρους.
Έχει ενδιαφέρον μεγάλο η σκανδιναβική μυθολογία αλλά δεν είναι γεμάτη μόνο με ιστορίες αρετής και ανδρείας -πώς θα μπορούσε άλλωστε. Υπάρχουν μύθοι και θρύλοι δυσκολοχώνευτοι ακόμη και για τότε, ιστορίες που οι άνθρωποι, ακόμη και αιώνες πριν, δεν ήθελαν και πολύ να ακούν ή να συζητούν.
Αιμομιξίες, κανιβαλισμοί, παιδοκτονίες, όλα μπορούσε να τα βρει κανείς στις ιστορίες που κυκλοφορούσαν σ’ αυτό το βόρειο τμήμα του πλανήτη. Και κάποιες απ’ αυτές σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα ακόμα και σήμερα.
Ο Λόκι έκανε σεξ με ένα άλογο
Οι θεοί της Άσγκαρντ βρίσκονταν πολύ συχνά σε πόλεμο και έτσι χρειάζονταν ένα τείχος περιμετρικά του τόπου κατοικίας τους, προκειμένου να κρατάνε απ’ έξω τους εισβολείς. Γι’ αυτόν τον λόγο κάποια στιγμή τους πλησίασε ένας μυστηριώδης χτίστης, κάνοντάς τους μια παράξενη προσφορά: θα προσπαθούσε να χτίσει το τείχος που χρειάζονταν μέσα σε λίγους μήνες αλλά αν τα κατάφερνε, οι θεοί θα έπρεπε να του δώσουν τον ήλιο και το φεγγάρι ενώ και τη Φρέγια, η θεά της αγάπη και του σεξ, θα έπρεπε να τον παντρευτεί.
Ο Λόκι έπεισε τους άλλους θεούς να συμφωνήσουν, πιστεύοντας ότι δεν υπήρχε περίπτωση ο χτίστης να τα καταφέρει. Αυτό όμως που ο Λόκι δεν ήξερε ήταν ότι ο άγνωστος είχε μαζί του ένα μαγικό άλογο. Αυτό το άλογο ήταν τόσο μεγάλο που ήταν σε θέση να μεταφέρει με μεγάλη ευκολία τις πέτρες που ήταν απαραίτητες για το τείχος.
Σύντομα, έγινε φανερό ότι αυτός ο παράξενος οικοδόμος επρόκειτο να τηρήσει την προθεσμία και ότι οι θεοί θα έπρεπε όντως να τον πληρώσουν. Εξαγριωμένοι οι θεοί με τον Λόκι, απείλησαν να τον σκοτώσουν αν έχαναν το στοίχημα που τους έπεισε να βάλουν και έτσι ο θεός της εξαπάτησης σκέφτηκε το εξής κόλπο: χρησιμοποίησε τη μαγεία του για να μεταμορφωθεί σε μια όμορφη φοράδα, παρασέρνοντας έτσι τον επιβήτορα χιλιόμετρα μακριά από το αφεντικό του. Χωρίς το άλογό του, ο οικοδόμος δεν κατάφερε να τελειώσει το τείχος και έτσι οι θεοί βγήκαν κερδισμένοι.
Μπορεί, βέβαια, η Φρέγια να γλίτωσε τον γάμο με τον χτίστη, αλλά ο Λόκι δεν γλίτωσε το ζευγάρωμα με το άλογο. Στη συνέχεια της ιστορίας μας, ο Λόκι θα εξαφανιζόταν για αρκετούς μήνες και όταν θα γύριζε θα έφερνε μαζί του ένα παράξενο πλάσμα: ένα πουλάρι με οκτώ πόδια, το οποίο το είχε γεννήσει ο ίδιος κατά την απουσία του.
Η σκανδιναβή Μήδεια
Πολλοί από τους σκανδιναβικούς μύθους έχουν να κάνουν με φόνους και εκδίκηση αλλά λίγοι είναι τόσο διεστραμμένα ανατριχιαστικοί όσο η ιστορία της πριγκίπισσας Σίνι.
Ο βασιλιάς της Χούνλαντ, λοιπόν, είχε έντεκα παιδιά, με τα μεγαλύτερα του να είναι δίδυμα: τη Σίνι και τον Σίγκμουντ. Ένας άλλος βασιλιάς τώρα, ο Σίγκιρ του Γκότλαντ, ήθελε τη Σίνι για γυναίκα του, παρότι εκείνη τον περιφρονούσε. Αυτό όμως άφηνε αδιάφορο τον πατέρα της που την πάντρεψε μαζί του έτσι κι αλλιώς.
Αν και συγγενείς πλέον οι δύο ισχυροί βασιλείς θα έρθουν σε πολεμο, με τον Σίγκιρ όχι μόνο να επικρατεί αλλά και να σκοτώνει τον πατέρα της γυναίκας του και όλα τα αδέρφια της, εκτός απ’ τον δίδυμό της, τον Σίγκμουντ.
Η ζωή συνεχίστηκε για τον Σίγκιρ και τη Σίνι που απέκτησαν μαζί δύο γιους, τους οποίους όμως η Σίνι θα έβαζε σκοπό της ζωής της να τους εκπαιδεύσει από μικρούς να σκοτώσουν τον πατέρα τους. Μάλιστα, για να τα σκληραγωγήσει, τα υπέβαλε τακτικά σε φρικτά βασανιστήρια, όπως το να ράβει τα ρούχα τους πάνω στο δέρμα τους.
Όταν όμως οι γιοι της αποδείχθηκαν λίγοι, και δεν κατάφεραν να περάσουν τα τεστ που τους επέβαλε, η Σίνι διέταξε τον δίδυμο αδελφό της να τα σκοτώσει -πράγμα που έγινε με συνοπτικές διαδικασίες.
Σκέφτηκε τότε ότι το πρόβλημα που τα παιδιά της δεν βγήκαν τόσο δυνατά ήταν ο πατέρας τους και έτσι “κατάλαβε” ότι αν ήθελε έναν δυνατό γιο, θα έπρεπε να βρει κι έναν πιο δυνατό πατέρα. Και γι’ αυτήν τη δουλειά θεώρησε ότι ο μόνος κατάλληλος θα ήταν ο ίδιος της ο αδερφός. Πώς όμως να τον κάνει να κοιμηθεί μαζί της, τη στιγμή που ήξερε ότι αποκλείεται να την άφηνε έγκυο με τη θέλησή του; Απλό: χρησιμοποίησε τη μαγεία για να πάρει τη μορφή μίας άλλης γυναίκας, παρασύροντας τον έτσι στο κρεβάτι και διαπράττοντας την απαιτούμενη για τις προθέσεις της αιμομιξία.
Ο γιος που όντως θα αποκτούσε μαζί του θα περνούσε τις σκληρές δοκιμασίες της και θα κατάφερνε τελικά να σκοτώσει τον άντρα της. Έβαλε φωτιά στην αίθουσα του θρόνου και τον έκαψε ζωντανό, μόνο που μαζί του θα καιγόταν και η μητέρα του, η Σίνι, η σκανδιναβή Μήδεια.
Ο Όντιν βίασε μια πριγκίπισσα

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη σκανδιναβική μυθολογία είναι η δολοφονία του θεού Μπαλντρ, γιου του Όντιν και αγαπητού σε όλους τους θεούς εκτός από τον Λόκι -καμία έκπληξη εδώ.
Το πρώτο πράγμα που έκανε ο βασιλιάς των θεών μετά τη δολοφονία του γιου του ήταν να επισκεφτεί έναν μάντη για να μάθει το μέλλον. Ο μάντης με τη σειρά του τον διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει εκδίκηση για τον θάνατο του Μπαλντρ αλλά του είπε επίσης ότι αυτός που θα πάρει την εκδίκηση δεν είχε γεννηθεί ακόμα. Του αποκάλυψε όμως ότι η μητέρα του “εκδικητή” θα ήταν μια πριγκίπισσα ονόματι Ριντ. Και εκεί του μπήκε η ιδέα να την αφήσει έγκυο ο ίδιος.
Πρώτα, ο Όντιν μεταμορφώθηκε σε στρατιώτη του στρατού του πατέρα της πριγκίπισσας και προσπάθησε να την αποπλανήσει, με τη Ριντ όμως να μην ανταποκρίνεται. Δεν το έβαλε κάτω όμως και προσπάθησε ξανά με διαφορετικές μεταμφιέσεις, αλλά κάθε φορά η Ριντ έλεγε όχι.
Στο τέλος ο Όντιν κατέφυγε στο εξής σχέδιο: χρησιμοποίησε αρχαίους ρούνους για να την κάνει να αισθάνεται ότι δεν ήταν καλά και μετά πήρε τη μορφή μίας θεραπεύτριας που ισχυριζόταν ότι είχε ένα φάρμακο που θα μπορούσε να τη θεραπεύσει με την προϋπόθεση όμως ότι θα έπρεπε να είναι δεμένη για να το πάρει. Δυστυχώς, η Ριντ πίστεψε τα λόγια της “θεραπεύτριας” και όταν έμεινε μόνη μαζί με τον Όντιν, εκείνος τη βίασε.
Αυτή η ιστορία στην αρχαιότητα θεωρούνταν ντροπιαστική, όχι όμως επειδή ο Όντιν βίασε τη γυναίκα αλλά επειδή μεταμφιέστηκε σε γυναίκα και επειδή η χρήση της μαγείας από τους άνδρες θεωρούνταν αφύσικη. Γι’ αυτό άλλωστε και σε ορισμένες εκδοχές αυτής της ιστορίας, οι υπόλοιποι θεοί έστειλαν τον Όντιν στην εξορία για περίπου δέκα χρόνια.
Ο βασιλιάς που έφαγε τους γιους του
Η Γκούντρουν, μια χήρα βασίλισσα, ήταν αρραβωνιασμένη με τον βασιλιά Άτλι και ενώ όλοι περίμεναν πώς και πώς να παντρευτούν, εκείνη δεν ήθελε με τίποτα. Βλέπεις, η ίδια είχε λάβει μία πολύ κακή προφητεία, σύμφωνα με την οποία ο γάμος τους δεν θα έφερνε τίποτα άλλο παρά μόνο θλίψη. Ήταν όμως αναγκασμένη να το κάνει, καθώς είχαν ήδη αποκτήσει και δύο γιους μαζί.
Σύντομα όμως θα έβρισκε μία πολύ καλή δικαιολογία για να αποφύγει αυτόν τον γάμο: έμαθε ότι ο βασιλιάς Άτλι σχεδίαζε να προδώσει και να σκοτώσει τα αδέρφια της.
Πράγματι, μια μέρα ο Άτλι έστησε μια παγίδα και όταν έφτασαν τα αδέρφια της Γκούντρουν, έβαλε τους άντρες του να τους επιτεθούν. Η Γκούντρουν όμως ήταν μια βασίλισσα-πολεμίστρια και έτσι πολέμησε γενναία εναντίον του συζύγου της προκειμένου να σώσει τα αδέρφια της. Μάταια όμως. Στο τέλος ηττήθηκαν. Ο Άτλι σκότωσε και τους δύο αδελφούς της Γκούντρουν -τον έναν ξεριζώνοντάς του την καρδιά και τον άλλον πετώντας τον σε έναν λάκκο με φίδια.
Μετά το φονικό, η Γκούντρουν υποτάχθηκε στον σύζυγό της ή τουλάχιστον έτσι τον άφησε να πιστεύει. Του είπε ότι θα του ήταν πάντα πιστή επειδή είχε νικήσει την οικογένειά της στη μάχη, όμως, εν αγνοία του, ήδη σχεδίαζε την εκδίκησή της.
Εκείνο το βράδυ, ο βασιλιάς Άτλι θέλησε να κάνει ένα μεγαλοπρεπές γλέντι για να γιορτάσει την νίκη του εναντίον των αδερφών της γυναίκας του. Και η Γκούντρουν ήταν αυτή που του ετοίμασε το φρικιαστικό γεύμα.
Ο βασιλιάς έτρωγε ασταμάτητα και έδειχνε να απολαμβάνει πολύ το φαγητό του, μέχρι που η γυναίκα του του αποκάλυψε ότι αυτό που έτρωγε δεν ήταν τίποτε άλλο από τις καρδιές των δύο γιών τους που η ίδια είχε σκοτώσει. Προτού εκείνος προλάβει να αντιδράσει, η βασίλισσα έκαψε το παλάτι του μαζί με τον ίδιο και όλους τους άντρες που ήταν μέσα.
Κανιβαλισμός μεταξύ συγγενών

Μύθοι και ιστορίες από την σκανδιναβική μεριά αυτού του πλανήτη, θέλουν τον κανιβαλισμό κάποτε να μην αποτελούσε τόσο μεγάλο ταμπού όσο είναι σήμερα. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι τότε πίστευαν πώς αν κάποιος έτρωγε τη σάρκα ενός άλλου ατόμου, τότε θα αποκτούσε και συγκεκριμένες δυνάμεις από αυτό. Σε ένα ισλανδικό έπος για παράδειγμα, ένας κόμης ζηλεύει τις μαγικές ικανότητες ενός αντίπαλου μάντη, και έτσι τον σκοτώνει και του τρώει την καρδιά για να του κλέψει τη δύναμή του.
Σε πολλούς περιπτώσεις ωστόσο, οι άνθρωποι δεν τρώνε τους εχθρούς τους αλλά την ίδια την οικογένειά τους.
Σε μια ιστορία μάλιστα, ο κανιβαλισμός μεταξύ δύο αδερφών είναι στην πραγματικότητα συναινετικός! Πιο συγκεκριμένα ένας άντρας που ονομάζεται Ελγκ-Φρόντι μπερδεύει τον αδερφό του για κάποιον άγνωστο που εισέβαλε στο σπίτι του και έτσι οι δυο τους έρχονται στα χέρια για λίγο. Αφού συνειδητοποιήσει το λάθος του, θα ενοχληθεί από το πόσο εύκολο ήταν να κατατροπώσει τον αδερφό του και έτσι θα αποφασίσει να τον “δυναμώσει”. Θα τον ταΐσει με λίγο από το αίμα του και πράγματι μετά απ’ αυτό το τρελό τελετουργικό, ο αδερφός του θα γίνει πολύ πιο δυνατός.

Κώστας Μανιάτης
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: